Βρυχάται το ηφαίστειο στην Ισλανδία [δείτε live]: Τα ποτάμια λάβας θα φτάσουν στον Β. Αντλαντικό, προειδοποιούν οι ειδικοί – Εκκενώθηκαν τουριστικά θέρετρα

FILE PHOTO:Volcanic eruption near Grindavik, Reykjanes peninsula, Iceland 14 January 2024, as seen from a Coast Guard helicopter. EPA, Iceland Civil Defense (almannavarnadeild), HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Ποτάμια λάβας ξεχύνονται μέσα από το ηφαιστειακό ρήγμα στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νότια Ισλανδία

έχοντας φτάσει στα ανατολικά οχυρωματικά έργα της πόλης Γκρίνταβικ η οποία έχει εκκενωθεί εδώ και μήνες λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Aπό το βράδυ του Σαββάτου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη νότια Ισλανδία εξαιτίας της νέας ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε Είναι η τέταρτη στη χερσόνησο Ρέικιανες από τον Δεκέμβριο και ίσως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο ισχυρή έως τώρα.

Tα συντριβάνια λάβας έσκασαν από το έδαφος και μια σχισμή μήκους σχεδόν δύο μιλίων άνοιξε στη χερσόνησο του Ρέικιανες γύρω στις 8:30 μ.μ., δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.

Σημειώνεται ότι χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες.

Ήχησε συναγερμός στις 8 το βράδυ και 500 περίπου άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τον τουριστικό προορισμό προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είπε ότι είχε λάβει ενδείξεις για πιθανή έκρηξη μόνο περίπου 40 λεπτά πριν συμβεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.

 

Τα πλάνα της έκρηξης έδειξαν σύννεφα καπνού και λαμπερό μάγμα να αναβλύζουν και να αναβλύζουν από τις οπές στη γη.

Οι μετεωρολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι εάν η λάβα συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσε να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό με την επαφή μεταξύ λάβας και νερού να μπορεί να δημιουργήσει μικρές εκρήξεις και επικίνδυνα αέρια.

Ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένει ανοιχτός. Τα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή οι αρχές γιατί πρόκειται για την τέταρτη και ίσως πιο ισχυρή έως τώρα ηφαιστειακή δραστηριότητα.

 

Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο.

Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.

 

Σημειώνεται ότι η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολουθούν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.

Η έκρηξη ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη από τις επτά που έχουν συμβεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από αυτό, ήταν αδρανές για 800 χρόνια.

Εκατοντάδες Μεξικανοί σε μαζική σιέστα για την παγκόσμια ημέρα ύπνου: Ξάπλωσαν εν μέση οδώ στη σκιά του Μνημείου της Επανάστασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: