Διάγγελμα Πούτιν: Ισχυρίζεται ότι όλοι οι δράστες συνελήφθησαν, κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου *Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται, μιλά για ρωσικά ψέματα…

A handout still image taken from handout video provided by the Russian Investigative Committee press-service shows Russian investigators working inside the burned Crocus City Hall concert venue following a terrorist attack in Krasnogorsk, outside Moscow, Russia, 23 March 2024. EPA, RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE H HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ρωσικό λαό ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, καταδίκασε μια «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και τις ειδικές υπηρεσίες για τις προσπάθειές τους και κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την 24η Μαρτίου.

Επιπλέον, εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία.
Ο Πούτιν επισήμανε πως τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία έχουν ενισχυθεί. Υποσχέθηκε πως οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα τιμωρηθούν. Επιπλέον, υποσχέθηκε τιμωρία για όποιον έδωσε εντολή για την επίθεση. Όπως σημείωσε, όλοι οι δράστες βρέθηκαν και συνελήφθησαν. Οι εχθροί μας δεν μας διχάσουν, τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Τόνισε δε, πως κάποιοι άνθρωποι στην ουκρανική πλευρά είχαν κάνει προετοιμασίες για να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Ρωσία. Η Ουκρανία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση. «Προσπάθησαν να κρυφτούν και μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, είχε προετοιμαστεί ένα «παράθυρο» για εκείνους από την ουκρανική πλευρά ώστε να διασχίσουν τα σύνορα», τόνισε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φάνηκε να επαναλαμβάνει την εκδοχή των γεγονότων που παρουσιάστηκαν νωρίτερα από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, δεν έκανε καμία αναφορά στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση, την ώρα που το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή. «Όλοι οι δράστες, όσοι το οργάνωσαν και εκείνοι που διέταξαν αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν δίκαια και αναπόφευκτα. Όποιοι κι αν είναι, όποιος τους καθοδηγεί», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. «Θα αναγνωρίσουμε και θα τιμωρήσουμε όποιον βρίσκεται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασε αυτήν την κτηνιωδία, αυτήν την επίθεση στη Ρωσία, εναντίον του λαού μας».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. ανέφερε ότι οι τέσσερις ένοπλοι που φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της επίθεσης, είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών. Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα πως συνέλαβε και τους τέσσερις ενόπλους, σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν το μακελειό.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου, δήλωσε ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα και οι ισχυρισμοί περί μιας ουκρανικής σύνδεσης «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε πως «και οι τέσσερις τρομοκράτες» πίσω από την επίθεση σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα συνελήφθησαν, ενώ κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα και ότι είχαν επαφές με την Ουκρανία.

«Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη ψέμα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική», δήλωσε στο Reuters ο Αντρίι Γιούσοφ, της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική κυριαρχία της από τους Ρώσους εισβολείς, απελευθερώνει τα δικά της εδάφη και πολεμάει με τον στρατό των κατακτητών και εναντίον στρατιωτικών στόχων, όχι αμάχων».

Οι δηλώσεις του ακολουθούν εκείνες του προεδρικού συμβούλου Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική σχέση σε τοποθέτησή του χθες το βράδυ και εκ νέου σήμερα. Ο Ποντόλιακ έγραψε σήμερα στο Χ ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί η Ουκρανία στην τρομοκρατική επίθεση είναι απολύτως αβάσιμη».

«Αναμέναμε αυτήν την εκδοχή από τους Ρώσους αξιωματούχους, δηλαδή το «ουκρανικό σενάριο», σημείωσε ο Ποντόλιακ. «Οι δηλώσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σχετικά με την Ουκρανία είναι απολύτως αβάσιμες και παράλογες». «Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», σημείωσε.

Ο απολογισμός της επίθεσης εναντίον μιας αίθουσας συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας χθες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανήλθε σε 133 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ερευνητική Επιτροπή.

“Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall ανήλθε σε 133. Οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται”, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Νωρίτερα, η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, χωρίς να επικαλείται καμία πηγή, είχε δώσει έναν απολογισμό 143 νεκρών.

Νωρίτερα η Ερευνητική Επιτροπή στην Ρωσία έκανε σήμερα γνωστό πως οι δράστες της επίθεσης εναντίον της αίθουσας συναυλιών χρησιμοποίησαν «αυτόματα πυροβόλα όπλα» και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με τη βοήθεια ενός «εύφλεκτου υγρού».

  • «Έχει καθοριστεί πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών όπου βρίσκονταν θεατές», μεταξύ των οποίων υπάρχουν τραυματίες, ανέφερε οι ερευνητές στο Telegram, προσθέτοντας πως κατέσχεσαν «αυτόματα όπλα» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την επίθεση.

 


Οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στο χθεσινό μακελειό, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Φωτογραφίες τους κυκλοφορούν στα social media (tweet κατωτέρω) και ρωσικά ΜΜΕ, χωρίς να έχει ανεξάρτητα επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους.

 

 

Πυρά στο Κίεβο και έξαλλη Ζαχάροβα

Υστερα από όχι και τόσο μακρά αναμονή, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο αυτό, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά.

Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Από κοντά βεβαίως και η Ζαχάροβα: Τώρα γνωρίζουμε σε ποια χώρα αυτοί οι αιμοδιψείς μπάσταρδοι σχεδίαζαν να κρυφτούν από το ανθρωποκυνηγητό, στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

  • Η δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας Μαργκαρίτα Σιμόνιαν δημοσίευσε ένα βίντεο με έναν από τους υπόπτους, έναν νεαρό άνδρα με γενειάδα, τον οποίο ανακρίνουν στην άκρη ενός δρόμου. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στους 143, χωρίς να δίνει την πηγή της πληροφορίας αυτής.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 115 νεκρούς στην επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένοπλοι, με στολές παραλλαγής, άνοιξαν πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα εναντίον θεατών στο Crocus City Hall κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

 

 

Ανέφερε πως ορισμένοι πέθαναν από τραύματα από σφαίρες και άλλοι σε μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε στο συγκρότημα. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ένοπλοι έβαλαν τη φωτιά χρησιμοποιώντας πετρέλαιο από δοχεία που μετάφεραν σε σακίδια πλάτης.

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Το Baza, ένα ενημερωτικό μέσο με επαφές στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου, μετέδωσε πως 28 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια τουαλέτα και 14 σε σκάλες. «Πολλές μητέρες βρέθηκαν να έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά τους», μεταδόθηκε.

«Ηλίθιοι η αυτοκτονικοί»

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει την κατηγορία «παράλογη». Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με την επίθεση.

Επιπλέον εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (Andriy Yusov) δήλωσε στο BBC ότι η συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία είναι «γεμάτη από ειδικές υπηρεσίες και στρατό.

«Το να υποδηλώνει κανείς ότι οι ύποπτοι κατευθύνονταν στην Ουκρανία, σημαίνει σήμαινε ότι είναι είτε ηλίθιοι ή αυτοκτονικοί».

Χθες το βράδυ, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι η όλη επίθεση ήταν μια προγραμματισμένη επιχείρηση της Μόσχας, προκειμένου να κατηγορήσει την Ουκρανία – να κλιμακώσει τον πόλεμο – και να λάβει υποστήριξη για την κινητοποίηση (έναν απρόθυμο) πληθυσμό να πολεμήσει.

Οταν ο Πούτιν αγνοούσε τις προειδοποιήσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει κάνει ακόμη καμία δημόσια δήλωση σχετικά με την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, την πιο θανατηφόρα στη Ρωσία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας ενημέρωσε τον Πούτιν για τις 11 συλλήψεις που έγιναν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ατόμων που εμπλέκονται άμεσα στην επίθεση.


Σύμφωνα με έναν από τους αναπληρωτές του, ο Πούτιν ευχήθηκε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Νωρίτερα πάντως μέσα στον μήνα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι «εξτρεμιστές» έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και όπως εξηγεί ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC Gordon Corera, αυτή η προειδοποίηση φαίνεται να έχει αγνοηθεί από Ρώσους αξιωματούχους.

Ποια ήταν τότε η αντίδραση του Προέδρου Πούτιν εκείνη την εποχή; Αποεκάλεσε τις προειδοποιήσεις της Δύσης, ως «ανοιχτό εκβιασμό, μια προσπάθεια να τρομάξει και να αποσταθεροποιήσει τη ρωσική κοινή γνώμη

Ποιο καρακλάδι του ISIS

Αλλά μυστήριο καλύπτε και την ανάλη ευθύνης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Καίτοι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πίσω από τη χθεσινοβραδινή επίθεση τη Μόσχα, δεν έχει διευκρινίσει ποιο από τα παγκόσμια παραρτήματά της είναι υπεύθυνο για την επιχείρηση.

Αυτό ίσως συνέβη επειδή η αρχική ανακοίνωση προήλθε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου της ομάδας Amaq, το οποίο συνήθως δεν δίνει πληροφορίες σχετικά με το συνδεδεμένο τμήμα πίσω από τις επιθέσεις.

Η ομάδα πάντως που είναι πιθανό να αναλάβει την επίθεση, είναι μία από τις λιγότερο ενεργές από τα παγκόσμια παρακλάδια του ISIS.

Aναλυτές και αρχές στην Ευρώπη, ωστόσο, εδώ και μήνες εικάζουν για τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του κλάδου toy ISIS της επαρχίας Χοyρασάν, μιας οργάνωσης που εστιάζει στο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από AFP, BBC  , Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Σκηνικό ενοχοποίησης της Ουκρανίας στήνει η Μόσχα: Η απάντηση του Κιέβου και η προειδοποίηση που αγνόησε ο Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: