«Στάχτη» στα μάτια με υπόγειες διαβεβαιώσεις; Το Ιράν διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι θα αποφύγει χτύπημα ευρύτερης ανάφλεξης στο Ισραήλ…

Αφίσα κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, στις 12 Απριλίου 2024. ΕPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Το Ιράν περνάει μηνύματα στην Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με τρόπο που «αποσκοπεί στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης» και δεν θα ενεργήσει βιαστικά, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ανέφεραν ιρανικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Το Reuters στην ανταπόκρισή του αναφέρει ότι το Ιράν έδειξε στην Ουάσιγκτον ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ στη πρεσβεία του στη Συρία, με τρόπο που θα αποσκοπεί στην αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης και δεν θα ενεργήσει βιαστικά, καθώς η Τεχεράνη πιέζει για απαιτήσεις συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας στη Γάζα, ανέφεραν ιρανικές πηγές.

Το μήνυμα του Ιράν στην Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Κυριακή στο αραβικό κράτος του Κόλπου, Ομάν, το οποίο συχνά ενεργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, ανέφεραν οι πηγές.

Μία από τις ιρανικές πηγές δεν απέκλεισε την πιθανότητα μέλη του Άξονα Αντίστασης που υποστηρίζεται από το Ιράν να επιτεθούν στο Ισραήλ ανά πάσα στιγμή – μια επιλογή που οι αναλυτές έχουν επισημάνει ως ένα πιθανό μέσο αντιποίνων.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το Ιράν επεδίωξε επίσης την αναβίωση των συνομιλιών για το αμφισβητούμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτές οι συνομιλίες έχουν σταματήσει για σχεδόν δύο χρόνια, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παράλογες απαιτήσεις.

  • Η Τεχεράνη ζήτησε επίσης διαβεβαιώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε περίπτωση «ελεγχόμενης επίθεσης» στο Ισραήλ από το Ιράν, αίτημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν σε απάντηση που δόθηκε μέσω του Ομάν, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ιρανικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αφήσει χώρο για διπλωματία, προειδοποιώντας την Τεχεράνη ότι σε περίπτωση άμεσης επίθεσης θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και του Ιράκ για να τους ζητήσει να μεταφέρουν ένα μήνυμα στο Ιράν προτρέποντάς το να μειώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ, ανέφερε πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Με πληροφορίες από Reuters: Iran aims to contain fallout in Israel response, will not be hasty, sources say

Η Δύση έχασε οριστικά και τον Νίγηρα μετά το Μάλι και τη Μπουργκίνα Φάσο: Πάτησαν πόδι επισήμως οι Ρώσοι – Αποβιβάστηκαν εκπαιδευτές και στρατιωτικό υλικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: