Πτώση F-16: Τα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια «δείχνουν» τον κινητήρα του μαχητικού αεροσκάφους

FILE PHOTO: Ελληνικά μαχητικά F-16 σε κλειστό σχηματισμό με Αμερικανικά F-15 πάνω από το Αιγαίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Υπό διερεύνηση παραμένουν τα αίτια της χθεσινής πτώσης του μαχητικού F16.

Τα πρώτα χρήσιμα στοιχεία για την εκκίνηση της έρευνας θα εξαχθούν από τις καταθέσεις των ιπταμένων του σχηματισμού, από την κατάθεση βεβαίως του ίδιου του 29χρονου Υποσμηναγού, αλλά και από όσα έχουν καταγράψει οι τρεις διασωθείσες κασέτες.

Πρόκειται για το «recorder» της πτήσης, μια «κασέτα» που χρησιμοποιείται στην ενημέρωση ιπταμένων και μηχανικών. Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για μαύρο κουτί.

Οι άνθρωποι της Αεροπορίας θα μελετήσουν λοιπόν τόσο τα στοιχεία του αεροσκάφους, πώς πήγε δηλαδή η άσκηση ή η επιχείρηση και τι έχει καταγραφεί στις εν λόγω κασέτες.

Δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό εάν ο αεροπόρος πρόλαβε να την πάρει μαζί του, αν και κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν, στο εξωτερικό.

Οσον αφορά στα αίτια της πτώσης:

Το τι μπορεί να συμβεί σε έναν κινητήρα εν πτήσει μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε δύο ευρύτερες αιτίες:

-Καταστροφική αστοχία υλικού. Δηλαδή απρόβλπετη θραύση κάποιου εξαρτήματος του κινητήρα, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί.

-Σβήσιμο κινητήρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αεροπόρος, αναλόγως του ύψους που βρίσκεται και σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ασφάλειας πτήσεων, θα πρέπει να επιχιερήσει επανεκκίνηση του κινητήγρα τουλάχιστον δύο φορές. Στην 3η φορά εγκαταλείπει.

Ο 29χρονος χειριστής του μαχητικού παρέμεινε για προληπτικούς λόγους για ένα 24ωρο στο 251 ΓΝΑ και αναμένεται να λάβει την Παρασκευή εξιτήριο.

Τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ανοιχτά στους επισκέπτες στο λιμάνι του Πειραιά για την Εθνική Επέτειο: Από 22 έως 25 Μαρτίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: