Οι εξελίξεις σε μεταναστευτικό και Κυπριακό και η αύξηση στο κόστος της κατοικίας στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η απαίτηση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και το Κυπριακό, οι εκτιμήσεις ότι η Κύπρος ξεμένει από νοσηλευτές, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος την Πέμπτη.

Επίσης προβάλλονται η μεγάλη αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος οικιών και διαμερισμάτων, η έγκριση των νέων κανόνων για τη μετανάστευση από την Ευρωβουλή και η βουτιά θανάτου ενός αλλοδαπού από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό στην προσπάθειά του να αποφύγει τον έλεγχο από την Αστυνομία.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η συσκότιση της Κυβέρνησης εξοργίζει την αντιπολίτευση» και γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ζητούν για πολλοστή φορά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για μεταναστευτικό και Κυπριακό, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για συσκότιση σε αυτά τα δύο θέματα.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο έργο της κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και γράφει ότι η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι η κοινοπραξία ΚΙΤΙΟΝ αρνείται να ανανεώσει την εγγυητική €10 εκατ. και στην απαίτηση της Κυβέρνησης να πάει σε συζητήσεις με την κοινοπραξία μετά την ανανέωση της εγγυητικής.

Αλλού αναφέρεται στον θάνατο αλλοδαπού και τον σοβαρό τραυματισμό δεύτερου στη Λεμεσό, οι οποίοι πήδηξαν από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο της Αστυνομίας.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ξεμένουμε από νοσηλευτές, χρειαζόμαστε άλλους 500» και γράφει ότι με τον αριθμό των νέων νοσηλευτηρίων να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αλλά και τις επεκτάσεις στις οποίες προχωρούν τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια, προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε εκατοντάδες νοσηλευτές, με το Υπουργείο Υγείας να εκτιμά ότι μόνο στο κλινικό κομμάτι θα χρειαστούν 500 νέοι νοσηλευτές.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος με καταγγελία στην Αστυνομία ζητεί την ποινική δίωξη των δικηγόρων των δύο εν αργία αρχιμανδριτών στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ για παραβίαση άρθρων των Περί Δικηγόρων Νόμου. Αλλού γράφει ότι κατά την τελευταία μέρα για κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων για τους νέους Υπουργούς, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τα «Πόθεν Έσχες» των Υπουργών Υγείας και Γεωργίας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πήραν φωτιά τα τετραγωνικά», γράφει ότι το κόστος της κατοικίας εκτοξεύτηκε κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια και δημοσιεύει στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2024 βάσει των οποίων το μέσο κόστος ανά τετ. μέτρο στις κατοικίες μέσης ποιότητας άγγιξε τα €2.500 και για τα διαμερίσματα τα €1.650.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ρεσάλτο απελπισίας ενός αλλοδαπού ο οποίος πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη σύλληψη με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού και τη μαρίνα της Λάρνακας και γράφει ότι ο Πρόεδρος ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με την κοινοπραξία.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα ‘εξαγοράζεται’ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το προσφυγικό» αναφέρεται στην έγκριση των νέων κανόνων για τη μετανάστευση από το Ευρωκοινοβούλιο και γράφει ότι παραμένει η «αρχή του Δουβλίνου» και δεν αλλάζει η αρχή της ευθύνης της πρώτης χώρας υποδοχής.

Σε άλλο θέμα χαρακτηρίζει ως έκδηλα παράνομη την ανέγερση ναού στο Κάβο Γκρέκο σε περιοχή που εμπίπτει εξ ολοκλήρου σε περιοχή Natura 2000 και αναφέρεται σε αντιδράσεις και από τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προτάσεις της ΠΕΟ για στήριξη εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων ενόψει της συνεχιζόμενης ακρίβειας και των νέων πράσινων φορολογιών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Παράνομος μετανάστης πεθαίνει στην προσπάθεια να αποφύγει αστυνομική έφοδο», αναφέρεται στη «πτώση θανάτου» ενός αλλοδαπού και στον σοβαρό τραυματισμό δεύτερου, οι οποίοι πήδηξαν από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσό, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη κατά τη διάρκεια εφόδου της Αστυνομίας.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι οι δημόσιοι κατήγοροι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε κίνδυνο αντιποίνων από το οργανωμένο έγκλημα. Αλλού γράφει ότι το ΓεΣΥ έχει κάνει «σοβαρά άλματα» όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Σάλος στην Ιταλία με διαφήμιση που δείχνει καλόγριες να τρώνε πατατάκια ενώ λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: