Σε ανάστροφη κίνηση οι τεκτονικές πλάκες των αμερικανικών εκλογών: Ο Μπάιντεν γοητεύει τους ηλικιωμένους, ο Τραμπ κερδίζει έδαφος στους νεότερους ψηφοφόρους

FILE PHOTO: Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια του μεταξύ τους debate, στο Πανεπιστήμιο Belmont στο Νάσβιλ του Τενεσί. EPA, SHAWN THEW




Mια δυνητικά σημαντική και σίγουρα εντυπωσιακή αλλαγή ως προς τις διαθέσεις των ψηφοφόρων στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ καταγράφει άρθρο του Politico υπό τον τίτλο «The polls are suggesting a huge shift in the electorate. Are they right?».

Όπως σημειώνεται, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους νεότερους ψηφοφόρους ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα σε μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Τα ανωτέρω έρχονται σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα την περίοδο Ομπάμα, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν το προβάδισμα στους νέους ψηφοφόρους και οι Ρεπουμπλικάνοι στους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως το δημοσίευμα αναφέρει, σε περίπτωση που οι αλλαγές αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα υπάρχουν επιπτώσεις και στις συμμαχίες και των δύο κομμάτων.

Τονίζοντας την πιθανότητα στατιστικών σφαλμάτων που προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι οι νέοι ψηφοφόροι είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν σε παραδοσιακές τηλεφωνικές έρευνες, το άρθρο παρουσιάζει δεδομένα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται μεταξύ των επονομαζόμενων ψηφοφόρων Millennials και Gen-Z, ενώ ο Μπάιντεν διατηρεί ή αυξάνει την υποστήριξή του μεταξύ των πιο ηλικιωμένων.

Στην δημοσκόπηση της περασμενης εβδομάδας του ΝPR/PBS Newshour/Marist College ο Trump προηγείται κατά 2 μονάδες έναντι του Μπάιντεν στην ηλικιακή ομάδα των Millennial και Gen-Z ενώ ο Biden στους ψηφοφόρους άνω των 45. Η δημοσκόπηση του Fox News του προηγούμενου μήνα φέρει τον Τραμπ να προηγείται στους ψηφοφόρους κάτω των 30 με 18 μονάδες έναντι του Μπάιντεν

Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν όλες οι δημοσκοπήσεις στο ίδιο συμπέρασμα, όσον αφορά τη στήριξη από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στους δύο υποψηφίους, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στην δημοσκόπηση της Wall Street Journal ο Biden λαμβάνει το 50% των ψηφοφόρων κάτω των 30 στις λεγόμενες swing states (σ.σ. Πολιτείες οι οποίες μεταβάλουν πιο εύκολα την στήριξή τους και δεν στηρίζουν σταθερά τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους). Ενώ εξακολουθεί να προηγείται έναντι του Trump κατά περίπου 10 μονάδες, σε σχέση με το 2020 τα ποσοστά του έχουν πέσει.

  • Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας του Πανεπιστημίου Quinnipiac ο Πρόεδρος Biden βρίσκεται 20 μονάδες μπροστά από τον Trump στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 35. Η ίδια όμως έρευνα δείχνει τον Biden να προηγείται με 8 μονάδες στους άνω των 65, το οποίο θα συνιστούσε σημαντική ανατροπή σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Θεωρητικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί καλή εξέλιξη για τον Πρόεδρο Biden δεδομένου ότι οι νέοι τείνουν να προσέρχονται λιγότερο στις κάλπες, σημειώνεται. Στις εκλογές του 2020 το 48% των νέων προσήλθε στις κάλπες σε σύγκριση με το 73% των άνω των 65 και το 70% των άνω των 75. Παρόλα αυτά, η ψήφος των μεγαλύτερων σε ηλικία δεν φαίνεται να ευνοεί τον Biden καθώς οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να δίνει μάχη σώμα με σώμα με τον Trump στις περισσότερες swing states.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ Biden και Trump μειώνεται ιδιαίτερα όταν το δείγμα ερωτάται και για άλλους υποψηφίους όπως ο Kennedy, o Cornel West ή η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Jill Stein. Το ανωτέρω σημαίνει ότι οι νεαροί ψηφοφόροι που δεν υποστηρίζουν τον Biden δεν πηγαίνουν απαραίτητα προς τον Trump.

  • Οι φετινές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μια σαφώς ευρεία δυσαρέσκεια έναντι του Biden μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων αν και δεν δείχνουν την ίδια στιγμή τον Trump να κερδίζει έδαφος. Η δημοσκόπηση της ιστοσελίδας Split Ticket καταδεικνύει ότι τόσο ο Biden σε ποσοστό 68% όσο και ο Trump σε ποσοστό 70% αντιμετωπίζονται αρνητικά από περισσότερο από τα 2/3 των νεαρών ψηφοφόρων.

Στο άρθρο σχολιάζεται ότι η στήριξη των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων προς τον Πρόεδρο Βiden σηματοδοτεί μια αλλαγή σε μια γενική τάση της πολιτικής εξέλιξης: το ότι οι ψηφοφόροι καθίστανται πιο συντηρητικοί όσο μεγαλώνουν.

Στην τελευταία έρευνα των New York Times και του Sienna College Research Institute που διενεργήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Biden προηγείται με 9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 παρόλο που το γενικό αποτέλεσμα της έρευνας έδειχνε να προηγείται ο Trump.

Όπως σημειώνεται, αν και οι παραδοσιακά Δημοκρατικοί νέοι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν την διακυβέρνηση Biden δεν συμβαίνει το ίδιο και με μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους οι οποίοι αν και Ρεπουμπλικάνοι εγκρίνουν την πολιτική Biden. Επίσης ο Trump φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ των νεαρότερων ανδρών, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να κλίνουν περισσότερο υπέρ του Biden.

Τέλος, οι μετατοπίσεις στα αντίθετα άκρα του ηλικιακού φάσματος θα μπορούσαν να είναι και μέρος και μια ευρύτερης μετατόπισης με βάση την φυλή, ή την τάξη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι πιο ισχυρός απ’ ό,τι το 2020 μεταξύ των μαύρων και των λατινοαμερικάνων ψηφοφόρων, ενώ ο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους λευκούς ψηφοφόρους, οι οποίοι όμως τυγχάνει να είναι και οι γηραιότεροι σε σχέση με άλλες ομάδες, ιδίως τους Λατίνους.

Mε πληροφορίες από Politico 

Ζελένσκι στο Politico: Η Ρωσία έχει διεισδύσει στο πολιτικό σύστημα και σε ΜΜΕ των ΗΠΑ – Η πρόταση του Τραμπ είναι απλοϊκή ιδέα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: