Η νίκη των «γιαγιάδων» στο ευρωπαϊκό δικαστήριο: Σε μια απόφαση – σταθμό, έκρινε ότι η ολιγωρία απέναντι στην κλιματική αλλαγή πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Activists of Climate Seniors from Switzerland celebrate as they leave the European Court of Human Rights (ECHR), after the judgement in a case against different European countries accused of climate inaction at the European court of Human Rights in Strasbourg, France, 09 April 2024. EPA/RONALD WITTEK




Η πρώτη δικαστική απόφαση για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι γεγονός.

Μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών από την Ελβετία σημείωσε την πρώτη καθοριστική νίκη καθώς το κορυφαίο δικαστήριο έκρινε ότι οι προσπάθειες της Ελβετίας να επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών ήταν θλιβερά ανεπαρκείς.

Οι γυναίκες, στα 70 τους οι περισσότερες, δήλωσαν ότι η ηλικία και το φύλο τους τις έκανε ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις των καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Είναι η πρώτη φορά που το ισχυρό δικαστήριο αποφαίνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώθηκε με τις ακτιβιστές που πανηγύριζαν στο δικαστήριο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

«Ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε πραγματικά. Συνεχίζουμε να ρωτάμε τους δικηγόρους μας αν είναι αλήθεια», δήλωσε η Rosemarie Wydler-Walti, μια από τις επικεφαλής της ομάδας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Η απάντησή τους είναι πως είναι ό,τι περισσότερο θα μπορούσατε να είχαμε. Η μεγαλύτερη δυνατή νίκη».

«Αυτή είναι μόνο η αρχή των αποφάσεων για το κλίμα», είπε η κ. Τούνμπεργκ. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο, αφού αυτή είναι μόνο η αρχή. Γιατί σε μια κλιματική έκτακτη ανάγκη, όλα διακυβεύονται».

Η απόφαση είναι δεσμευτική και μπορεί να επηρεάσει τη νομοθεσία σε 46 χώρες στην Ευρώπη.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο απέρριψαν ταυτόχρονα προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων εναντίον 32 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κρίνοντας ότι δεν έχει εξαντληθεί η νομική διαδικασία στα εθνικά δικαστήρια.

«Το ό,τι το δικαστήριο επιβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η κλιματική κρίση είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έχει τεράστια σημασία», δήλωσε στους Financial Times η Tζόι Τσόουντερι, δικηγόρος στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

Η ίδια τόνισε ότι το δικαστήριο «έκανε μια ισχυρή δήλωση» σχετικά με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής σε μια απόφαση που «θα έχει επιρροή σε όλη την Ευρώπη».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διεθνές δικαστήριο εκδίδει απόφαση σχετικά με τις νομικές υποχρεώσεις των κυβερνήσεων ενόψει της κλιματικής κρίσης.

Με πληροφορίες από BBC

Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που ανακάλυψε το μποζόνιο Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού»* Η ανακάλυψη που του «κατέστρεψε τη ζωή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: