Τα «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι: Από το 1801 μέχρι σήμερα το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας- Με ρίζες στο Βυζάντιο με αλεύρι και λουλάκι το ολοήμερο γλέντι [photos video]

Σκηνή από τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι φωτο Hellas Journal




Τα «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι δεν αφορούν μόνο τους ντόπιους αλλά αφορούν όλους όσοι θα βρεθούν εκεί την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουν μόνο φωτιές σε πλατείες και δρόμους, μουσική, φαγητό, χορό και γλέντι, αλλά οι παρόντες πρέπει να είναι έτοιμοι να αντέξουν στον «αλευροπόλεμο».

photo Hellas Journal

Με ρίζες στη Σικελία, ή κατά άλλους στο Βυζάντιο, το έθιμο επαναλαμβάνεται στο Γαλαξίδι από το 1801. Όταν το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν είτε με μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο λιμάνι του Γαλαξιδίου νωρίς την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούσε ο «αλευροπόλεμος», το διαβόητο «αλευρομουτζούρωμα», όπου στην αρχή έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες, έριχνε ο ένας στον άλλο αλεύρι. Αργότερα συμμετείχαν και γυναίκες.

photo Hellas Journal

Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών. Όσοι δεν το δέχονταν, γίνονταν αυτομάτως «θύματα» των επίδοξων μουτζουρωμένων. Μέχρι και σήμερα, το έθιμο του «αλευρομουτζουρώματος» παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους καθιστώντας το Γαλαξίδι έναν από τους απόλυτους προορισμούς για την Καθαρά Δευτέρα.

Eθιμα και παραδόσεις 

Έθιμα με ρίζες στην αρχαιότητα, παραδόσεις με αναφορές στην μακρά ιστορία και τις συνήθειες των ανθρώπων αυτού του τόπου, μια διαρκής αναζήτηση για συναπάντημα και ξεφάντωμα. Όλα μαζί, για να καλύψουν την ανάγκη των ανθρώπων να ψυχαγωγηθούν, με τρόπους διαφορετικούς και σίγουρα διασκεδαστικούς.

Και η Αποκριά είναι μια ευκαιρία για όλους να νιώσουν καλύτερα, να μοιραστούν, να ξεχάσουν, να ονειρευτούν. Κάθε τόπος και οι άνθρωποί του, με τον δικό τους τρόπο, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο. Την χαρά και το μοίρασμά της, το γλέντι, την ξενοιασιά, την ανεμελιά μα και μια επίμονη- σχεδόν εμμονική- πεποίθηση ότι ακόμη και στα δύσκολα, τούτοι οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνιά της γης δεν παραιτούνται, δεν το βάζουν κάτω και σίγουρα δεν είναι μονάχοι.

Όλη η Ελλάδα γιορτάζει αυτές τις μέρες. Από τη βασίλισσα του Καρναβαλιού Πάτρα, το Ρέθυμνο, την Ξάνθη, όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας οι άνθρωποί τους προσθέτουν το δικό τους χρώμα, σε αυτό τον πολύχρωμο καμβά που συνθέτει την Αποκριά.

Οι «Τζαμάλες» στην Ήπειρο, το «Μπουρανί» στον Τύρναβο, η «Γκαμήλα», στα Χανιά η «Πετεγολέτσα» στην Κέρκυρα, οι «Γάμοι» στη Ζάκυνθο και τη Ρόδο και πολλά άλλα έθιμα που αυτές τις μέρες αναβιώνουν προσφέροντας χαρά και κέφι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Κούλουμα και παραδόσεις: Βλάχικος γάμος στη Θήβα, αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι – Το διονυσιακό «έθιμο του φαλλού» αναβιώνει στον Τύρναβο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: