Ανάλυση Politico: Γιατί το Κίεβο οδεύει προς ήττα* Η επικίνδυνη έλλειψη της Ουκρανίας και ο νέος μεγάλος στόχος του Πούτιν

File Photo A picture taken during a visit to Luhansk organized by the Russian military shows shadow of a Russian serviceman near the Ukraine flag in the barracks of the Ukraine forces on the territory of the Luhansk Power Station in Shchastia, Luhansk region, Ukraine, 13 April 2022. EPA/SERGEI ILNITSKY




Την εκτίμηση πως το «Κίεβο οδεύει προς ήττα στον πόλεμο με τη Ρωσία», αναπτύσσει σε εκτενές δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Politico αποτυπώνοντας τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας στο πολεμικό μέτωπο.

Στο δημοσίευμα, καταγράφονται εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του ίδιου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος επαναλαμβάνει την έκκλησή του για αύξηση της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα του, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην κόπωση των πολιτών. Εκφράζεται επίσης ο φόβος πως οι αμυντικές γραμμές των Ουκρανών ενδεχομένως να καταρρεύσουν και μέσα στο καλοκαίρι ενώ αναφέρεται πως η διάθεση των νέων να καταταγούν στο στρατό εξανεμίζεται ημέρα με την ημέρα, την ώρα που αρκετοί διατυπώνουν την εκτίμηση πως ο ουκρανικός στρατός θα χρειαστεί περί τους 500.000 στρατεύσιμους.

«Απλά ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα σταθεί στο πλευρό του Κιέβου “για όσο χρειαστεί”», Με αυτήν την προτροπή ξεκινάει το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι«η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού σου είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει, όπως παραπονέθηκε ένας στρατιώτης από την πρώτη γραμμή του μετώπου» και συνεχίζει:

«Δεν είναι μόνο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από πυρομαχικά. Οι δυτικές καθυστερήσεις στην αποστολή βοήθειας σημαίνουν ότι η χώρα έχει επικίνδυνη έλλειψη από κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να προμηθεύσει από τα βλήματα: το πνεύμα μάχης που απαιτείται για να νικήσει.

Ζοφερό και καταβεβλημένο ηθικό

Το ηθικό των στρατευμάτων είναι ζοφερό, καταβεβλημένο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, τα πλήθη των νέων ανδρών που έκαναν ουρά για να καταταγούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί», παρατηρεί ο αρθρογράφος που επικαλείται ρεπορτάζ του από την Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

«Ακόμα και όταν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αποδέχονται σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ότι περισσότερες απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο άσχημες θα είναι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν αναμφισβήτητα ποτέ πιο κοντά στον στόχο του» και συνεχίζει:

»”Ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι υποτονικός και το ακούμε από τους περιφερειακούς κυβερνήτες και από τους ίδιους τους πολίτες”, δήλωσε στο POLITICO ο Andriy Yermak, ο ισχυρός προσωπάρχης του Ζελνένσκι. Ο Yermak και το αφεντικό του ταξιδεύουν μαζί σε “μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη” για να συσπειρώσουν πολίτες και στρατιώτες για τον αγώνα, είπε. “Λέμε στους ανθρώπους: “Το όνομά σας θα μπει στα βιβλία της ιστορίας”».

Η στάση της Δύσης

«Όταν το Politico ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba αν αισθάνεται ότι η Δύση άφησε την Ουκρανία να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, η ετυμηγορία του ήταν ξεκάθαρη: “Ναι, το αισθάνομαι”, είπε, σε συνέντευξη στο γραφείο του, μια ώρα μετά από άλλη μια ρωσική μεσημεριανή πυραυλική επίθεση», συνεχίζει το Politico και προσθέτει:

«Ο Ζελένσκι έχει θέσει το διακύβευμα ακόμη πιο έντονα, λέγοντας ότι η Ουκρανία “θα χάσει τον πόλεμο” εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέμβει και δεν παράσχει βοήθεια. (…).

Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην παροχή προηγμένων δυτικών όπλων, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Αυτό θα αφήσει τον Πούτιν ελεύθερο να ροκανίσει την πληγωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή χρόνια.

Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου αποτελέσματος θα είναι σοβαρές για τον κόσμο. Ο Πούτιν θα διεκδικήσει τη νίκη στο εσωτερικό και, ενθαρρυμένος από την αποκάλυψη των δυτικών αδυναμιών, μπορεί να αναζωογονήσει τις ευρύτερες αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του στο εξωτερικό. Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία φοβούνται ιδιαίτερα ότι είναι οι επόμενες στη λίστα με τα χτυπήματά του. Η Κίνα, ήδη ένας ολοένα και πιο αξιόπιστος εταίρος της Μόσχας, δεν θα δει πολλούς λόγους να αλλάξει τη στάση της».

Ο μεγάλος στόχος του Πούτιν

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος εκτιμά πως ο μεγάλος στόχος του Πούτιν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και εξηγεί:

«Αυτή τη στιγμή, η πιο επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας είναι για βλήματα πυροβολικού – εκατομμύρια από αυτά. Επιπλέον, η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στις γραμμές του μετώπου και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρή επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό.

«Είναι συμβολικό γιατί λένε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κούλεμπα, βέβαια, προσέφερε την άνευ όρων ευγνωμοσύνη του για όλη την υποστήριξη που έχει έρθει από τους δυτικούς συμμάχους τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά προειδοποίησε ότι η Ουκρανία έχει παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: Τα όπλα που χρειάζεται παρακρατούνται ή καθυστερούν- στη συνέχεια, οι δυτικοί σύμμαχοι παραπονιούνται ότι το Κίεβο υποχωρεί, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να στείλουν περισσότερη βοήθεια στο μέλλον. (Μετά τη συνάντηση του Politico με τον Kuleba, η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει Patriots, αλλά το ερώτημα παραμένει αν θα αποδειχθούν επαρκή).

«Το κλίμα στις ανώτερες τάξεις του στρατού είναι ακόμη πιο σκοτεινό απ ότι στο ΥΠΕΞ», αναφέρει το Politico και συνεχίζει:

«Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί μίλησαν στο Politico μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστούν, ώστε να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Προχώρησαν σε μια ζοφερή πρόβλεψη για τις γραμμές του μετώπου που ενδεχομένως θα καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι, όταν η Ρωσία, με μεγαλύτερο βάρος αριθμών και ετοιμότητα να δεχτεί τεράστιες απώλειες, ξεκινήσει την αναμενόμενη επίθεσή της. Ίσως χειρότερα, εξέφρασαν ιδιωτικούς φόβους ότι η αποφασιστικότητα της ίδιας της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων να υπονομεύεται από την απελπιστική έλλειψη προμηθειών.

Οι Ουκρανοί διοικητές ζητούν περισσότερους στρατιώτες μάχης – μια εκτίμηση του πρώην ανώτατου διοικητή, Valeriy Zaluzhny, έλεγε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 500.000 στρατιώτες.

Αλλά ο Ζελένσκι και το ουκρανικό κοινοβούλιο διστάζουν να διατάξουν μια μαζική νέα επιστράτευση. Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Yermak, ο ισχυρός επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, προσέφερε έναν σημαντικό -και για τους ξένους ίσως εκπληκτικό- λόγο για τη μη έναρξη μαζικής κινητοποίησης: μια τέτοια επιστράτευση δεν θα είχε την υποστήριξη του λαού. Ο Ζελένσκι εξακολουθεί να είναι “πρόεδρος του λαού”, είπε. “Γι’ αυτόν, αυτό είναι πολύ σημαντικό, και είναι πολύ σημαντικό ο λαός να κάνει κάτι όχι μόνο επειδή τον διατάζουν να το κάνει”.

Η αποφυγή της στράτευσης

«Και όμως, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, οι Ουκρανοί που ζουν στο Κίεβο και στο κέντρο και τα δυτικά της χώρας – μακριά από τις γραμμές του μετώπου – φαίνεται πως είναι έτοιμοι να ανεχθούν τον πόλεμο που μαίνεται στα ανατολικά, αρκεί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Ως εκ τούτου, υπάρχει η αποφυγή της στράτευσης: οι υποψήφιοι νεαροί στρατεύσιμοι βρίσκουν άλλα πράγματα να κάνουν με τον χρόνο τους, μαζεύονται σε χιπστερικά μπαρ και κλαμπ τέκνο αργά το απόγευμα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών που τώρα είναι δήμαρχος του Κιέβου, δήλωσε ότι κατανοεί γιατί οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι υγιές. Είπε στο Politico ότι η επιθυμία να επανέλθουν οι καθημερινές δραστηριότητες ήταν μια έκφραση προκλητικότητας απέναντι στις προσπάθειες του Πούτιν να κουράσει τον λαό.

Ίσως. Αλλά μπροστά σε έναν αδυσώπητο εχθρό, ο οποίος εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημά του απέναντι σε έναν κακώς εξοπλισμένο στρατό υπερασπιστών, μια τέτοια χαλαρή στάση φαίνεται να ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Όπως διαπίστωσε ο εκδιωχθείς επικεφαλής διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Zaluzhny, οι ορθολογικές προειδοποιήσεις ότι τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν καλά μπορεί να βάλουν σε μπελάδες τους σχολιαστές και τους αναλυτές. Αλλά η αναστολή της κριτικής σκέψης δεν θα κερδίσει ούτε αυτόν τον πόλεμο.

Η πολυτέλεια του Πούτιν

Είναι αλήθεια ότι πριν από την έναρξη της εισβολής του 2022, ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να παραπλανήθηκε από τους αδέξιους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του και να πίστεψε ότι ένας σύντομος πόλεμος θα προσέφερε μια γρήγορη νίκη.

Αλλά ο Πούτιν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Τον περασμένο μήνα ανέθεσε στον εαυτό του άλλη μια εξαετή θητεία ως πρόεδρος. Μπορεί να συμβιβαστεί με ένα αδιέξοδο: Το να κρατήσει την Ουκρανία κολλημένη μεταξύ νίκης και ήττας, αποκλεισμένη τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την ΕΕ, θα ισοδυναμούσε με νίκη.

Και τι θα έκανε μια αδιέξοδη σύγκρουση στην ανθεκτικότητα της Ουκρανίας;

Στο προεδρικό γραφείο του Ζελένσκι στην οδό Μπάνκοβα, οι υπάλληλοί του επιμένουν ότι εξακολουθούν να είναι θετικοί. Αλλά ότι η δυτική βοήθεια, ιδίως το πακέτο στήριξης ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καθυστερήσει επί μακρόν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να περιμένει για πολύ ακόμα.

Τι θα κάνει ο Πούτιν αν η Ουκρανία δεν λάβει τη δυτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει; “Θα κατέστρεφε εντελώς τα πάντα. Τα πάντα”, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Πολύ αίμα».

Με πληροφορίες από Politico

Θα πάρουμε μόνοι μας τις αποφάσεις για την ασφάλειά μας, λέει ο Νετανιάχου: «Στο τραπέζι το χτύπημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» λέει πρώην αρχηγός της Μοσάντ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: