Επανήλθαν Facebook, messenger, Instagram και WhatsApp: Ένα από τα χειρότερα μπλακ άουτ στην ιστορία της Meta

FILE PHOTO: Δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σε οθόνη κινητού. EPA/ANDREJ CUKIC




Eπιλύθηκε λίγο πριν τις 6.30μμ ώρα Ελλάδας η σοβαρή βλάβη που σημειώθηκε στο σύνολο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Meta – βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η είσοδος στα προφίλ εκατομμυρίων χρηστών για περίπου 1,5 ώρα.

Το Facebook γνώρισε μια από τις χειρότερες διακοπές στην ιστορία του, αφήνοντας τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες του, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp, για αρκετές ώρες.

Οι υπηρεσίες επιστρέφουν σιγά σιγά στο διαδίκτυο, με την εταιρεία να ζητά συγγνώμη για την εκτεταμένη διακοπή.

  • Ωστόσο, την ίδια ώρα, παραμένει μη πλήρως λειτουργική η περιήγηση και επικοινωνία μέσω instagram

Η βλάβη καταγράφηκε μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδος καθώς χρήστες, «πετάχθηκαν» από τους λογαριασμούς τους σε facebook ή Messanger και αδυνατούν έκτοτε να έχουν πρόσβαση.

Το «μπλακ άουτ» στα προφίλ παρατηρήθηκε μαζικά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

To γεγονός ότι το πρόβλημα εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε Facebook και Instagram υποδηλώνει ότι επρόκειτο για κεντρική δυσλειτουργία των υποδομών της Meta Platforms, στην οποία ανήκουν οι δύο υπηρεσίες.

Χρήστες που προσπαθούσαν να συνδεθούν στους ιστότοπους και τις εφαρμογές έρχονταν αντιμέτωποι με μηνύματα σφάλματος και δεν μπορούσαν να ανανεώσουν τις ροές τους κανονικά.

Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στο instagram στο οποίο η είσοδος είναι πλέον δυνατή, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα ανανέωσης ροής και λήψης- αποστολής μηνυμάτων.

  • Ο ιστότοπος παρακολούθησης Downdetector ανέφερε περισσότερες από 300.000 αναφορές διακοπών για το Facebook, ενώ υπήρχαν περισσότερες από 20.000 αναφορές για το Instagram.

Σύμφωνα με το downdetector, οι αναφορές για προβλήματα σε Facebook και Instagram είχαν «εκτοξευθεί» από τις 17:00 και μετά.

Η σελίδα επιχειρηματικής κατάστασης της Meta υποδήλωνε ότι τα προϊόντα αντιμετωπίζουν μεγάλες διακοπές.

  • «Προς την τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: λυπούμαστε. Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι επιστρέφουν στο Διαδίκτυο τώρα», έγραψε στο Twitter το Facebook .

Σε μεταγενέστερη ανάρτηση , ανέφερε ότι οι ελαττωματικές αλλαγές διαμόρφωσης στους δρομολογητές του ήταν η βασική αιτία της σχεδόν εξάωρης διακοπής.

  • «Οι ομάδες μηχανικών μας έμαθαν ότι οι αλλαγές διαμόρφωσης στους δρομολογητές κορμού που συντονίζουν την κυκλοφορία δικτύου μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας προκάλεσαν προβλήματα που διέκοψαν αυτήν την επικοινωνία», ανέφερε η δήλωση. «Αυτή η διακοπή της κυκλοφορίας του δικτύου είχε μια αλματώδη επίδραση στον τρόπο επικοινωνίας των κέντρων δεδομένων μας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι υπηρεσίες μας.

Το Facebook είπε ότι δεν είχε «καμία απόδειξη» ότι τα δεδομένα χρηστών είχαν παραβιαστεί.

Η διακοπή επηρέασε δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια χρήστες, οργανισμούς και επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας την εκτεταμένη παγκόσμια εξάρτηση από το Facebook και τις πλατφόρμες του. Αμέτρητοι ιστότοποι και εφαρμογές χρησιμοποιούν το διαφημιστικό δίκτυο του Facebook, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που σημαίνει ότι οι συνέπειες της διακοπής εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τους χρήστες της πλατφόρμας, έγραψε ο Luke Deryckx, επικεφαλής τεχνολογίας της Ookla, στο blogpost Downdetector.

Η διακοπή έπληξε επίσης μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που βασίζονται στο WhatsApp, το Instagram και το Facebook, πράγμα που σημαίνει ότι τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες παράδοσης έχασαν χρήματα τη Δευτέρα, ανέφεραν οι New York Times . Ο ιδιοκτήτης μιας υπηρεσίας παράδοσης φαγητού στο Δελχί είπε στην εφημερίδα: «Ολόκληρη η επιχείρησή μου έχει καταρρεύσει».

  • Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το ζήτημα προκλήθηκε από κακόβουλη δραστηριότητα, ανέφερε το Associated Press, και οι ειδικοί είπαν ότι η διακοπή, η οποία οδήγησε το Facebook και τις υπηρεσίες του ουσιαστικά « να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο », θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το εσωτερικό της εταιρείας.

«Φημολογείται ότι πρόκειται για πρόβλημα πρωτοκόλλου πύλης. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε έναν δρομολογητή και να αλλάξεις τους πίνακες διαδρομών εκτός του οργανισμού, αλλά από μέσα, είναι κάτι σαν παιχνιδάκι», έγραψε σε ένα email η Renee Murphy, αναλυτής της Forrester. «Αν είναι πραγματικά πρόβλημα BGP, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβεί ποτέ σε μια εταιρεία τόσο εξελιγμένη με τόσα δεδομένα».

Mε πληροφορίες από The GuardianBBC

 

Χαρές και αγκαλιές σε έλλειψη βαρύτητας: Η στιγμή που οι νέοι αστροναύτες συναντούν τους «παλιούς» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: