Εκρηκτική κλιμάκωση από την ISIS Κορασάν που προκάλεσε το αιματοκύλισμα στη Μόσχα: Συγκλονιστικό βίντεο από ελικόπτερο – Τα χτυπήματα που συντάραξαν τη Ρωσία

A still image taken from a handout video made available by the Russian Ministry of Emergency Situations shows rescuers clearing the rubble and extinguishing fires in the hall of the Crocus City Hall concert venue following a shooting attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 23 March 2024. EPA, RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT




Λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για το αιματοκύλισμα στη Μόσχα, τα βλέμματα στρέφονται στο παρακλάδι εκείνο του ISIS που βρίσκεται πίσω από το μακελειό.

Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα χθες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 133 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς δεκάδες στη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISIS Κορασάν, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, δημιουργήθηκε πριν απο δέκα χρόνια και το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Είναι  Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν. Η ISIS Κορασάν που δημιουργήθηκε το 2014, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4 – 6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να δημιουργήσει ένα χαλιφάτο στην ιστορική περιοχή του Λεβάντε, που εκτείνεται από την Τουρκία, περιλαμβάνει τη Συρία και φτάνει μέχρι το Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ.

Μετά την ήττα του ΙΚ στη Συρία το 2019, όσοι απέμειναν κρύφτηκαν στη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Μεταξύ τους και τα μέλη της ISIS – K, δηλαδή Κορασάν.

Εχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν – κεντρική και νότια Ασία. Από το Ανατολικό Ιράν, τα εδάφη Αφγανιστάν έως το Πακιστάν – γι’ αυτό και η δράση της εν λόγω οργάνωσης είχε επικεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις δύο χώρες.

Ειδικά τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2021 και 2022 η οργάνωση ήταν πολύ ενεργή σε αυτές τις περιοχές, ειδικά στο Αφγανιστάν στοχεύοντας στην ηγεσία του, τους Ταλιμπάν. Αλλά έχει κάνει επιθέσεις σε Πακιστάν και Ιράν – Σιίτες.

Παραδείγματος χάρη είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο του 2022 για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.

Επιπλέον, την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Όπως και η ISIS, η ISIS Κορασάν έχει αντι-δυτική ρητορική. Ωστόσο, δεν είχε πραγματοποιήσει χτύπημα στην Ευρώπη και είναι η πρώτη φορά που χτυπούν τόσο μακριά, στη Μόσχα.

Συνεπώς, παρατηρείται μια εκρηκτική κλιμάκωση από μία οργάνωση που έχει πολλές φορές απειλήσει χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία μετά τα περιστατικά καύσης του Κορανίου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τη θεωρούν τόσο σημαντική τρομοκρατική οργάνωση, τόσο μεγάλη απειλή, που επί Προεδρίας Τραμπ έριξαν εναντίον τους τη γνωστή και ως «μητέρα τη βομβών».

Τεράστια καταστροφή, πλάνα από ελικόπτερο

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει την τεράστια καταστροφή που υπέστη το Crocus City Hall στη Μόσχα μετά το μακελειό, καθώς οι δράστες φέρεται να έβαλαν φωτιά.

Όπως φαίνεται σε νέα πλάνα που λήφθηκαν από ελικόπτερο, το Crocus City Hall είναι εντελώς κατεστραμμένο.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει επί του παρόντος 29 ανθρώπους από τους 133 που σκοτώθηκαν στην επίθεση το βράδυ της Παρασκευής στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα από ενόπλους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο στον οποίο υπάρχουν μόνο 29 ονόματα, δείχνοντας τη δυσκολία της αναγνώρισης των θυμάτων, την ώρα που οι διασώστες συνεχίζουν να μαζεύουν τα συντρίμμια του Crocus City Hall, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι δράστες της επίθεσης.

  Oι πιο αιματηρές επιθέσεις στη Ρωσία

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία πλήττεται από αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα. Τουλάχιστον 15 επιθέσεις έχουν καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια, οι περισσότερες με πρωταγωνιστές Τσετσένους αυτονομιστές.

Χειρότερη από όλες, τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν περισσότεροι από 300 όμηροι – οι μισοί από αυτούς παιδιά – έχασαν τη ζωή τους σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας όταν βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών Τσετσένων ανταρτών και των Ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2002 η Μόσχα και όλος ο κόσμος παγώνει. Στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας, στη διάρκεια του μιούζικαλ Νορντ Οστ, δεκάδες ένοπλοι άνδρες και γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας απειλούν να ανατιναχθούν μαζί με 914 θεατές και ηθοποιούς αν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Οι τρομοκράτες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε διάφορα σημεία του θεάτρου ενώ οι γυναίκες φορώντας ζώνες με εκρηκτικά κάθονταν ανάμεσα στους θεατές.

Υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος 2 χρόνια πριν, ξεκινούν μακρές αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων.

Την τρίτη μέρα, σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση αρχικά διοχετεύεται αέριο στο εσωτερικό του θεάτρου και κατόπιν οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην αίθουσα. 41 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί, όμως το τίμημα είναι βαρύ. Στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης 130 όμηροι έχασαν τη ζωή τους.

Η επίθεση στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν

Τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας πραγματοποίησαν 30 ένοπλοι Τσετσένοι και Ινγκουσέτοι εξτρεμιστές, που εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στη νότια Ρωσία την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο, ημέρα γιορτής και ήταν γεμάτο κόσμο.

Μετά από τρία δραματικά 24ωρα διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, οι οποίοι κρατούσαν 1.200 ομήρους παιδιά και ενηλίκους στο γυμναστήριο του σχολείου χωρίς νερό και φαγητό και αφού εκτέλεσαν κάποιους καθηγητές και γονείς μαθητών αποφασίστηκε να επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας με βαρύ οπλισμό.

Κατά την επέμβασή τους, σημειώθηκαν εκρήξεις μέσα στο σχολείο, επικράτησε χάος και αιματοκύλισμα με απολογισμό 334 νεκρούς από τους οποίους οι 184 ήταν παιδιά. Ακόμη 700 άτομα τραυματίστηκαν.

Στις 3 Απριλίου του 2017, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται σε σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 50. Σύμφωνα με τις αρχές, ο βομβιστής είχε καταγωγή από την Κιργιζία και είχε διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές.

Από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας είχαν σκοτωθεί το 2013, 18 άνθρωποι στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ και ακόμα 16 σε τρόλεϊ της πόλης. Ενώ σε επίθεση ενόπλων από το Νότιο Καύκασο στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας το 2011, είχαν σκοτωθεί 37 άνθρωποι.

Πριν από 14 χρόνια, τον όλεθρο είχαν προκαλέσει δύο βομβίστριες αυτοκτονίας που είχαν ανατιναχθεί σχεδόν ταυτόχρονα σε ώρα αιχμής σε δύο διαφορετικούς σταθμούς του μετρό της Μόσχας σκοτώνοντας 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 100.

Πηγή: ertnews

Διάγγελμα Πούτιν: Ισχυρίζεται ότι όλοι οι δράστες συνελήφθησαν, κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου *Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται, μιλά για ρωσικά ψέματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: