Ισορροπία τρόμου ενόψει επικείμενου Ιρανικού πλήγματος: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο σπεύδει προς στήριξη του Ισραήλ… “Μην το κάνετε!”, λέει ο Μπάιντεν στην Τεχεράνη

Εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός από τις συνομιλίες συντονισμού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης. Photo via X@IDF




Με το Ισραήλ σε κόκκινο συναγερμό εν αναμονή μεγάλου ιρανικού χτυπήματος, για το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως μπορεί να συμβεί εντός των επόμεων ωρών, το σκηνικό στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμο για ανάφλεξη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας, ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους προς υποστήριξη του Ισραήλ και αποτροπής του Ιράν, με το αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ” να κατευθύνεται από την Ερυθρά Θάλασσα προς το εβραϊκό κράτος.

  • Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα, το αεροπλανοφόρο θα είναι σε θέση να αναχαιτίσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδους είναι αυτές οι ενισχύσεις.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επείγουσες συνομιλίες με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του αντιπολιτευόμενου Μπένι Γκαντζ.

Μπάιντεν: Μην το κάνετε!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

  • “Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Συντονισμός ισραηλινών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο διοικητής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης,  στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, ευρισκόμενος στο Ισραήλ, ολοκλήρωσε μια αξιολόγηση της κατάστασης με αξιωματούχους του IDF [των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων] σχετικά με την ετοιμότητα του IDF για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις σε όλα τα σενάρια, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός.

«Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διαφορετικούς χώρους, προετοιμάζοντας συνεχώς να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλεβί.

Επίθεση με drones και πυραύλους

Η ένταση έχει “χτυπήσει κόκκινο” όσον αφορά το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να απαντήσει με μεγάλης ισχύος αντίποινα στην αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε την 1η Απριλίου το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και από την οποία σκοτώθηκαν ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS News, ότι μια  μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και χθες Παρασκευή, κάτι που δεν συνέβη όμως.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο «αμυντικά και επιθετικά».

  • Μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν απευθείας στο έδαφος του Ισραήλ με χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και σήμερα (χθες), αναφέρει το CBS News , επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους που θα στοχεύσουν στρατιωτικούς στόχους εντός της χώρας, λένε οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να επιλέξει ένα πλήγμα μικρότερης κλίμακας για να αποφύγει μια δραματική κλιμάκωση.

Λευκός Οίκος: Πιθανή και ορατή μια ιρανική επίθεση

Από την πλευρά του, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι οι απειλές του Ιράν για αντίποινα κατά του Ισραήλ παραμένουν «πραγματικές» και «ορατές».

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πιθανή απειλή από το Ιράν είναι πραγματική, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

  • Η Τεχεράνη δεν έχει δηλώσει δημοσίως πώς και πότε θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση της Δαμασκού — επομένως δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν τα αντίποινά τους οι ηγέτες του Ιράν. Εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει φόβος να πυροδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της συμμάχου του Ιράν, «Χαμάς»,  μετατρέποντάς τον σε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με τα ιρανικά αντίποινα να αναμένονται ανά πάσα στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε προχθες Πέμπτη τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν εκτός μεγάλων πόλεων, οι οποίες προστατεύονται καλύτερα από τις εισερχόμενες ρουκέτες από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome της χώρας.

Η οδηγία σημειώνει ότι τα ταξίδια των υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ πιθανόν να περιοριστούν περαιτέρω με ελάχιστη προειδοποίηση, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις.

«Όποιος μας βλάψει, θα τους βλάψουμε», υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. «Είμαστε προετοιμασμένοι… τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

Ο Σίμα Σάιν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, είπε στο CBS News ότι βρισκόμαστε στην πιο ανησυχητικό και επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή. Πρόσθεσε πως  η ανησυχία  για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι πιθανότατα εξίσου μεγάλη  «και στις δύο πλευρές, στο Ισραήλ και στο Ιράν».

Με πληροφορίeς από CBS, The Times of Israel

Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ: Επείγουσες διαβουλεύσεις Νετανιάχου με το πολεμικό του συμβούλιο * Φόβοι ότι επίκειται μεγάλη Ιρανική επίθεση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: