Το «Ισλαμικό Κράτος» – ISIS- ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα: Είχαν προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα οι ΗΠΑ * 40 νεκροί και 100 τραυματίες [videos]

epa11237362 Ambulance cars arrive near the burning Crocus City Hall concert venue following a shooting in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 22 March 2024. A group of up to five gunmen has attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services said. EPA/MAXIM SHIPENKOV




To Ισλαμικό Κράτος – ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση “εναντίον συναθροισμένω Χριστιανών” στο συναυλικό χώρο στη Μόσχα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι και να τραυματισοτύν πάνω από 100.

Η τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι μετά τους πυροβολισμούς και τον εμπρησμό του εμπορικού κέντρου, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν.

Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε το βράδι της Παρασκευής στον συναυλιακό χώρο Crocus Hall, 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μόσχας, με τουλάχιστον δυο εκρήξεις να έχουν ακουστεί και μια τεράστια πυρκαγιά να κατακαίει μέχρι πριν τα μεσάνυχτα το κτίριο, η οροφή του οποίου κατέρρευσε.

Πέντε τουλάχιστον από τους τραυματίες είναι σε βαριά κατάσταση, είπε ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η επίθεση ξυπνά μνήμες των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν σημειώθηκαν σειρά θανατηφόρων επιθέσεων με πρωταγωνιστές Τσετσένους αυτονομιστές.

Όσον αφορά στην σημερινή πολύνεκρη επίθεση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας,  σ’ αυτήν συμμετείχαν έως πέντε ένοπλοι οι οποίοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, φορούσαν στολές παραλλαγής και πυροβολούσαν αδιακρίτως στο πλήθος τόσο στο φουαγιέ του θεάτρου, όσο και στους εξώστες του συναυλιακού χώρου.

Ανακοινώθηκε αμέσως ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους, ενώ ακυρώνονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία- πολιτιστικές και αθλητικές – για το Σαββατοκύριακο.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τουλάχιστον 5 βαριά οπλισμένους άνδρες να εισβάλουν στον χώρο του συναυλιακού χώρου και να πυροβολούν αδιακρίτως στο πλήθος. Εικόνες από βίντεο αυτοπτών μαρτύρων δείχνουν τους ενόπλους να πυροβολούν ακόμη και ανάμεσα στα καθίσματα του συναυλιακού χώρου, ενώ οι παριστάμενοι πέφτουν στο πάτωμα για να καλυφθούν κι αργότερα σέρνονται επιχειρώντας να διαφύγουν.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο δείχνει φρικτές σκηνές ανθρώπων που εκλιπαρούν για βοήθεια από την οροφή της αίθουσας συναυλιών καθώς πίσω τους τεράστιες φλόγες κατακαίνε την στέγη. Άλλο βίντεο δείχνει εικόνες θυμάτων με τραύματα από πυροβολισμό να δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο δρόμο, έξω από το κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 100 άτομα κατάφεραν να δραπετεύσουν από τον χώρο άμεσα.

Οι ένοπλοι πέταξαν και εκρηκτικά με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ ακούστηκαν και δυο τουλάχιστον εκρήξεις.

Στο σημείο βρίσκονται ειδικές δυνάμεις και τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα.

 

Aναζητούνται οι δράστες – Είχαμε προειδοποιήσει λένε οι ΗΠΑ και η Βρετανία

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δραστών, με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, να κάνουν λόγο για μια προσαγωγή. Mάλιστα αναρτήθηκε και βίντεο στο οποίο φαίνεται άνδρας να συλλαμβάνεται από άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα, αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ λένε πως οι υποψίες στρέφονται σε τέσσερις άνδρες από την ρωσική περιφέρεια της Ινγκουσετίας, στη Νότια Ρωσία – περιφέρεια κατ’ εξοχήν μουσουλμανική, γειτονική της Τσετσενίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, έγραψε ο ιστότοπος Svoboda.org (ρωσική ιστοσελίδα του Radio Liberty/Radio Free Europe) στις 8 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές για τα επικείμενα σχέδια εξτρεμιστών να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών. Συνιστάται στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πλήθος κόσμου τις επόμενες 48 ώρες», ανέφερε η ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας.

  • Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αύξησε το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στο μέγιστο βαθμό, στο τέσσερα, έγραφε η εφημερίδα Kommersant.

Η αμερικανική προειδοποίηση αναρτήθηκε στον ιστότοπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας κάλεσε το πρωί της Παρασκευής (8ης Μαρτίου) τους πολίτες του να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία και όσους βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό ή τουλάχιστον να αποφύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (8 Μαρτίου), η Νότια Κορέα, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και ο Καναδάς προχώρησαν στην ίδια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, κυρίως λόγω των πληροφοριών από τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Ρωσία.

  • Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν τις πληροφορίες. Στη Μόσχα στις 8 Μαρτίου είχε προγραμματισθεί πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Στις 19 Μαρτίου – γράφει σήμερα ο ιστότοπος Svoboda.org – ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δυτικών χωρών σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία «προκλητικές», οι οποίες αποσκοπούν «στον εκφοβισμό και την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

Σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένη από τη σημερινή επίθεση, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της προς τον ρωσικό λαό, και συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση

 

 

Ο Πούτιν ενημερώνεται διαρκώς κι ο Μεντβέντεφ απειλεί τους Ουκρανούς

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται τακτικά σχετικά με τα πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών του Δημαρχείου Crocus.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, είπε:

Στα πρώτα λεπτά του επεισοδίου, ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την έναρξη των πυροβολισμών. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται. Ο πρόεδρος έχει ήδη δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ – μονίμως σε παραλήρημα – βιάστηκε να διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα “εξαλείψει” τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

“Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να εξαλειφθούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι επίσης δεύτερος στην ιεραρχία του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σε μήνυμά του στο Telegram.

Λευκός Οίκος: Η σκέψη μας στα θύματα – Καμιά ένδειξη για ουκρανική εμπλοκή

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”.

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από τις ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για «φρικτή επίθεση» και να προσθέτει ότι «δεν έχει καμιά ένδειξη επί του παρόντος για ουκρανική εμπλοκή»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι “οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης” που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε στη Μόσχα, δήλωσε εκπρόσωπος, επικαλούμενος “φρικτές και δύσκολες εικόνες” από το σημείο των πυροβολισμών.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν “να έχουν περισσότερες πληροφορίες”.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

“Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

  • Μετά τις ΗΠΑ, ανακοινώσεις καταδίκης της φρικιαστικής επίθεσης εξέδωσαν η ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και άλλων δυτικών χωρών.

Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην ένοπλη επίθεση που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, με τον Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώνει:

«Η Ουκρανία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς/εκρήξεις στο Δημαρχείο του Κρόκου (Περιφέρεια Μόσχας, Ρωσία). Δεν έχει κανένα νόημα…

Η Ουκρανία πολεμά με τον ρωσικό στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια. Και όλα σε αυτόν τον πόλεμο θα κριθούν μόνο στο πεδίο της μάχης. Μόνο από την ποσότητα των όπλων και τις ποιοτικές στρατιωτικές αποφάσεις. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα…

Η Ουκρανία δεν κατέφυγε ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων. Είναι πάντα άσκοπο. Σε αντίθεση, παρεμπιπτόντως, με την ίδια τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στον τρέχοντα πόλεμο κατά της Ουκρανίας…

Και τρίτον, πολύ πριν τα γεγονότα στο #Crocus_City_Hall, είχαμε ακούσει δημόσιες προειδοποιήσεις από ξένες πρεσβείες που σταθμεύουν στη #Μόσχα για την πιθανότητα τέτοιων αιματηρών ακροτήτων.

Ως συμπέρασμα: δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα γεγονότα στα περίχωρα της Μόσχας θα συμβάλουν στην απότομη αύξηση της στρατιωτικής προπαγάνδας, στην επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης, στη διευρυμένη επιστράτευση και, τελικά, στην κλιμάκωση του πολέμου. Και επίσης για να δικαιολογηθούν οι προφανείς επιθέσεις γενοκτονίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας …»

 

Οι κολασμένες μνήμες των αρχών της δεκαετίας του 2000

Η Ρωσία συγκλονίστηκε από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών με τους αυτονομιστές στη ρωσική επαρχία της Τσετσενίας.

Τον Οκτώβριο του 2002, Τσετσένοι μαχητές πήραν ομήρους περίπου 800 ανθρώπους σε θέατρο της Μόσχας. Δύο ημέρες αργότερα, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι μαχητές έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέκυψαν από τις επιπτώσεις του ναρκωτικού αερίου που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις για να υποτάξουν τους επιτιθέμενους.

Και τον Σεπτέμβριο του 2004, περίπου 30 Τσετσένοι ένοπλοι κατέλαβαν ένα σχολείο στο Μπεσλάν στη νότια Ρωσία παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους. Η πολιορκία έληξε με λουτρό αίματος δύο ημέρες αργότερα και περισσότεροι από 330 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/The Guardian/CNN/The MOscow Times

 

Δεν έχουμε σχέση με την επίθεση στη Μόσχα, λένε οι ένοπλοι Ρώσοι αντικαθεστωτικοί της λεγεώνας «Ελευθερία στη Ρωσία» * «Δεν πολεμάμε τους Ρώσους πολίτες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: