Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ: Επείγουσες διαβουλεύσεις Νετανιάχου με το πολεμικό του συμβούλιο * Φόβοι ότι επίκειται μεγάλη Ιρανική επίθεση

FILE PHOTO: Μεγάλο πανό με τα πορτρέτα των 7 στρατιωτικών στελεχών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που σκοτώθηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, στη διάρκεια της κηδείας τους στην Τεχεράνη, στις 5 Απριλίου 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Σε πολεμικό συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να έχει προγραμματίσει επείγουσες συναντήσεις με μέλη του πολεμικού υπουργικού του συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία του εβραϊκού κράτους για πιθανή επίθεση από το Ιράν.

Η ένταση έχει “χτυπήσει κόκκινο” όσον αφορά το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να απαντήσει με μεγάλης ισχύος αντίποινα στην αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε την 1η Απριλίου το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και από την οποία σκοτώθηκαν ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS News, ότι μια  μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και σήμερα Παρασκευή..

Από την πλευρά του, το Ισραήλ  έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο «αμυντικά και επιθετικά».

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και του αντιπολιτευόμενου Μπένι Γκαντζ.

Αμερικανικές πηγές: Επίθεση με drones και πυραύλους

Μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν απευθείας στο έδαφος του Ισραήλ με χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και σήμερα,  αναφέρει το CBS News , επικαλούμενο δύο ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεκάδες πυραύλους που θα στοχεύσουν στρατιωτικούς στόχους εντός της χώρας, λένε οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να επιλέξει ένα πλήγμα μικρότερης κλίμακας για να αποφύγει μια δραματική κλιμάκωση.

Από την πλευρά του, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι οι απειλές του Ιράν για αντίποινα κατά του Ισραήλ παραμένουν «πραγματικές» και «ορατές».

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πιθανή απειλή από το Ιράν είναι πραγματική, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δική τους θέση ισχύος στην περιοχή υπό το φως της απειλής της Τεχεράνης και παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά

Η Τεχεράνη δεν έχει δηλώσει δημοσίως πώς και πότε θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση της Δαμασκού — επομένως δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν τα αντίποινά τους οι ηγέτες του Ιράν. Εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει φόβος να πυροδοτήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της συμμάχου του Ιράν, «Χαμάς»,  μετατρέποντάς τον σε μια πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με τα ιρανικά αντίποινα να αναμένονται ανά πάσα στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν εκτός μεγάλων πόλεων, οι οποίες προστατεύονται καλύτερα από τις εισερχόμενες ρουκέτες από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome της χώρας. Η  οδηγία σημειώνει ότι τα ταξίδια των υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ πιθανόν να περιοριστούν περαιτέρω με ελάχιστη προειδοποίηση, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις.

  • «Όποιος μας βλάψει, θα τους βλάψουμε», υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επισκέφθηκε στρατεύματα σε αεροπορική βάση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. «Είμαστε προετοιμασμένοι… τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

Ο Σίμα Σάιν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, είπε στο CBS News ότι βρισκόμαστε στην πιο ανησυχητικό και επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή. Πρόσθεσε πως  η ανησυχία  για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο είναι πιθανότατα εξίσου μεγάλη  «και στις δύο πλευρές, στο Ισραήλ και στο Ιράν».

Εάν το Ιράν όντως επιλέξει να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, η κίνησή του θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σύνθετη επίθεση με πυραύλους και drone παρόμοια με αυτή που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας το 2019 .

«Θα προσπαθήσουν να το κάνουν με κάποιο στρατιωτικό μέσο», προέβλεψε ο Σάιν. “Αλλά το ερώτημα είναι η ζημιά. Εάν θα υπάρξουν πολλοί τραυματίες, νεκροί ή τραυματίες… Νομίζω ότι έχει τη δυνατότητα για μια τεράστια κλιμάκωση.”

Ο Σάιν τόνισε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα μια περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ «προσπαθούν πραγματικά να αποφύγουν τον πόλεμο»

Οι ΗΠΑ έστειλαν έναν ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να συντονιστεί με τον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να δώσει το Τελ Αβίβ σε μια ιρανική επίθεση και, μιλώντας σήμερα  Παρασκευή στο “CBS Mornings”, ο Αμερικανός στρατηγός είπε, “πραγματικά προσπαθούμε να αποφευχθεί ο πόλεμος».

“Αυτό είναι μέρος του διαλόγου που έχω με τους ομολόγους μου στην περιοχή, για να συμπεριλάβω τον ισραηλινό αρχηγό άμυνας, με τον οποίο μίλησα χθες”, δήλωσε ο πρόεδρος του μικρού επιτελείου, στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, Τζούνιορ, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «κάνουν πράγματα όχι μόνο για να αποτραπεί ένας πόλεμος,  αλλά ταυτόχρονα, ένα από τα κύρια καθήκοντά μου είναι να διασφαλίσω ότι όλες οι δυνάμεις στην περιοχή προστατεύονται».

«Ο ρόλος μου, ως πρόεδρος, είναι να σχεδιάζω και να προετοιμάζω», είπε ο Μπράουν. «Αυτό είναι ένα πράγμα που κάνουμε πολύ καλά».

Το δίλημμα για το Ιράν, είπε ο Ισραηλινός ειδικός Σάιν , είναι να βρει πώς θα δώσει την υποσχεθείσα απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Συρία, αλλά με τρόπο που να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ομοίως, ο Σάιν είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν απαντήσει σε ό,τι κάνει τελικά το Ιράν.

Εάν κάποια από τις δύο πλευρές κάνει λάθος στην ισορροπία, οι συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και τον κόσμο, μπορεί να είναι τρομερές.

Με πληροφορίες από BBC/CBS News/The Times of Israel

 

«Στάχτη» στα μάτια με υπόγειες διαβεβαιώσεις; Το Ιράν διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι θα αποφύγει χτύπημα ευρύτερης ανάφλεξης στο Ισραήλ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: