Ποιους πρέπει να στέλνουν τα κόμματα στις Βρυξέλλες; Τους «διάσημους» ή τους αποτελεσματικούς; Μα η απάντηση στο ερώτημα είναι τόσο εύκολη…

FILE PHOTO: epa10858112 European Commission President Ursula von der Leyen during the debate on the state of the European Union at the European Parliament in Strasbourg, France. EPA, JULIEN WARNAND




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, Καθημερινή

Τα κόμματα έχουν επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή τους να στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους «καλύτερους». Καθώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίων συνεχίζεται, κάποιοι ελπίζουν ότι «το πάθημα έχει γίνει μάθημα» και θα αποφύγουμε και πάλι μετριότητες, των οποίων το κύριο «πλεονέκτημα» είναι απλώς η αναγνωρισιμότητά τους.

Το γεγονός ότι μπορεί να είναι γνωστοί στην κοινή γνώμη, δεν σημαίνει ότι διαθέτουν τις ικανότητες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι αθλητές, καλλιτέχνες και άλλα «οικεία» πρόσωπα δεν είναι απαραιτήτως οι καλύτεροι δυνατοί νομοθέτες, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να είμαστε δίκαιοι, έχουν ήδη ανακοινωθεί κάποιες αξιοπρεπείς επιλογές και συζητούνται κάποιες άλλες. Ανθρωποι επιτυχημένοι, που χαίρουν σεβασμού και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν επιτεύγματα στον τομέα τους.

Δεδομένης της απόφασης να μη γίνουν οι εκλογές με το παλιό σύστημα της λίστας, που θα επέτρεπε στους αρχηγούς των κομμάτων να επιλέξουν τη σειρά των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια –στην ουσία αποφασίζοντας ποιοι θα εκλεγούν και θα πάνε στις Βρυξέλλες– βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αρκετοί από τους 21 αντιπροσώπους που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

  • Ενας τρόπος για να ακουστεί περισσότερο η φωνή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που αποκομίζει η χώρα είναι να έχει ικανούς εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εχουμε ακόμη ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπροστά μας και είναι πιθανό η τελική λίστα των υποψηφίων και ο τρόπος με τον οποίο θα τους προωθήσουν τα κόμματα, να επιτρέψουν ένα καλύτερο μείγμα.

Η κριτική δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά έχει ως αποδέκτη όλο το πολιτικό φάσμα, και σε κάθε περίπτωση τα τρία μεγάλα κόμματα που έχουν εμπειρία διακυβέρνησης και προσβλέπουν σε πολυμελή παρουσία στην Ευρωβουλή και επιρροή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Τα κόμματα πρέπει –ώς ένα βαθμό το επιχειρούν– να δελεάσουν προσωπικότητες που είναι γνώστες και δύνανται να διαχειριστούν εξελίξεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, έχουν εμπειρία, μιλούν γλώσσες και, τελικά, μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο όπως είναι η εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα σχετικά μικρού μεγέθους και έχει να κερδίσει, από οικονομική και γεωπολιτική άποψη, από μια ισχυρή Ευρώπη. Ενας τρόπος για να ακουστεί η φωνή της και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της, είναι να έχει ικανούς εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τη φύση του το πιο δημοκρατικό όργανο της Ε.Ε.

Το επιχείρημα είναι πολύ απλό και υπερβαίνει ιδεολογικές διαφορές: η Ελλάδα ως χώρα θα ωφεληθεί όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα όλων των εκπροσώπων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν αντί για κάποια «φανταχτερά» ονόματα, που όμως δεν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται, τα κόμματα επιλέξουν πρόσωπα που ίσως δείχνουν «άχρωμα», αλλά διαθέτουν εμπειρία, γνώσεις και μπορούν να παράγουν ουσιαστικό έργο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το άψε-σβήσε ξέπλυμα και τα αθηναϊκά χαριεντίσματα: Η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα και πονοκέφαλος για το κράτος των Αθηνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: