Σοβαρά επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Πεδίο μάχης το Σύνταγμα με πέτρες, μολότοφ, φωτιές και χημικά * 9 προσαγωγές και 8 τραυματίες [videos]

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο κέντρο της Αθήνας, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. Συνεχίζεται στη Βουλή για τρίτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το βράδυ όπου θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, με ονομαστική ψηφοφορία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Δεύτερος γύρος σοβαρών επεισοδίων ξέσπασε στο Σύνταγμα, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα σε πεδίο μάχης είχε μεταβληθεί η οδός Σταδίου στο ύψος της Εδουάρδου Λω.

Ο νέος γύρος επεισοδίων σημειώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα, μπροστά στη Βουλή, με την αστυνομία να αναφέρει ότι στον ευρύτερο χώρο όπου καταλήγει η πορεία του συλλαλητηρίου βρίσκονται περί τις 17.000 άτομα, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 9 προσαγωγές.

Όπως συνήθως γίνεται, κάποιοι κουκουλοφόροι μέσα από την πορεία εκτόξευσαν μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με τους άνδρες της αστυνομίας να κάνουν χρήση χημικών.

  • Μάλιστα, σημειώθηκαν και συμπλοκές, από τις οποίες προέκυψαν 8 τραυματισμοί (έξι άτομα φέρουν τραύματα στο κεφάλι και δύο στο χέρι). Στο σημείο, έφτασε και ασθενοφόρο για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου, όταν ολοκληρώθηκε   ο ακτινολογικός έλεγχος των 8 φοιτητών, διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο ήταν αποπνικτική από τα χημικά, ενώ οι καταστηματάρχες έχουν κατεβάσει ρολά για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.




  • Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Λίγο νωρίτερα – σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο μετά τις 14:30 – στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την οδό Εδουάρδου Λω ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο που έπεσαν τα χημικά, διαδηλωτές είχαν ρίξει μολότοφ σε ξενοδοχείο ισραηλινών συμφερόντων.




 




 

Επεισόδια και χημικά στην οδό Σταδίου στο περιθώριο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: