Mπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Θα εξυπηρετήσει τον Πούτιν; Αποκαλυπτήρια για το μυστικό, το ψεκασμένο και μάλλον επικίνδυνο σχέδιό του

Former US President Donald Trump attends the final of the LIV Golf Team Championship celebrated at the Trump National Doral in Doral, Florida, USA, 07 April 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πιέζοντας το Κίεβο να παραχωρήσει κάποια από τα εδάφη του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιό του.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής λένε ότι η ιδέα αυτή του Τραμπ θα επιβραβεύσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα δώσει άφεση αμαρτιών στην παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων δια της βίας.

Η πρόταση του Τραμπ συνίσταται στο να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που συζήτησαν το σχέδιο με τον Τραμπ ή τους συμβούλους του και οι οποίες μίλησαν με καθεστώς ανωνυμίας – καθώς πρόκειται για εμπιστευτική πληροφόρηση – στην εφημερίδα Washington Post.

Η προσέγγιση αυτή του Τραμπ που δεν είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα, θα σηματοδοτήσει μια δραματική μεταστροφή των ΗΠΑ από την πολιτική του νυν προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιμείνει σθεναρά στην αντίσταση έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Καθώς διεκδικεί την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει συχνά υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες, εφόσον εκλεγεί, ακόμη και πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του στο Οβάλ Γραφείο.

Ωστόσο έχει αρνηθεί να προσδιορίσει δημοσίως πώς θα μπορέσει έτσι γρήγορα να θέσει τέλος σε έναν πόλεμο που μαίνεται περισσότερο από δυο χρόνια τώρα κι έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους.

Κατ’ ιδίαν, ο Τραμπ έχει πει πως νομίζει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία “θέλουν να σώσουν τα προσχήματα, θέλουν και οι δυο μια διέξοδο», και ότι οι πληθυσμοί σε τμήματα της Ουκρανίας δεν θα είχαν πρόβλημα να αποτελέσουν τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με ένα άτομο που συζήτησε το θέμα απευθείας με τον Τραμπ και το οποίο επικαλείται η Washington Post.

Tο να επιτραπεί στην Ρωσία να αποκτήσει τον έλεγχο επί εδαφικών τμημάτων της Ουκρανίας θα σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη εδαφική επέκταση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαντική επέκταση της δικτατορικής κυριαρχίας του Πούτιν

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ επιχειρούν να τον πείσουν κατά μιας τέτοιου είδους έκβασης.

“Πέρασα το 100% του χρόνου μου μιλώντας στον Τραμπ για την Ουκρανία» δήλωσε ο γερουσιαστής Λίνσεϊ Γκράχα, άλλοτε πολέμιος και νυν σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να πληρώσει τίμημα. Δεν γίνεται να κερδίσει τελικά» πρόσθεσε ο Γκράχαμ, μιλώντας για τον Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών. Η παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα έφερνε την Ουκρανία στην χείριστη θέση χωρίς εγγυήσεις ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε ανεφοδιασμό στρατευμάτων και επανέναρξη εχθροπραξιών, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, δήλωσε η Έμα Άσφορντ, από το κομματικά ανεξάρτητο think tank «Stimson Cente».

«Πρόκειται για θλιβερή συμφωνία» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόταση Τραμπ.

Η εκστρατεία του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που παραθέτει η Washington Post, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πληροφόρηση που δίνουν ανώνυμες  και μη ενημερωμένες πηγές οι οποίες δεν έχουν ιδέα για το τί γίνεται ή τί πρόκειται να συμβεί.

Πάντως ο Τραμπ έχει πείσει του Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν στο Κογκρέσο στην χορήγηση επιπλέον αμερικανικής υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Ο θαυμασμός στον Πούτιν

Κατ΄επανάληψη έχει επαινέσει τον Πούτιν, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την δικτατορική του εξουσία και αποφεύγοντας να του ασκήσει κριτική με πιο πρόσφατο παράδειγμα, για τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Στις δημόσιες υποσχέσεις του για τον τερματισμό του πολέμου, ο Τραμπ αποκρύπτει επισήμως τις λεπτομέρειες για το πώς θα διαπραγματευόταν με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι. «Θα πω ορισμένα πράγματα σε καθέναν από αυτούς που δεν θα έλεγα στον υπόλοιπο κόσμο, και γι’ αυτό δεν μπορώ να σας πω πολλά περισσότερα», είπε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο

Τη δημόσια αυτή σιωπή όμως έρχονται να συμπληρώσουν άλλοι. Όπως π.χ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ του εκμυστηρεύτηκε ότι θα οδηγήσει τον πόλεμο στο τέλος επειδή «δεν θα δώσει ούτε μια δεκάρα» για να βοηθήσει την Ουκρανία.

«Λαγός» ο Όρμπαν;

Η δήλωση του Όρμπαν ήταν ψευδής, αλλά ο Τραμπ δεν μπήκε και στον κόπο να τον αντικρούσει δημόσια έχοντας προηγουμένως απολαύσει την παρέα του όλη τη νύχτα στο Mar-a-Lago Club θαυμάζοντας τη σκληρότητα των αντιμεταναστευτικών θέσεών του.

Η είδηση του «σχεδίου του Τραμπ για την Ουκρανία» κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο σε μια συνάντηση στο Heritage Foundation μεταξύ κεντρώων προσωπικοτήτων εξωτερικής πολιτικής και μιας αντιπροσωπείας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο Μάικλ Άντον περιέγραψε το περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ ως μία παραχώρηση από την Ουκρανίας εδαφών της στην Κριμαία και το Ντονμπάς κάτι που θα περιόριζε την δυνητική επέκταση του ΝΑΤΟ.

Το δέλεαρ για τον Πούτιν

Το δέλεαρ για τον Πούτιν θα ήταν να χαλαρώσει την αυξανόμενη εξάρτησή του από την Κίνα, είπαν άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει και ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Jeremy Shapiro, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον συμπυκνώνει τις σκέψεις Τραμπ ως εξής:

«Οι άνθρωποι του Τραμπ αισθάνονται ότι ένα από τα μεγάλα αμαρτήματα του ουκρανικού πολέμου και της πολιτικής της Ρωσίας, γενικά μιλώντας, είναι ότι σπρώχνει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και την κάνει ακόμα πιο εξαρτημένη από το Πεκίνο.

Ολοι στο δωμάτιο, χωρίς σχέδιο

Όσο για το πώς πιθανότατα σκέφτεται ο Τραμπ να υλοποιήσει τα σχέδια του, o Shapiro λέει: «Βασική προσέγγιση του Τραμπ σε όλα τα πράγματα είναι να συγκεντρώσει τους άνδρες σε μια αίθουσα για να συζητήσουν», χωρίς απαραίτητα να έχει εκ των προτέρων λεπτομερή σχέδια.

Ειδήμονες επί των ρωσικών θεμάτων αμφιβάλλουν πάντως ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ μπορούν να επιτύχουν.

Η Φιόνα Χιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς και διατελέσασα κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία (αργότερα έγινε σφοδρή πολέμιός του] θύμισε το 2017 όταν ξένοι και στελέχη επιχειρήσεων πλησίασαν τον Τραμπ με διάφορα ειρηνευτικά σχέδια, εκείνος νόμιζε ότι μπορούσε να μεσολαβήσει με τη δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος.

Η επικίνδυνη χειραψία με τη Μόσχα

Η ομάδα του Τραμπ «νομίζει ότι πρόκειται απλώς για θέμα Ουκρανίας-Ρωσίας», λέει η Χιλ. «Το σκέφτονται ως μια εδαφική διαμάχη, παρά ως μια διαμάχη για ολόκληρο το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της παγκόσμιας τάξης κατ’ επέκταση».

Η Χιλ εκτιμά ακόμη ότι Ουκρανία και Ευρώπη πιθανότατα θα αντισταθούν στις προσπάθειες του Τραμπ για συμφωνία με τη Μόσχα. Προσθέτει δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορισμένα μέσα πίεσης για μια μονομερή συμφωνία, επειδή η ουσιαστική ελάφρυνση των κυρώσεων βασίζεται στην ευρωπαϊκή συνεργασία.

«Κανένα μέσο πίεσης των ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να αναγκάσει την ουκρανική ηγεσία να εμπλακεί σε πολιτικές που θα συνιστούσαν εσωτερική πολιτική αυτοκτονία», εκτιμά από την πλευρά του Μάικλ Κόφμαν, αναλυτής του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στο Carnegie Endowment for International Peace, προσθέτοντας: «Κανένα μέσο πίεσης διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη ή να εμπλακεί σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Πρόκειται για μια κατάσταση που αν είσαι πρόθυμος να δώσεις μια χειραψία, η άλλη πλευρά θα ζητήσει πολύ γρήγορα και το υπόλοιπο χέρι».

Με πληροφορίες από WP: Inside Donald Trump’s secret, long-shot plan to end the war in Ukraine

 

Τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα Ουράλια προκάλεσε το γρήγορο λιώσιμο των πάγων: Επλήγησαν τουλάχιστον 10.4000 σπίτια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: