Πάλι η Κύπρος έχει …παρουσία στις αμερικανικές κυρώσεις: Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ ομιλεί για στενή συνεργασία της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον




Κυπριακή παρουσία και στη νέα λίστα κυρώσεων της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει ο Φιλελεύθερος (Φάνης Μακρίδης).

Η εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία Tokentrust Holdings Ltd., η οποία είναι συνδεδεμένη με πάροχους διοικητικών υπηρεσιών στο νησί μας, είναι ανάμεσα στον κατάλογο με τα 15 νομικά και φυσικά πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν σήμερα περιοριστικά μέτρα.

Στο αιτιολογικό σημείωμα του OFAC επεξηγείται πως οι 13 εταιρείες και τα δυο φυσικά πρόσωπα υποβοηθούσαν τη ρωσική Ομοσπονδία να παρακάμψει κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «(…)για τη λειτουργία τους στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που αναπτύσσουν ή προσφέρουν υπηρεσίες σε εικονικά κεφάλαια που επιτρέπουν την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων.

Πέντε επιχειρήσεις συμπεριλήφθηκαν για το γεγονός ότι είναι ιδιοκτησία προσώπων ή ελέγχονται από πρόσωπα που έχουν ήδη τιμωρηθεί από τον OFAC».

Τα νέα περιοριστικά μέτρα των Αμερικανών κατά της Ρωσίας έρχονται λίγα 24ωρα μετά το τρομοκρατικό κτύπημα σε βάρος της τελευταίας στη Μόσχα.

H κυπριακή Tokentrust Holdings Ltd συμπεριλήφθηκε στις κυρώσεις επειδή είναι ο κύριος μέτοχος της ρωσικής εταιρείας Atomaiz. Η τελευταία έκανε διαμετάκομιση πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών για ρωσικές εταιρείες και διασυνδέθηκε με τις ήδη τιμωρημένες εταιρείες, Rosbank και Sovcombank.

H Tokentrust Holdings έχει ως δηλωμένη διεύθυνση στην λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ της Λεμεσού (Lara Court) και ιδρύθηκε στις 11 Ιουνίου του 2020.

Τις νέες κυρώσεις σχολίασε η Πρέσβειρα της Αμερικής στη Λευκωσία, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ. Σε μήνυμά της στην πλατφόρμα «Χ» αναγγέλλει το νέο πακέτο περιορισμών και συμπληρώνει ότι «εκτιμά τη στενή συνεργασία με τις αρχές της Κύπρου για τη δίωξη όσων παρακάμπτουν κυρώσεις».

Το ζητούμενο είναι μια «έντιμη, αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού: “Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν ξεχνάμε, δεν εφησυχάζουμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: