Ορμητήριο ξανά η Κύπρος, αλλά οι απαράδεκτοι Εγγλέζοι δεν ενημέρωσαν τη Λευκωσία (video): Βρετανικά μαχητικά έφυγαν από το Ακρωτήρι για να αναχαιτίσουν την ιρανική επίθεση

FILE PHOTO: epa11097272 A Typhoon FGR4 combat aircraft taking off from RAF Akrotiri military airbase, in Akrotiri, Cyprus, to carry out airstrikes in Yemen. EPA, AS1 Jake Green RAF HANDOUT




«Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έστειλε επιπλέον αεροσκάφη στην περιοχή στο πλαίσιο των υφιστάμενων επιχειρήσεών μας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα αεροσκάφη μας κατέρριψαν έναν αριθμό ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο κ. Σουνάκ είναι ότι οι Εγγλέζοι χρησιμοποίησαν πάλι τις βάσεις τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να ενημερώσουν την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Κύπρος βρίσκεται γι` άλλη μια φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Παρά το γεγονός πως δεν έχει ακουστεί από επίσημα βρετανικά χείλη, τα μαχητικά φαίνεται να είχαν απογειωθεί από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου ενώ λέγεται πως ο τομέας ευθύνης τους ήταν κοντά στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

«Πέταξαν από το Ακρωτήρι στην Κύπρο, που είναι μία μεγάλη και σημαντική βάση για εμάς. Τα Typhoon που επιχειρούν εκεί και συνήθως πετούν πάνω από τη Συρία και το Ιράκ. Αντιλαμβάνομαι ότι τους είπαν: Στο πλαίσιο της της Επιχείρησης Shader, αν εντοπίσετε drone από το Ιράν, εξουσιοδοτείστε να του επιτεθείτε».

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή ούτε θα στοχοποιηθεί διαμηνύει από πλευράς της η Κυβέρνηση. «H Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε ο πρόεδρος.

«Πρέπει να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες (και) δεν μπορούν όμως σε καμία των περιπτώσεων να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, παρόλο που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Λονδίνο, η Λευκωσία παραδέχεται ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων.

«Μετά που είδαμε και εμείς, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες βράδυ με τον Βρετανός Υπουργό Εξωτερικών και ενημερώθηκε για την κατάσταση, αλλά, όχι, δεν υπήρξε εκ των προτέρων ενημέρωση», ανέφερε ο πρόεδρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που χρησιμοποιούνται οι βρετανικές βάσεις ως ορμητήριο. Είχαν προηγηθεί απογειώσεις μαχητικών typhoon με προορισμό την Υεμένη με σκοπό να πληγούν θέσεις των φιλο-ιρανών ανταρτών Χούθι.

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέει ο Χριστοδουλίδης: Χωρίς πρότερη ενημέρωση η χρήση των βάσεων από τους Βρετανούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: