Δεν υφίσταται λόγος λόγω Ερντογάν, τονίζουν: Γερμανοί Βουλευτές κατά της επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

FILE PHOTO: epa09989230 German Chancellor Olaf Scholz (C) speaks during the Bundestag’s general budget debate 2022 in the German Parliament in Berlin, Germany. EPA, FILIP SINGER




Βουλευτές από όλα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag) συμφωνούν – μετά την επιτυχία που σημείωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές – ότι την παρούσα στιγμή δεν υφίσταται λόγος επανέναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας.

Ο Bουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρόεδρος της γερμανο-τουρκικής Εταιρείας, Mατσίτ Kαρααμέτογλου, δήλωσε ότι πριν γίνει ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να υπάρξει «πραγματική πολιτική αλλαγή» στην Τουρκία.

Η Σεράπ Γκιουλέρ από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τόνισε ότι «ανεξάρτητα από αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες στην Τουρκία», προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι πολίτες βρίσκουν πολύ κουραστική την όλη συζήτηση περί ένταξης στην ΕΕ, γιατί στο σύνολό της ήταν μια πολύ απογοητευτική για αυτούς διαδικασία.

Ο Bουλευτής των Πρασίνων και επικεφαλής της γερμανο-τουρκικής ομάδας φιλίας, Μαξ Λουξ, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποτελεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η άμεση αποφυλάκιση του Oσμάν Καβάλα και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Από την πλευρά του ο Mίκαελ Λινκ από τους Φιλελεύθερρους ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως υποστήριξε, «μια Τουρκία που κυβερνάται αυταρχικά από τον Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφια προς ένταξη».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Χάραλντ Βέιελ, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα ήθελε να δωροδοκήσει την Τουρκία κυρίως με γερμανικά κονδύλια, προκειμένου κατόπιν να την κηδεμονεύει και να ταλανίζει τον λαό της με ιδεολογίες περί ισότητας των φύλων και περί κλίματος. Η Τουρκία θα πρέπει να αντισταθεί σε αυτόν τον πειρασμό και να διατηρήσει την κυριαρχία της».

Η Ευρωβουλευτής του SPD, Kαταρίνα Μπάρλει, έκανε λόγο για «εντυπωσιακό αποτέλεσμα» στις δημοτικές εκλογές, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική αισιοδοξία, καθώς όσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας κινεί όλα τα νήματα σε εθνικό επίπεδο, είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου.

Τέλος ο Ευρωβουλευτής του CDU, Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, παρατήρησε, ωστόσο, ότι η χώρα προς το παρόν έχει απομακρυνθεί από τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

ΚΥΠΕ, ΠΒ, ΜΚ
Παντελής Βαλασόπουλος Βερολίνο

Πραξικοπηματική ακύρωση της εκλογής Κούρδου δημάρχου στην πόλη Βαν της Τουρκίας: Νίκησε πανηγυρικά αλλά… θυμήθηκαν ότι είναι τρομοκράτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: