Πάσχα στη Λιβαδειά: Ζωντανεύει και φέτος το έθιμο του «λάκκου» με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, το γλέντι και τα κεράσματα [video]

Παραδοσιακό ψήσιμο αρνιών στη Λιβαδειά στο πανέμορφο τοπίο των πηγών της Κρύας . Photo Municipality of Levadeia




Και φέτος όλοι οι δρόμοι όδηγούν στη Λιβαδειά για όσους θέλουν να ζήσουν την αυθεντική εμπειρία με το ρουμελιώτικο Πάσχα.

Οι κύριες εκδηλώσεις που «ντύνουν» το φημισμένο Πάσχα στην πόλη της Λιβαδειάς είναι ο παραδοσιακός «λάκκος» που στήνεται στις πηγές της Κρύας με το σούβλισμα, το ψήσιμο των αρνιών και τα κεράσματα στους επισκέπτες, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα συνοδεία παραδοσιακής μουσικής με την ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών, Γιώτα Γρίβα.

Οι εκδηλώσεις στο φετινό Πάσχα στη Λιβαδειά περιλαμβάνουν συναυλία με την καταξιωμένη τραγουδίστρια, Γλυκερία, το βράδυ της δεύτερης μέρας του Πάσχα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο «λάκκος» του Δήμου Λεβαδέων στήνεται στις Πηγές της Κρύας, μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Οι επισκέπτες και οι παρευρισκόμενοι γεύονται δωρεάν ψητό αρνί, μεζέδες και κρασί. Τον εορτασμό πλαισιώνουν πάντα παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Επισκέπτες στην περιοχή της Κρύας στη Λιβαδειά την ημέρα του Πάσχα. Photo Municipality of Levadeia

Το έθιμο του «λάκκου»

Το έθιμο του «λάκκου» διατηρείται χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών στη Λιβαδειά. Ο λάκκος είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου θα στηθεί το πασχαλινό γλέντι.

Οι διοργανωτές των λάκκων της πόλης ξυπνούν πολύ νωρίς για να ανάψουν, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, τη φωτιά σε σωρό από κλήματα, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές.

Ψήσιμο αρνιών στη Λιβαδειά. Photo Municipality of Levadeia

Η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων, ετοιμάζεται η θράκα. Όταν η θράκα είναι έτοιμη, απλώνεται για να τοποθετηθούν και να ψηθούν τα αρνιά, αλλά και το κοκορέτσι, τα κοντοσούβλια και τα συκώτια ώστε να προσφερθούν ως μεζέδες.

Όταν το ψήσιμο των αρνιών έχει προχωρήσει, ανταλλάσσονται επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο. Οι επισκέπτες της πόλης περνώντας από τους λάκκους στις διάφορες γειτονιές δέχονται ευχές και κεράσματα, καλούνται να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό, να δοκιμάσουν μεζέδες και να πιούν ένα ποτήρι κρασί. Το γλέντι κρατάει μέχρι το βράδυ!

Το πρόγραμμα

Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων για το Πάσχα ξεκινούν το Σάββατο 27 Απριλίου και περιλαμβάνουν πολλά bazzar, διήμερο παραδοσιακό ρουμελιώτικο γλέντι με μουσικές και τραγούδια στις Πηγές της Κρύας και την κεντρική πλατεία της πόλης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Κ. Καραμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού- Πολιτισμού, Φανή Παπαθωμά και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νότης Αγνιάδης, παρουσιάστηκαν οι φετινές οι εκδηλώσεις του Πάσχα και οι δράσεις προβολής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί για την πόλη μας ένα σημείο σύνδεσης με το ιστορικό της παρελθόν, συμβολίζοντας την προνομιακή της θέση την περίοδο πριν την Τουρκοκρατία και μετά, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας» αναφέρει ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης και συμπληρώνει:

«Στόχος μας είναι το έθιμο του λάκκου, που κληρονομήσαμε από τους παλιούς, να το κρατήσουμε ζωντανό και να το διαδώσουμε ώστε η νέα γενιά να μεγαλώσει παραδοσιακά όπως κι εμείς. Η παράδοση είναι η κληρονομιά μας, μας χαρακτηρίζει και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας…Και ο δικός μας ο τόπος κατέχει τα πρωτεία το Πάσχα!» αναφέρει ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λεβαδέων για το Πάσχα:

Σε ισχύ το «χαράτσι» των €5 για τους επισκέπτες της Βενετίας: «Για μια βιώσιμη πόλη», λέει ο δήμαρχος – Δεν βοηθάει σε τίποτε του απαντούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: