Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λίβανο για το μεταναστευτικό και η ακρίβεια στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τον Λίβανο και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα για το θέμα αυτό, βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυπριακές εφημερίδες την Παρασκευή.

Επίσης προβάλλονται οι εξελίξεις στο μέτωπο της Γάζας και το ζήτημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την επίθεση του Ισραήλ σε εθελοντές της World Central Kitchen, οι προοπτικές στο Κυπριακό, καθώς και ζητήματα οικονομίας, ακρίβειας, πληθωρισμού, δημόσιων συμβάσεων και δαπανών.

Η «Αλήθεια», στο κύριο θέμα με τίτλο «Προφορικές προσφορές εκατομμυρίων ευρώ» γράφει για όσα συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη, κατόπιν ενημέρωσης από τον Γενικό Ελεγκτή για προφορικές προσφορές για το σύστημα e-wallet του Υφυπουργείου Έρευνας.

Σε άλλο θέμα γράφει για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών, αναφέροντας ότι για τον λόγο αυτό η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες στην Ελλάδα είναι υπό διάλυση, μετά τις ποινικές διώξεις για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα με τίτλο «Με το διαζύγιο θα αποκαλύπτονται κρυφές περιουσίες και εισοδήματα» γράφει για τέσσερα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα οποία αναμένεται να φέρουν μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.

Σε άλλο θέμα γράφει για τις προσπάθειες για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο, με νέο ευρωπαϊκό πακέτο εντός του 2024. Αλλού γράφει για εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στη διαδικασία διανομής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Μας έμεινε η ακρίβεια» γράφει πως από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2024 ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 14% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κατά 16%.

Σε άλλο θέμα γράφει για εσπευσμένη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο για επαφές με σκοπό την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Αλλού γράφει ότι οι ισραηλινές αρχές είναι σε επιφυλακή, από φόβο ότι επίκειται επίθεση από το Ιράν.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Κροκοδείλια δάκρυα για τη Γάζα και συγχωροχάρτι στο Ισραήλ» γράφει ότι για τρίτη φορά η Βουλή, με ψήφισμα που ενέκρινε, “δίνει κάλυψη στα εγκλήματα του Ισραήλ”, αναφέροντας ότι το ψήφισμα πέρασε με τον ίδιο συσχετισμό δυνάμεων.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ισραήλ γνώριζε τις κινήσεις των εθελοντών της World Central Kitchen στη Γάζα, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της οργάνωσης. Αλλού γράφει ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 61,7%της τιμής του ελαιόλαδου και άνοδος στις τιμές κατοικιών.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οφειλές φόρων €2,5 δισ. προς το κράτος» γράφει ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν όσους δεν καταχωρούν δηλώσεις για φόρο εισοδήματος.

Αλλού γράφει ότι η Κύπρος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα της παράνομης ανέγερσης μοναστηριού σε περιοχή Natura στην Αγία Νάπα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Παζάρια και δεσμεύσεις στο Κυπριακό!» γράφει για «μυστική διπλωματία» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση.

Αλλού γράφει ότι δυσβάστακτες φορολογίες και ακρίβεια γονατίζουν τους πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μισθοί στην Κύπρο είναι κατά 36% χαμηλότεροι από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο στο κύριο θέμα της «Αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Υπ. Παιδείας;» γράφει ότι “προωθείται αναγνώριση του ψευδοκράτους” μέσω της ανταλλαγής καθηγητών του ανώτατου κρατικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με καθηγητές παράνομων “πανεπιστημίων” του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα γράφει για χορό εκατομμυρίων στην προεκλογική μάχη των ΗΠΑ. Αλλού προβάλλει αφιέρωμα για το Καλό Χωριό Μόρφου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γιαννούκου Εύα
Λευκωσία, Κύπρος

Αυξάνεται ο κίνδυνος: Επαφές σε ανώτατο τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Κομισιόν και της Λευκωσίας για τις αυξημένες αφίξεις παράτυπων μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: