Αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε σταματήσει την ύστατη στιγμή τον Νετανιάχου, θα είχε κάνει “μπουρλότο” τη Μέση Ανατολή (video): Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων Στάλω Γρηγορίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν παραμένει αρνητικός στο ενδεχόμενο ισραηλινής ανταπάντησης στη χθεσινή επίθεση του Ιράν, η οποία -όπως τονίζουν οι Αμερικανοί- αποκρούστηκε με τη βοήθειά τους.

Και αυτή είναι η αλήθεια, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέρριψαν περίπου 70 drones και πυραύλους, ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Omega.

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε και τα εξής:

Αλλά νομίζω ότι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία του Αμερικανού Προέδρου είναι ότι μπόρεσε χθες το βράδυ, όταν συνομίλησαν, να αλλάξει την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήταν έτοιμος να διατάξει τη δική του επίθεση εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες απέτρεψε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, να δώσει το πράσινο φως για άμεσα αντίποινα εναντίον του Ιράν.

  • Ο κ. Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, και δεν θέλει με τίποτα αμερικανική ανάμειξη σε ότι ακολουθήσει. Αυτό που λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ότι θα βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά δεν θα το υποστηρίξει στην περίπτωση επίθεσης εναντίον άλλης χώρας.

Η αμερικανική πλευρά είναι βέβαιη ότι μία επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή και θα αναμειχθούν και άλλες χώρες.

Βασικά αυτό εξήγησε ο κ. Μπαιντεν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Του μίλησε για αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Τον έπεισε; Σίγουρα εμπόδισε την αντεπίθεση που είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει χθες το βράδυ. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν μπόρεσε να τον πείσει να μην απαντήσει ποτέ στο Ιράν.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι μετά το χθεσινό κτύπημα το Ισραήλ βγαίνει ενισχυμένο σε επίπεδο ουσίας, διότι μπόρεσε να καταρρίψει όλα τα drones εκτός από ένα. Επίσης, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι αλλάζει το κλίμα για το Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, καθώς στάθηκαν δίπλα του η Αμερική, η Γαλλία και η Βρετανία, οι οποίες ασκούσαν κριτική στο Νετανιάχου.

Πάντως, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, η συντονισμένη αντίδραση του Ισραήλ και των Δυτικών σε στρατιωτικό επίπεδο, έστειλε το μήνυμα στο Ιράν ότι οι επιθέσεις του δεν θα έχουν καμία τύχη και στο μέλλον. Αλλά πιστεύουν ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ πρέπει να εστιαστεί στον πόλεμο κατά της Χαμάς και να μην ασχοληθεί άλλο με το Ιράν.

Ερώτηση: Θα ακούσει ο Νετανιάχου τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους άλλους ηγέτες που του λένε έως εδώ; Διπλωμάτες εδώ το βλέπουν χλωμό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ, έχουν σχεδιάσει τη μεγάλη επίθεση στην Τεχεράνη και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εδώ και χρόνια. Αργά ή γρήγορα θα γίνει το κτύπημα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι ήταν σαφής. Δήλωσε ότι:

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές».

Πρόσθεσε ότι:

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (…) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόκειται για ευθεία απειλή αν κτυπηθεί αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό.

  • Μετά το δελτίο ειδήσεων του Omega, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενημέρωσε τους διαπιστευμένους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου για τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας.

Μίλησε για πρωτοφανής επίθεση από το Ιράν με τη χρήση 300 drones και βλημάτων. Ανέφερε ότι πριν από δέκα ημέρες ο πρόεδρος Μπάιντεν μας έδωσε εντολή να προετοιμαστούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό και έδωσε εντολή να είναι όλα το πολεμικό υλικό της χώρας στη θέση τους.

Χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν “θεαματικά ηττημένη”, χωρίς να προκαλέσει καμία απολύτως ζημιά στις υποδομές του Ισραήλ.

Αποκάλυψε ότι “πριν από δύο εβδομάδες αρχίσαμε να λαμβάνουμε πληροφορίες ότι ερχόταν η επίθεση”. Πρόσθεσε ότι “αν ήταν επιτυχής αυτή η επίθεση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα παγκοσμίως”.

Αποκάλυψε επίσης ότι το τελευταίο δεκαήμερο έγιναν τεράστιες διπλωματικές διαβουλεύσεις παγκοσμίως. Και ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερωνόταν πολλές φορές την ημέρα.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσθετη ανάπτυξη δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Η ενημέρωση προς τον κ. Μπάιντεν γινόταν σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

  • Ήταν μεγάλη ανακούφιση ότι οι υποκλοπές εναντίον του Ιράν πέτυχαν 100%, καθώς οι Αμερικανοί γνώριζαν με ακρίβεια τις κινήσεις του.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες ένιωθαν πολύ καλά μετά την επιτυχή ήττα του Ιράν. Δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να μην απαντήσει, έει ήδη επιδείξει στρατιωτική ανωτερότητα χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο.

Απ’ εκεί και πέρα ενημέρωσε ότι έγινε νέα συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας “για να εξετάσουμε τα αποτελέσματα της επίθεσης”. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, που ήταν βοηθητικός, μίλησε με τον κ. Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος μίλησε επίσης με στρατιωτικούς διοικητές που διεξήγαγαν αναχαιτίσεις και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επιτυχία και την ήττα του Ιράν.

Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος προς το Ιράν και τους πληρεξούσιους του: ότι είμαστε έτοιμοι να σας αποτρέψουμε.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε ότι παρά τις πρόσφατες διαφωνίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν το Ισραήλ ό,τι κι αν γίνει. Το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε επαφή με το Ισραήλ και τους στρατιωτικούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο.

Είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν ταυτόχρονα από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Πρόθεση της Τεχεράνης ήταν να γίνει μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ. Απέτυχε. “Στόχος μας παραμένει η άμεση αποκλιμάκωση”, τόνισε.

“Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν τοποθετημένες στις θέσεις τους και έτοιμες να προστατεύσουν το Ισραήλ και τους στρατιώτες μας στην περιοχή”, δήλωσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι “δεν θα είμαστε μέρος οποιασδήποτε απάντησης που θα αποφασίσει το Ισραήλ. Δεν θέλουμε περιφερειακή σύγκρουση. Θέλουμε να περιορίσουμε τη σύγκρουση στη Γάζα. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε ξανά αν χρειαστεί (εννοεί σε νέα επίθεση του Ιράν)”

Ομολόγησε ότι έγινε συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρεσβευτή, στελεχών του Πενταγώνου και  αξιωματούχων του Λευκού Οίκου πριν από την επίθεση στη Δαμασκό. “Δεν ήμασταν μέρος της επίθεσης”, δήλωσε.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Γιατί ο Ερντογάν δεν πρέπει να προσκληθεί στο Λευκό Οίκο: Η επίσκεψη του αποτελεί ύβρη για τις κοινότητες που στάθηκαν δίπλα στον κ. Μπάιντεν όταν ο νεοσουλτάνος τον πολεμούσε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: