«Τρώτε φασόλια για να ζήσετε περισσότερο»: Το BBC εξυμνεί τη διατροφή των Ικαριωτών και της αποδίδει τη μακροζωία των κατοίκων [videos]

Φασόλια μαγειρεμένα με παραδοσιακή συνταγή της Ικαρίας Screen Shot via YouTube




Δημοσίευμα στη στήλη travel του BBC εξυμνεί τη διατροφική συνήθεια των Ικαριωτών και τη χαρακτηρίζει ως «κλειδί» στη μακροζωία. Ειδικότερα, μεταξύ πολλών άλλων επιλέγει να προβάλει τα φασόλια.

Στο ‘The Ikaria Way’, η Ελληνοαμερικανίδα σεφ Diane Kochilas προσφέρει έναν οδικό χάρτη για ανθρώπους που θέλουν να ενσωματώσουν στη ζωή τους πτυχές της διατροφής της «Μπλε ζώνης» του μεσογειακού νησιού. Ως μία από τις πέντε χαρακτηρισμένες «Γαλάζιες Ζώνες» στον κόσμο, η Ικαρία, ένα μικρό ελληνικό νησί στο ανατολικό Αιγαίο, έχει χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών από τα περισσότερα άλλα μέρη και οι περισσότεροι από 8.000 κάτοικοί της πλήρους απασχόλησης έχουν μερικά από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο των Ικαριωτών ζει πάνω από 90 χρόνια και παράγοντες όπως οι ισχυροί κοινωνικοί και οικογενειακοί δεσμοί, η άσκηση που ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή και ο συχνός μεσημεριανός ύπνος πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που αυτοί οι κάτοικοι του νησιού ζουν συχνά αιωνόβιοι.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι το τι τρώνε. Όπως η μεσογειακή διατροφή, έτσι και η Ικαριακή διατροφή περιλαμβάνει υγιεινά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι κατ’εξοχήν φυτικής προέλευσης, με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, πατάτες, όσπρια, λαχανικά και σπόρους, ενώ το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους.

Το γιαούρτι και το τυρί, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κόκκινο κρασί καταναλώνονται με μέτρο, ενώ το κόκκινο κρέας περιορίζεται σε λίγες μόνο φορές το μήνα. Η διατροφή με αυτόν τον τρόπο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι χορτοφαγικές τροφές που βρίσκονται στην Ικαρία δεν είναι μόνο υγιεινές και χορταστικές, αλλά και πρακτικές. Πρώτον, στο νησί, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, κάποιοι εξακολουθούν να ακολουθούν το ημερολόγιο της νηστείας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και, ως εκ τούτου, δεν τρώνε κρέας σε ορισμένες εποχές του χρόνου, όπως τη Σαρακοστή. Τα συστατικά που βρίσκονται στο βιβλίο μαγειρικής της Κόχυλα είναι άφθονα και στην Ικαρία – όπως γιαούρτι, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, θαλασσινό αλάτι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρέσκα βότανα, δημητριακά, σκόρδο και διάφορα όσπρια – αλλά σημειώνει ότι παρόμοια προϊόντα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

BBC / Cristina Slattery [Eat beans and live longer: One reason why many Ikarians live to be 100]

Μυστηριώδης «επιδημία» καρκίνου στην κοιλιακή χώρα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών- Εξετάζονται οι διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: