Τα μηνύματα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό: Αφού ο εξ Ανατολών κίνδυνος ακόμη και σήμερα δεν εξέλειπε, χρειάζεται να εγερθούν τα ξύλινα τείχη, να συνεχιστούν οι εξοπλισμοί

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Karabük. Photo via Turkish Presidency




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην (παράνομη) “Ειρηνευτική Επιχείρηση” του 1974 -εννοεί την τουρκική εισβολή-, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν.

Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η (παράνομη) “τδβκ”, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», ισχυρίστηκε ο σουλτάνος Ερντογάν.

Για στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε για την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων», αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνουν ότι:

  • «Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αυτό που δεν αναφέρει η χλιαρή απάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, είναι ότι ο σουλτάνος της Τουρκίας, όχι μόνο αμφισβητεί με υπομνήματα στον ΟΗΕ την κυριαρχία ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, άλλα διευρύνει τώρα τις επεκτατικές του ορέξεις και στην ελεύθερη Κύπρο.

Κάποιοι στην Αθήνα υποστήριξαν, ότι το κάνει για λόγους προεκλογικούς. Άλλοι ότι ενοχλήθηκε από την παρουσία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην συνάντηση του Καϊρου, καθώς και από το γεγονός ότι η Κύπρος ανέλαβε την πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Λάρνακα στη Γάζα.

Εύκολες ερμηνείες θα έλεγε κάποιος σε σχέση με το τι εννοούσε ο Ερντογάν. Από την μια αποκάλυψε τις μύχιες σκέψεις και επιδιώξεις του, κι από την άλλη θέλησε να υπερακοντίσει τους κεμαλιστές που δεν τόλμησαν να καταλάβουν ολόκληρη την Κύπρο το 1974.

Παράλληλα αποκάλυψε με την φράση «θα ήταν εντελώς δική μας» ότι επιμένει να ζει στο οθωμανικό μεγαλείο του, μια και δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ευρώπη στην οποία ισχυρίζεται ότι θέλει να ενταχθεί, απορρίπτει κάθε λογής αναθεωρητισμό και επιμένει στο σεβασμό των συνθηκών και των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι υποστηρίζει έμμεσα πλην σαφώς τον Πούτιν και την επίθεσή στην Ουκρανία, μιας και ανάλογες ορέξεις έχει κι εκείνος σε βάρος των γειτόνων του. Γι αυτό και κατά καιρούς υποστηρίζει, ότι στη Λωζάννη το 1923 η Τουρκία έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις.

Και για όσους έχουν αμφιβολίες, την επομένη ο Ερντογάν το τερμάτισε λέγοντας: «Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που αποτελείται μόνο από τα σύνορα της». Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας, είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερης γεωγραφίας, από το Αιγαίο μέχρι και την Ασία. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτή την κληρονομιά».

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η καρδιά μιας μεγαλύτερης γεωγραφίας, από τα Βαλκάνια μέχρι και την Κεντρική Ασία, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την βόρεια Αφρική, από το Αιγαίο μέχρι και τη νότια Ασία. Αυτή η καρδιά μας, δίνει δύναμη και δίνει ελπίδες σε όλα μας τα αδέλφια και φίλους μας για εκείνες τις περιοχές».

Για να προσθέσει: Έχουμε κρατική εμπειρία χιλιάδων ετών, έχουμε εθνική νοσταλγία, που θαυμάζει όλος ο κόσμος, κι έχουμε προτέρημα να εργαζόμαστε σκληρά. Θα γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτή την τρομερή κληρονομιά, επειδή έχουμε 3-4 ζητήματα, που χρειάζονται επίλυση; Θα εγκαταλείψουμε αυτά που διαθέτουμε, επειδή πρέπει να κάνουμε υπομονή 1-2 χρόνια; Επειδή πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, θα γονατίσουμε μπροστά στους ιμπεριαλιστές και στα όργανα τους. Όχι, ποτέ!».

Τι να σημαίνει άραγε ότι η Τουρκία είναι η καρδιά μιας ευρύτερης γεωγραφίας στην οποία εμπεριέχεται και το Αιγαίο; Και πόσο τηρεί την Διακήρυξη της Αθήνας με αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις για Κύπρο και Αιγαίο;

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παραλαβή των ελικοπτέρων τύπου Ρομέο είπε ότι δεν είμαστε αφελείς. Ελπίζουμε να το εννοεί και να μην εγκαταλείψει αυτή την αρχή, όπως έκαναν κάποιοι στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμούς, υποστηρίζοντας ότι, θα ρισκάρουμε μια επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Θεμιστοκλής το 483 π.χ. έπεισε τους Αθηναίους να μην βάλουν στις τσέπες τους τα έσοδα από τα πλούσια κοιτάσματα αργύρου που ανακαλύφθηκαν στο Λαύριο και να τα δώσουν για την κατασκευή 200 τριηρών. Αποδείχθηκε σοφή η πρότασή του, μια και αυτές ήταν που αντιμετώπισαν του Πέρσες το 480 π.χ. στην Σαλαμίνα.

Μια και ο εξ Ανατολών κίνδυνος ακόμη και σήμερα δεν εξέλειπε, χρειάζεται να εγερθούν τα ξύλινα τείχη, του χρησμού του Μαντείου των Δελφών, που δεν είναι άλλα από τους εξοπλισμούς, προκειμένου να μην βρεθούμε ως μωραί παρθένοι ανέτοιμοι την κρίσιμη ώρα, την οποία περιμένει ως μάνα εξ ουρανού ο σουλτάνος της Άγκυρας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πρέπει να λειτουργούν ως πρεσβευτές της χώρας τους οι ευρωβουλευτές, και όχι ως κομματικά στελέχη: Οι ευρωεκλογές δεν είναι άρτος και θέαμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: