Επάγγελμα φωτορεπόρτερ στη Ρωσία: Φωτογράφιζε πολιτικούς κρατουμένους – Kατηγορείται για «εξτρεμισμό» και κινδυνεύει με 6 χρόνια φυλακή [videos]

Η φωτορεπόρτερ Αντονίνα Φαβόρσκαγια πίοω από το γυάλινο διαχωριστικό σε δικαστήριο της Μόσχας. Screenshot via YouTube@@Limportant_fr




«Σκοπεύω να κάνω συνεντεύξεις, άρθρα και να αποφύγω τη φυλακή». Με αυτά τα λόγια, η ηθοποιός Αντονίνα Φαβόρσκαγια βρήκε την πρώτη της δουλειά στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2022.

Σύντομα έγινε δικαστική φωτορεπόρτερ. Οδηγημένη από τον ακτιβισμό της, τράβηξε φωτογραφίες Ρώσων πολιτικών κρατουμένων στο δικαστήριο για το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο SOTAvision.

Δύο χρόνια αργότερα, η ίδια η Φαβόρσκαγια θα φωτογραφιζόταν στο δικαστήριο μετά τη σύλληψή της με κατηγορίες περί εξτρεμισμού που η ίδια και οι συνάδελφοί της θεωρούν εκδίκηση για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τις πολιτικές της απόψεις.

Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών.

  • Η Φαβόρσκαγια, 34 ετών, άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία εν μέσω της καταστολής των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, η οποία έχει αναγκάσει σχεδόν όλη την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε εξορία και έχει θέσει εκτός νόμου το ανεξάρτητο ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κίνδυνοι δεν φάνηκαν να την εμποδίζουν.

«Η ψυχή της πόνεσε πραγματικά», είπε ο συντάκτης της SOTAvision Βιάτσεσλαβ Τιχόνοφ, ο οποίος συνάντησε τη Φαβόρσκαγια κατά τη διάρκεια της δίκης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν το 2022.

“Αναζήτησε ομοϊδεάτες. Ήταν δική της πρωτοβουλία να επωμιστεί το βάρος της παρακολούθησης κάθε μεγάλης δίκης για να τραβήξει φωτογραφίες”, είπε ο Τιχόνοφ , ο οποίος οδήγησε  την Φαβόρσκαγια στην δημοσιογραφία, στους The Moscow Times.

  • Η Φαβόρσκαγια κάλυπτε τακτικά τις δίκες του αείμνηστου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Ηχογράφησε την τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο μια μέρα πριν από τον θάνατό του στις 16 Φεβρουαρίου σε φυλακή της Αρκτικής και έβγαζε σχεδόν καθημερινά φωτογραφίες του τάφου του στη Μόσχα.

Σε μια συνέντευξη του 2023, η Φαβόρσκαγια, η οποία εργάστηκε ως ηθοποιός θεάτρου και κινηματογράφου μέχρι το 2022, είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για την πολιτική ενώ σπούδαζε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο.

Έχει επίσης φωτογραφίσει φυλακισμένες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο Vladimir Kara-Murza και η Lilia Chanysheva, η καλλιτέχνης Alexandra Skochilenko και πολλοί άλλοι που θεωρούνται από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικοί κρατούμενοι.

«Της ζήτησα κάποτε να στείλει τα αγαπημένα της πλάνα από τις ακροάσεις του δικαστηρίου και μου έστειλε όλες τις φωτογραφίες πολιτικών κρατουμένων χαμογελώντας σαν να αναζητούσε κάποιου είδους υποστήριξη και δύναμη σε αυτές», πρόσθεσε.

  • Η Φαβόρσκαγια, συνελήφθη στις 17 Μαρτίου ενώ καθόταν με άλλους δημοσιογράφους σε ένα καφέ κοντά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Ναβάλνι. Την επόμενη μέρα, συνελήφθη για φερόμενη ανυπακοή στην αστυνομία.

Μετά από 10 ημέρες πίσω από τα κάγκελα, οδηγήθηκε σε μια κλειστή ακρόαση στο δικαστήριο της Μόσχας — αυτή τη φορά για  με κατηγορίες που σχετίζονται με την υπόθεση «εξτρεμισμού» εναντίον του Ναβάλνι και του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς (FBK).

Οι αρχές την κατηγόρησαν ότι «συλλέγει υλικό, προετοιμάζει και επεξεργάζεται βίντεο για το FBK», το οποίο η Ρωσία απαγόρευσε ως «εξτρεμιστική» οργάνωση το 2021.

Η ομάδα του Ναβάλνι αρνήθηκε ότι η Φαβόρσκαγια είχε δημοσιεύσει «οτιδήποτε» για το FBK, σχολιάζοντας ότι «μια δημοσιογράφος κατηγορείται ότι είναι δημοσιογράφος».

Η Φαβόρσκαγια είπε στο δικαστήριο ότι πιστεύει πως η σύλληψή της συνδέεται με ένα άρθρο της που έλεγε ότι ο Ναβάλνι είχε βασανιστεί από τις αρχές της φυλακής.

«Αυτό οφείλεται στη δίωξη εναντίον μου ως ανθρώπου που έχει γράψει για τον Αλεξέι Ναβάλνι επί αρκετά χρόνια, και που συνεχίζει να γράφει και να μιλά για αυτόν, μοιραζόμενος τις ίδιες πεποιθήσεις, κρίσεις και ιδέες με τον Αλεξέι Ναβάλνι. Επομένως, η δίωξη έχει πολιτική οπτική γωνία», είπε.

  • Η SOTAvision απηύθυνε έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τη σύλληψη της , λέγοντας ότι οι ρωσικές αρχές «έχουν οριστικοποιήσει μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία όχι μόνο οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες και «εξτρεμιστές», αλλά και οι δικηγόροι που τους υπερασπίζονται, και τελικά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον αγώνα τους».

 

 

Η ιδρύτρια της SOTAvision, Αλεξάνδρα Αγκέεβα, δήλωσε στους The Moscow Times ότι παρά την εντεινόμενη πίεση στους δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου, οι κατηγορίες για «εξτρεμισμό» εναντίον της Φαβρόρσκαγια ήταν απροσδόκητες.

«Κατηγορείται ότι συγκέντρωσε υλικό, βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τις δίκες του Ναβάλνι — αυτό ακριβώς υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ως δημοσιογράφος», είπε η Αγκέεβα. «Πρόκειται για υπόθεση δίωξης δημοσιογράφου για τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες».

  • Σύμφωνα με έκθεση της Πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι στη Ρωσία. Οι αρχές έχουν επίσης μπλοκάρει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Τώνη Τουμαζή «Varosha European Fenced-off City»: Τα Βαρώσια στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: