Η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε. το 2026: Η ισχύς της Λευκωσίας για να επιτύχει είναι ο κυπριακός λαός, δήλωσε η κ. Ραουνά

Ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κύπρου, Μαριλένα Ραουνά με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Ουγγαρίας, Janos Boka. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η ισχύς της Κύπρου για μια πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) το 2026 θα είναι ο ίδιος ο κυπριακός λαός, είπε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, στο Φόρουμ Διαλόγου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Κύπρου, το απόγευμα του Σαββάτου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στη Λευκωσία, διοργανώθηκε με σκοπό τη συμμετοχή της νεολαίας στις Ευρωεκλογές.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Ραουνά σημείωσε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της.

Υπογραμμίζοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Υφυπουργός τόνισε πως το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, και μέσω αυτής θα προωθήσει το έργο του Συμβουλίου.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, είπε ότι η νεολαία αντιπροσωπεύει το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σημειώνοντας την προσήλωση της ΕΕ να επενδύσει στους νέους αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά είναι «απόλυτα προσηλωμένοι στην προώθηση των δικαιωμάτων των νέων», σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει συγκεκριμένο πυλώνα που αφορά αποκλειστικά τη νέα γενιά και τη χειραφέτηση της, «διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των νέων και παρέχοντας τους περισσότερες ευκαιρίες και ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη συμμετοχική δημοκρατία».

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα επεσήμανε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η φετινή χρονιά κηρύχθηκε Εθνικό Έτος των Νέων με όλα τα Υπουργεία να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση δράσεων για τους νέους, ενώ υπογράμμισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μείωση της ηλικίας για δικαίωμα ψήφου από τα 18 στα 17.

Η κ. Ραουνά αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό ρόλο των νέων στις Ευρωεκλογές και την ανάγκη να έχουν λόγο μέσα από την ψήφο τους στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα είπε ότι συνάδει πλήρως με τις συζητήσεις που γίνονται, συζητήσεις που θα συνεχίσει και η ίδια η Πρόεδρος κατά την εδώ επίσκεψη της.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε στοχευμένα μέτρα για τη διατήρηση και επέκταση της αυξανόμενης τάσης συμμετοχής ψήφου, ιδιαίτερα στους νέους στις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας που επιτρέπει την ηλεκτρονική εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και ενισχύοντας τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων μέσω ενημερωτικών εκστρατειών.

«Η ψήφος μας, η ψήφος σας μετρά. Ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου δίνει το δικαίωμα της επιλογής για το πώς το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον διαμορφώνεται, όπως και το δικαίωμα για αποτελεσματική εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», είπε η κ. Ραουνά.

Σε ό,τι αφορά το έργο του νεοσύστατου Υφυπουργείου για Ευρωπαϊκά Θέματα, η κ. Ραουνά είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα έχει τη γενικότερη πολιτική εποπτεία και συντονισμό, σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, της προετοιμασίας και της εφαρμογής της Προεδρίας και προς τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας.

«Η Κυπριακή Προεδρία 2026 αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, αλλά είναι την ίδια ώρα και μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο, για όλους τους Κύπριους», είπε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, καταλήγοντας ότι «η δύναμη της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι ο κυπριακός λαός».

ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

“Η ύψιστη υποχρέωσή μας έναντι της θυσίας του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Καραολή, του Μάτση, του Λένα και τόσων άλλων απλών ανθρώπων»: Η υπόσχεση της υπουργού Παιδείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: