Πορεία σιωπής για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα χέρια των ναζί [video]

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης (Κ-Δ), Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ (3Δ) και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς (Κ), συμμετέχουν στη σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Στις 15 Μαρτίου, το 1943, ξεκίνησε από τον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Σε κάθε βαγόνι, στοιβάχτηκαν με τη βία 80 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Για ακόμη μία φορά, 81 χρόνια μετά, η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των ατόμων που βασανίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια των ναζί, με τη σιωπηλή πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με το voria.gr, με το μήνυμα «ποτέ ξανά» να αναγράφεται στο κεντρικό πανό, ένα ανθρώπινο ποτάμι με εκατοντάδες ανθρώπους ξεχύθηκε στη Λεωφόρο Νίκης και κρατώντας από ένα άσπρο μπαλόνι στη μνήμη των θυμάτων, περπάτησε με προορισμό τον παλαιό σταθμό της πόλης για να τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες αναπαράστησαν τον δρόμο προς τον θάνατο που διήνυσαν 50.000 Εβραίοι, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, το 1943.

Το «παρών» στην πορεία μνήμης έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, η βουλευτής Επικράτειας της ΝΔ, Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Στρατός Σιμόπουλος και Δημήτρης Κούβελας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμμελος, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η γενική πρόξενος της Γερμανίας στην Ελλάδα, Σίβυλλα Μπέντικ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών της Θεσσαλονίκης.

Την πορεία συνδιοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Με πληροφορίες από voria.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: