Πρώτη συνάντηση απεσταλμένου της Κίνας με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στο Κατάρ: Το Πεκίνο εμπλέκεται ενεργά στη Μέση Ανατολή

Ο απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Γουάνγκ Κειτζιάν με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στο Κατάρ. Φωτογραφία: Hamas Media Office




Είναι η πρώτη ενεργή εμφάνιση της Κίνας στην κρίση της Μέσης Ανατολής από την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Απεσταλμένος του κινεζικού υπουργείου Εξωτρικών, ο υπουργός Εξωτερικώ Γουάνγκ Κετζιάν συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε,.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Κατάρ, ο Γουάνγκ και ο Χανίγιε «αντάλλαξαν απόψεις για τη σύγκρουση στη Γάζα και άλλα θέματα».

Ο Χανίγιε τόνισε «την ανάγκη να σταματήσει γρήγορα η επιθετικότητα και οι σφαγές», να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Γάζα και «να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι και οι φιλοδοξίες για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.

  • Την περασμένη Τετάρτη, ο Γουάνγκ επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μαλίκι, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Ο Γουάνγκ είπε στον Αλ Μαλίκι ότι η Κίνα «ανησυχεί βαθύτατα» για τον πόλεμο και τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα — και ότι η Κίνα εργάζεται σκληρά για να επιτύχει εκεχειρία και να προστατεύσει τους αμάχους. 

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη και συναντήθηκε με τον Χαγκάι Σαγκρίρ,επικεφαλής του Γραφείου Ασίας και Ειρηνικού του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Γουάνγκ είπε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η «συνολική κατάπαυση του πυρός, η διακοπή του πολέμου, η εγγύηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των αμάχων», επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για λύση δύο κρατών.

Ο Γουάνγκ είναι ο πρώτος Κινέζος διπλωμάτης που είναι γνωστό ότι στάλθηκε στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Με πληροφορίες από CNN

«Αμεσα επικείμενος λιμός» στη Γάζα λέει ο ΠΟΥ, συνομιλίες για ανακωχή: Στα κλειστά σύνορα με Αίγυπτο έχουν παγιδευτεί πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: