Βλασφημία στο Πακιστάν: 22χρονος φοιτητής καταδικάστηκε σε θάνατο για μηνύματα στο Whatsapp

FILE PHOTO: Άνδρες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας. EPA/ARSHAD ARBAB




Δικαστήριο στο Πακιστάν καταδίκασε έναν 22χρονο φοιτητή σε θάνατο με την κατηγορία της βλασφημίας μέσω μηνυμάτων Whatsapp.

Το δικαστήριο στην επαρχία Παντζάμπ ανέφερε ότι ο φοιτητής μοιράστηκε βλάσφημες φωτογραφίες και βίντεο με σκοπό να εξοργίσει τα θρησκευτικά αισθήματα των μουσουλμάνων.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ένας 17χρονος. Και οι δύο αρνήθηκαν ότι έκαναν λάθος.

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν, ενώ ορισμένοι κατηγορούμενοι έχουν λιντσαριστεί ακόμη και πριν οι υποθέσεις τους εκδικαστούν.

Η καταγγελία υποβλήθηκε το 2022 από τη μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών του Πακιστάν (FIA) στη Λαχόρη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, οι δικαστές ανέφεραν ότι ο 22χρονος καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή έφτιαξε φωτογραφίες και βίντεο που περιείχαν υποτιμητικά λόγια για τον προφήτη Μωάμεθ και τις γυναίκες του.

Ο 17χρονος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή μοιράστηκε το υλικό.

Ο πατέρας του θανατοποινίτη, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είπε στο BBC ότι κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχώρης.

Ο άλλος μαθητής καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αντί της θανατικής ποινής επειδή είναι ανήλικος, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι νόμοι κατά της βλασφημίας κωδικοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τους Βρετανούς ηγεμόνες της Ινδίας και επεκτάθηκαν τη δεκαετία του 1980 υπό τη στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν.

Τον περασμένο Αύγουστο, δεκάδες εκκλησίες και σπίτια κάηκαν στην ανατολική πόλη Jaranwala, αφού δύο χριστιανοί κατηγορήθηκαν ότι πρόσβαλαν το Κοράνι.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Μαθητής μόλις 11 χρόνων: Συνελήφθη να οδηγεί BMW από Λονδίνο προς Λιντς ρυμουλκώντας τροχόσπιτο που είχε κλέψει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: