Σεξουαλικά αδικήματα και οικονομικές ατασθαλίες: Σοκάρουν τα στοιχεία που ετέθησαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ

FILE PHOTO: Μέλη της Ιεραρχίας στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Συγκλονιστικά και αδιάσειστα είναι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τα σεξουαλικά αδικήματα στα οποία φέρονται να υπέπεσαν δύο μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, κάτι στο οποίο μπορεί να καταλήξει και ο τελευταίος πολίτης, αν λάβει γνώση του υλικού το οποίο ετέθη ενώπιον των Συνοδικών.

Και μόνο μέρος των στοιχείων τα οποία αποκαλύπτονται, είναι αρκετό για να καταλήξει κανείς στην ενοχή οποιουδήποτε κληρικού υπέπιπτε στα εξεταζόμενα αδικήματα.

Μάλιστα, δεν θα γίνονταν ανεκτά ούτε και από λαϊκούς.

Έντυπο υλικό φανερώνει ότι τα αδικήματα δεν περιορίζονται απλώς σε σεξουαλικές πράξεις, αλλά το όλο σκηνικό διανθιζόταν και με φωτογραφίες οι οποίες, προφανώς, τραβήχτηκαν από συμμετέχοντες και, πιθανώς, να θεωρούνταν προκλητικές, όχι μόνο απεικονίζοντας μοναχούς αλλά ακόμη και πολίτες οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την Εκκλησία ή με την πνευματική καθοδήγηση πιστών.

Πέραν του οπτικού υλικού, υπάρχει και ακουστικό υλικό, το οποίο συνιστά έμμεση παραδοχή σαρκικών πράξεων.

Και αν μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το οπτικό και το ακουστικό υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Δικαστήρια της Πολιτείας, στην Εκκλησία φτάνει και περισσεύει να οδηγήσει σε καθαίρεση όποιον εμφανίζεται ή ακούγεται να μιλά και να λέει όσα άκουσαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και όσα, προφανώς, θα ακουστούν και θα παρουσιαστούν ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Σημειώνεται, ότι το Δικαστήριο συνέρχεται σήμερα με σκοπό να καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ή να θέσει και χρονοδιαγράμματα, λαμβάνοντας υπόψιν (όπως έγραψε ήδη ο «Φ») την έλευση του Πάσχα, το οποίο η Ιεραρχία της Εκκλησίας επιθυμεί να έχει κάποια απόσταση από τον σημερινό σκανδαλισμό των πιστών.

Όσον αφορά την οικονομική πτυχή της υπόθεσης, η Εκκλησία μπορεί να άφησε τον χειρισμό της στην Πολιτεία, με καταγγελία που υπέβαλε ενώπιον της Αστυνομίας ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ως οικείος επίσκοπος, αλλά παρακολουθεί τη διαδικασία.

Όπως είναι γνωστόν, πέραν των καταγγελιών του μητροπολίτη Ταμασού που εμμέσως παραπέμπει σε απόκρυψη €807.000 από πλευράς μοναχών της μονής Οσίου Αββακούμ, αυτοί κατήγγειλαν ότι έδωσαν στον κ. Ησαΐα €450.000 για την προεκλογική του εκστρατεία, όταν ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Το περιβάλλον του μητροπολίτη απορρίπτει καθ’ ολοκληρίαν τους ισχυρισμούς και θεωρεί ότι πρόκειται για πυροτεχνήματα.

Το περιβάλλον του μητροπολίτη θεωρεί, επίσης, αστείο τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν sms ή άλλο υλικό που αποδεικνύουν ότι ζητούσε ή ελάμβανε χρηματικά ποσά από τους δύο μοναχούς και θεωρεί πως όσα λέγονται θα καταρρεύσουν ως ανυπόστατα.

Μάλιστα, εκφράζεται η θέση, πως στόχος είναι να τρωθεί ως ιεράρχης επειδή τόλμησε να φτάσει στα άκρα καταγγέλλοντας την οικονομική διαχείριση της μονής.

Μέσα σε όλα αυτά, μένει και η ανέγερση του μοναστηριού στη μέση, με δεδομένο ότι οι €807.000 που εντοπίστηκαν στο χρηματοκιβώτιο (όπως και σε άλλες διερευνώμενες υποθέσεις) αποτελούν τεκμήριο.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το χρηματοκιβώτιο όχι απλώς άνοιξε στην παρουσία του ηγουμένου Νεκταρίου, αλλά το άνοιξε ο ίδιος σχηματίζοντας τον κωδικό ασφαλείας.

Ο ίδιος ο ηγούμενος φέρεται να άνοιξε και τη δεύτερη κλειδαριά που υπήρχε για περαιτέρω ασφάλεια.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως τα περισσότερα χρήματα ήταν σε χαρτονομίσματα των €50.

Η μητρόπολη θεωρεί ότι τα χρήματα ανήκουν στη μονή (η οποία υπάγεται στη μητρόπολη) γι’ αυτό στήθηκε «επιχείρηση διαφύλαξης των χρημάτων».

Η μητρόπολη ισχυρίζεται, πως η παραλαβή του χρηματοκιβωτίου έγινε νόμιμα αφού ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποσό και την όλη διαδικασία, κλήθηκαν εκκλησιαστικοί επίτροποι και ιερείς της μητρόπολης.

Πάντως, για το ποσό δεν υπήρξε αμφισβήτηση.

Διαμάχη εξακολουθεί να υπάρχει και ως προ τις ανακρίσεις των μοναχών της μονής Οσίου Αβακκούμ, τις οποίες φέρεται να διενήργησε ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας.

Το περιβάλλον του μητροπολίτη έχει τη θέση ότι δεν διενεργήθηκαν ανακρίσεις 14 ωρών αλλά αφορούσαν τις ανακρίσεις όλων των μοναχών, την καταμέτρηση των χρημάτων και γενικά την όλη διαδικασία, ενώ απορρίπτουν ότι εκβιάστηκε οποιοσδήποτε.

Με βάση την ίδια γραμμή, οι μοναχοί όταν ετέθησαν ενώπιον τους τα ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί, κατέρρευσαν παραδεχόμενοι τις κατηγορίες που τους είχε προσάψει ο μητροπολίτης.

Στην πορεία, σύμφωνα πάντα με το περιβάλλον της μητρόπολης, όταν μεσολάβησαν και επαφές των μοναχών με πρόσωπα που τους επηρέαζαν, άλλαξαν ρότα, αφού η παραδοχή συνεπαγόταν αυτομάτως και την ποινή της καθαίρεσης.

Βεβαίως, αυτή είναι η μια πλευρά και η Αστυνομία θα ακούσει και την εκδοχή των μοναχών και μέσω ανακρίσεων θα προσπαθήσει να βρει την άκρη.

Ένα από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσει να απαντήσει η Αστυνομία είναι πού βρέθηκαν οι €807.000, σε ποιον ανήκουν, αν πρόκειται για μαύρο χρήμα ή αν υπάρχουν αποδείξεις είσπραξης κ.ο.κ.

Σημειώνεται πάντως, πως η μονή διενεργούσε εράνους και σε κάποιες περιπτώσεις εισέπραττε από πιστούς σημαντικά ποσά, τα οποία θεωρητικά προορίζονταν για ανέγερση της μονής ή για άλλα έργα.

Είναι δε χαρακτηριστικό βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ηγούμενος Νεκτάριος να απολογείται στους πιστούς επειδή κάθε λίγο τους ζητά χρήματα για την ανέγερση του μοναστηριού, λέγοντας, μάλιστα, ότι έχει μετατραπεί σε ζητιάνο για χάρη του Οσίου Αββακούμ.

Ράκος στη Σύνοδο ο Ταμασού Ησαΐας

Πάντως, η μητρόπολη Ταμασού διανύει περίοδο θλίψης με τα τεκταινόμενα με τον ίδιο τον μητροπολίτη να αισθάνεται το βάρος της ευθύνης, ως οικείος επίσκοπος.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Philenews, ο μητροπολίτης σχεδόν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας του Σώματος την περασμένη Παρασκευή.

Οι ίδιες πληροφορίες τον φέρουν να παρακαλούσε τους εν Χριστώ αδελφούς του να μην τον αφήσουν εκτεθειμένο.

Ο Ταμασού Ησαΐας φέρεται να ευνοούσε καθαίρεση των δύο μοναχών με συνοπτικές διαδικασίες, θεωρώντας, προφανώς, ότι τα στοιχεία που κατέθεσε μιλούσαν από μόνα τους και αποδείκνυαν τις καταγγελίες που υπέβαλε για σαρκικά αμαρτήματα μοναχών του Οσίου Αββακούμ.

Όλα συνέκλιναν ότι η «αίσια» (γι’ αυτόν) έκβαση της υπόθεσης ήταν πιθανή, αλλά οι επιστολές των δικηγόρων των δύο μοναχών και οι ισχυρισμοί που περιέχονταν σε αυτές, διαφοροποίησαν το κλίμα και η Ιεραρχία της Εκκλησίας άλλαξε ρότα.

Πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και άλλους Συνοδικούς να τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δίκης ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση στον λαό, ότι έγιναν χειρισμοί κουκουλώματος της υπόθεσης.

Τελικά, όχι μόνο Συνοδικοί προσκείμενοι στον Ταμασού Ησαΐα ταυτίστηκαν με την πλειοψηφία, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο τάχθηκε υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Tηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ των συμμετεχόντων στην «Αμάλθεια»: Τεχνοκράτες στην Κύπρο για τα επόμενα βήματα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: