Την προστασία των δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Φωτογραφία via Omega




Το ζήτημα της προστασίας των δημοσιογράφων και των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) έθεσε σε παρέμβαση της στις εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ενώ ζητείται η συνδρομή των δημοσιογράφων για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς στη συνέχεια αυτοί παραμένουν εκτεθειμένοι αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.

«Παρά τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία και εθνικές νομοθεσίες εκεί όπου υπάρχουν, θα πρέπει ο τρόπος εφαρμογής τους να τυγχάνει παρακολούθησης ως προς την αποτελεσματικότητά του», τόνισε.

Αναφερόμενη στην πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, επισήμανε ότι υπάρχουν μεν δυνατότητες αξιοποίησης από τις διωκτικές αρχές αλλά ταυτόχρονα η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει σημαντικά εξειδικευμένα εργαλεία για διάπραξη οικονομικών και άλλων εγκλημάτων.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της κ. Χαραλαμπίδου οι ομιλητές παραδέχθηκαν αδυναμίες και πρακτικές δυσκολίες επιτήρησης της εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Επιπλέον, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας, η κ. Χαραλαμπίδου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Daniel Eriksson (Διευθύνων Σύμβουλος της «Διεθνούς Διαφάνειας»), τον Roby Senderowitsch (Practice Manager for Public Administration, Governance Global Practice, World Bank, Governance), τον Jeroen Blomsma (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Επικεφαλής του Τομέα Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς) και τον Viktor Pavlushchyk (Επικεφαλής Εθνικής Αρχής για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας).

Προστίθεται ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων η κ. Χαραλαμπίδου επισήμανε τις απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια και σταθερότητα, οι οποίες προκύπτουν από την ανεπαρκή καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναφέρθηκε δε στις προσπάθειες της ΚΣ ΟΑΣΕ για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ενώ επαναβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει η Συνέλευση στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε ότι αφορά τα συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε το βασικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον τομέα της πάταξης της διαφθοράς και της βελτίωσης των εθνικών νομοθεσιών.

Εξάλλου, με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Παρίσι η κ. Χαραλαμπίδου είχε γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε προς τιμήν της ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για θέματα Μεσογείου, Γάλλος Γερουσιαστής Pascal Allizard, στο οποίο παρέστησαν οι Γερουσιαστές Gisèle Jourda, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Dominique Vérien, Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τις Ίσες Ευκαιρίες Ανδρών και Γυναικών, η Pascale Gruny, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία Παύλος Κόμπος.

Η κ. Χαραλαμπίδου παρακολούθησε επίσης μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Γαλλικής Γερουσίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Το Κρεμλίνο πνέει μένεα κατά του ιδιοκτήτη της Telegram: Θεωρούν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε για στρατολόγηση των τρομοκρατών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: