Σάρωσε το κίνημα της αποχής στις εκλογές στο Ιράν: 27% η συμμετοχή μέσα σε 10 ώρες * Στην καλύτερη δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%

epaselect epa11190050 Iranian supreme leader Ayatollah Ali Khamenei casts his vote during the Iranian legislative election in Tehran, Iran, 01 March 2024. Iranians vote for new members of Iran’s parliament, and for the Assembly of Experts, the body in charge of appointing Iran’s Supreme Leader. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Οι Ιρανοί άρχισαν σήμερα το πρωί να ψηφίζουν για το νέο κοινοβούλιο της χώρας τους, αλλά η αποχή ήταν τέτοια που ανάγκασε τις αρχές σε δίωρη παράταση.

Μέσα σε 10 ώρες οι συμμετοχή είχε φτάσει μόλις στο 27%, ενώ εντυπωσιακό ήταν ότι στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, μετά από οκτώ ώρες είχε ψηφίσει μόλις το 12% των εγγεγραμμέων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν απροσδόκητα ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα παρέμεναν ανοιχτά για δύο επιπλέον ώρες έως τις 22:00 σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη συμμετοχή. Προέβλεψαν ότι το τελικό ποσοστό θα ήταν πάνω από το 42,5% – ποσοστό που είχε καταγραφεί την τελευταία φορά το 2020.

  •  Το ιρανικό καθεστώς έχει προσδώσει μεγάλη σημασία στην αύξηση της συμμετοχής πάνω από το ποσοστό του 2020 , ένα ιστορικό χαμηλό, καθώς πιστεύει ότι μια ισχυρή επίδειξη πολιτικής δέσμευσης θα αποτρέψει τους ισχυρισμούς ότι στερείται νομιμοποίησης ή ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις του ιρανικού λαού για οικονομική πρόοδο και ατομικές ελευθερίες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στο καθεστώς των μουλάδων, γέμισαν με αναρτήσεις που έδειχναν άδεια εκλογικά τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι αρχές επέμεναν πως το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στα επίπεδα του 2020.

  • Η συμμετοχή στις εκλογές το 2016 ήταν 62%.

Πολλοί μεταρρυθμιστές αποκλείστηκαν από τις εκλογές, καθιστώντας τες προφανή απάτη στα μάτια πολλών ψηφοφόρων που ήδη πιστεύουν ότι η χώρα δεν διοικείται από πολιτικούς αλλά από συμμορίες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.

Εσωτερικές τηλεφωνικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν 24 ώρες πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού δεν σκόπευαν να ψηφίσουν και μόνο το 16% σχεδίαζε σίγουρα να το πράξει.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν λόγω της αντίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία ή της έλλειψης ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

 

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές: Προς νέο ρεκόρ η αποχή στις πρώτες εκλογές μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: