Συναγερμός από τους επιστήμονες: Η υπερθέρμανη των ωκεανών ασπρίζει τα κοράλλια με ολέθρια αποτελέσματα* Μπορεί να είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ [video]

File Photo A handout image acquired by one of the Copernicus Sentinel-2 satellites and made available by Copernicus, the European Union’s Earth Observation Programme, shows the reefs off the Whitsunday Islands, one of the regions most affected by a new coral bleaching event in the Great Barrier Reef, Queensland, Australia, 31 March 2022 (issued 01 April 2022). EPA/EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTINEL-2 IMAGERY HANDOUT — MANDATORY CREDIT: EUROPEAN UNION, COPERNICUS SENTINEL-2 IMAGERY — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Τα κοράλλια σε όλο τον κόσμο γίνονται άσπρα ή ακόμη φτάνουν να πεθαίνουν καθώς το πρόσφατο ρεκόρ υπερθέρμανσης των ωκεανών έχει καταστροφικό τίμημα.

Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια εμφανίστηκαν στην Καραϊβική πέρυσι, όταν οι λουόμενοι διαπίστωσαν ότι τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα ήταν εξαιρετικά ζεστά. Γρήγορα η θερμότητα μεταφέρθηκε στο νότιο ημισφαίριο και πλέον έχει επηρεάσει περισσότερα από τα μισά κοράλλια στον κόσμο, μεταξύ άλλων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και στις ακτές της Τανζανίας, του Μαυρίκιου, της Βραζιλίας, στα νησιά του Ειρηνικού, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο, όπως επισημαίνουν επιστήμονες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Κένυα και Βραζιλία, μιλώντας στο BBC.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση λεύκανσης παγκόσμιας κλίμακας την τελευταία δεκαετία. Η τελευταία έλαβε τέλος τον Μάιο του 2017. Είχε προκληθεί από ένα ισχυρό κλιματικό μοτίβο του Ελ Νίνιο που θέρμανε τους ωκεανούς, κράτησε τρία χρόνια και κρίθηκε χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, το 2010 και το 1998.

Τον περασμένο Αύγουστο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών έσπασε το ιστορικό ρεκόρ της και έκτοτε είναι σχεδόν κάθε μέρα πάνω από το μέσο όρο.

«Για πρώτη φορά καταγράψαμε πολύ υψηλά επίπεδα λεύκανσης (τα κοράλλια παίρνουν άσπρο χρώμα( και στις τρεις περιοχές του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου», λέει ο Δρ Cantin. «Τα επίπεδα αυτά είναι πιθανό να σκοτώσουν πολλά κοράλλια», προσθέτει.

Γιατί είναι σημαντικά τα κοράλλια

Τα κοράλλια είναι ζωτικής σημασίας για τον πλανήτη: Ο «αρχιτέκτονας της θάλασσας», κατασκευάζει τεράστιες δομές που φιλοξενούν το 25% όλων των θαλάσσιων ειδών.

Τα στρεσαρισμένα κοράλλια πιθανόν να πεθάνουν αν βιώσουν θερμοκρασίες ενός βαθμού Κελσίου πάνω από το θερμικό τους όριο για δύο μήνες. Αν τα νερά είναι 2C πιο ζεστά, μπορεί να επιβιώσει περίπου ένα μήνα μονάχα.

Όταν το κοράλλιαποδυναμωθεί, είναι ευάλωτο σε ασθένειες και μπορεί εύκολα να πεθάνει.Τα κοράλλια μπορούν να ανακάμψουν από αυτή την καταπόνηση λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών, αλλά αρκετά χρόνια.

«Αν τους δοθεί μια ευκαιρία, τα κοράλλια είναι πραγματικά ανθεκτικά και μπορούν να ανακάμψουν. Αλλά καθώς η λεύκανση γίνεται πιο συχνή και πιο έντονη, στενεύουν τα περιθώρια», λέει η Δρ Έμα Καμπ από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδωσε κάποια ελπίδα ότι τα κοράλλια που ζουν σε πιο δροσερά, βαθύτερα νερά – σε βάθος 30-50 μέτρων – στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μπορούν να επιβιώσουν για περισσότερο χρόνο από κοράλλια που ζουν στα ρηχά, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Η έρευνα δείχνει ότι τα κοράλλια των βαθύτερων υδάτων θα μπορούσαν να επιβιώσουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη έως και 3C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, λέει η Jennifer McWhorter της NOAA που συνέταξε την έρευνα με το πανεπιστήμιο του Exeter

Ωστόσο, όλοι οι επιστήμονες κοραλλιογενών που μίλησαν με το BBC είπαν ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι ύφαλοι όπως τους ξέρουμε θα αλλάξουν μια για πάντα και ότι τα πρόσκαιρα μέτρα δεν μπορούν να σώσουν τα κοράλλια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μόνο μια ταχεία και παγκόσμια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα εγγυηθεί ότι θα μας μείνουν τουλάχιστον μερικά κοράλλια, υποστηρίζουν.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Έπεσε από την κορυφή των παγκοσμίων πωλήσεων κινητών τηλεφώνων η Apple: Πρώτη και πάλι η Samsung

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: