Η συμπλήρωση 20 χρόνων από το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, η ακρίβεια και το μεσανατολικό στα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Με αφορμή το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δεκάδες πολίτες μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για να εκφράσουν την στήριξή τους στον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. ΑΠΕ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ




Η συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν,η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά το κτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν, οι επικείμενες Eυρωεκλογές, οι τιμές των καυσίμων και των ενοικίων είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο “Αναμμένο το φυτίλι στη Μέση Ανατολή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε για απάντηση λίγες ώρες πριν την επίθεση στην Ισφαχάν.

Αλλού αναφέρεται στα 50 χρόνια από την εισβολή και στα 20 από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και γράφει ότι οι αξιώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη απορρέουν από την ε/κ απόρριψη της λύσης του Κυπριακού. Αλλού προβάλλει τις 12 προτεραιότητες που παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης.

Ο «Πολίτης» με τίτλο, στο κύριο του θέμα, «Τουρκικό πολεμικό πλησίασε δύο πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει πως τουρκικό πολεμικό πλησίασε τα δυο κυπριακά πλοία στη μέση της απόστασης με τον Λίβανο, οπότε κλήθηκε σε βοήθεια ελληνική φρεγάτα που περιπολούσε σε κοντινή απόσταση.

Αλλού αναφέρει ότι μηχανικός πετρελαίων της τουρκικής πετρελαϊκής Middle East Air Drilling Services ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα “στη βόρεια κατεχόμενη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου”. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, στέλνει μηνύματα προς το πολιτικό σύστημα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και προς τις συντεχνίες για επίδειξη σύνεσης.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο »Καίει το καλάθι των νοικοκυριών» προβάλλει, στο κύριο της θέμα, έρευνα της εφημερίδας, που επέλεξε 35 προϊόντα ευρείας χρήσης για τις ανάγκες μιας εβδομάδας ενός μέσου νοικοκυριού, σημειώνοντας πως αυτά τον Μάρτιο φέτος κόστιζαν 62 ευρώ περισσότερα από τον Μάρτιο του 2023.

Αλλού αναφερόμενη στις Ευρωεκλογές, η εφημερίδα κάνει λόγο για κρίσιμα διακυβεύματα και μεγάλα στοιχήματα για όλα τα κόμματα. Γράφει, επίσης, ότι ουτοπία είναι η στέγη για τα νέα ζευγάρια, με τη Λάρνακα να είναι η ανερχόμενη επαρχία στα ενοίκια καθώς οι τιμές πλησιάζουν τη Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών είναι μεταξύ προόδου και συντήρησης» γράφει ότι αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διεκδικεί αλληλεγγύη από την ΕΕ για το προσφυγικό, “ανατροφοδοτεί τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία”.

Αλλού αναφέρει ότι σε αδιέξοδο βρίσκεται το έργο του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και πως εκκολάπτεται σε σκάνδαλο. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζητά αναβολή “των ισοπεδωτικών φόρων που προγραμματίζει η κυβέρνηση”.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Είκοσι χρόνια μετά το μεγάλο Όχι» γράφει ότι στις 24 Απριλίου κλείνουν δύο δεκαετίες από τότε που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν στο ιστορικό δημοψήφισμα.

Γράφει αλλού ότι ο Ευριπίδης Μουξουρής, ο γηραιότερος Κύπριος βετεράνος στην Αυστραλία, που είναι 103 ετών, θα ηγηθεί της παρέλασης για την Ημέρα Anzac. Αλλού αναφέρει ότι πρόκειται να αλλάξουν οι κανονισμοί σε σχέση με τις κολυμβητικές δεξαμενές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ο αθέατος πόλεμος των πυρηνικών και το οπλοστάσιο των Βρετανικών Βάσεων» και γράφει ότι η Κύπρος αποτελεί εν δυνάμει στόχο, λόγω του πλούσιου οπλοστασίου των Βάσεων και της συμμετοχής τους σε διάφορες κρίσεις.

Γράφει επίσης ότι “φτερά κάνουν εκατομμύρια ευρώ λόγω του ανεφοδιασμού καυσίμων από τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι έσκασε η φούσκα των “πανεπιστημίων” στα κατεχόμενα και κάνει λόγο για διπλωματική εκστρατεία στην Αφρική για αποτροπή κυκλωμάτων εμπορίας φοιτητών.

H εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Κέρδη με αστερίσκους» γράφει ότι τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά επεδίωκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ελεχθεί η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων. Γράφει επίσης ότι ο Γκύντερ Φερχόιγκεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ το 2004, δήλωσε στην «Κ» ότι με τον Γλαύκο Κληρίδη το Κυπριακό θα είχε επιλυθεί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Τι ζήτησε ο κατοχικός ηγέτης από τον άβουλο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Με σημαδεμένη τράπουλα θέλει να παίξει η κατοχική Τουρκία για να αλώσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: