«Ούτε μια φρατζόλα ψωμί»: Αυτοί είναι οι ακραίοι Ισραηλινοί διαδηλωτές που επιχειρούν να μπλοκάρουν το πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα [videos]

Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλοκάρουν το πέρασμα των φορτηγών προς τη Γάζα και έρχονται αντιμέτωποι με την ισραηλινή συνοριακή αστυνομία. Screenshot via YouTube@TRT World




Ο πόλεμος στη Γάζα έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους – σε 30.000 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων το υπουργείο Υγείας που διοικείται από την ισλαμιστική Χαμάς – ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του προκειμένου να επιβιώσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι  τα τρόφιμα και το καθαρό νερό έχουν γίνει σπάνια  και οι ασθένειες εξαπλώνονται. Υπάρχει ένα κύμα οξέος υποσιτισμού, λέει. Τα παιδιά πεθαίνουν .

Αλλά η βοήθεια αργεί να φτάσει σε όσους την έχουν απελπιστικά ανάγκη.

Το Ισραήλ  έχει επιβάλλει περιορισμούς στο τί μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας και ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι  από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου  λιγότερα από 1.000 φορτηγά εισήλθαν στη λωρίδα , πολύ κάτω από τα 500 φορτηγά που χρειάζεται να φτάνουν ημερησίως.

Ορισμένες χώρες άρχισαν να ρίχνουν βοήθεια από αέρος, και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν έναν ναυτιλιακό διάδρομο στη Μεσόγειο για άμεση πρόσβαση στη Γάζα, αλλά ο ΟΗΕ λέει ότι η οδική πρόσβαση παραμένει ζωτικής σημασίας για να σταματήσει την εμβάθυνση της καταστροφής.

Την περασμένη Πέμπτη, η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία διασφάλισε ότι τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας διήλθαν από το συνοριακό πέρασμα Καρέμ Σαλόμ, αλλά μόνο αφότου απετράπησαν πολλαπλές προσπάθειες Ισραηλινών διαδηλωτών κατά την διάρκεια αρκετών ωρών. Καθώς προχωρούσε η μέρα, η αστυνομία πήρε μια πιο επιθετική στάση έναντι των διαδηλωτών.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την παράδοση βοήθειας μέσω του Καρέμ Σαλόμ, καθώς η Γάζα πλησιάζει όλο και περισσότερο στον λιμό. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, τουλάχιστον 17 παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Πολλά περισσότερα είναι άρρωστα. Μέσα στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν – τη μοναδική παιδιατρική δομή που εξακολουθεί να λειτουργεί στα βόρεια της Γάζας – οι γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν μικρά υποσιτισμένα και αφυδατωμένα παιδάκια

 

 

Η ανταποκρίτρια του CNN βρέθηκε στο πέρασμα και μίλησε με τους διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Ισραηλινοί έποικοι, έφεδροι και  μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, λέγοντάς τους ότι βάσει του διεθνούς δικαίου το Ισραήλ έχει υποχρέωση να μην αφήσει να λιμοκτονήσουν οι άμαχοι στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές που μιλούν στην κάμερα, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τί περιέχεται στα δέματα βοήθειας που μεταφέρουν τα φορτηγά. Μια γυναίκα λέει πως γράφουν ότι μεταφέρουν ρύζι και μέσα υπάρχουν σφαίρες. Μια άλλη, λέει πως τα όποια εφόδια μεταφέρονται δεν καταλήγουν στον λιμοκτονούντα πληθυσμό αλλά στα τούνελ της Χαμάς, ενώ μια νεαρή κοπέλα λέει πως οι άμαχοι πρέπει να παίρνουν μόνο τόσες θερμίδες όσες αρκούν για να επιβιώσουν…. “Ούτε μια φρατζόλα ψωμί παραπάνω” , λέει χαρακτη5ριστικά. Κι όταν η δημοσιογράφος της επαναλαμβάνει ότι οι άμαχοι λιμοκτονούν, απαντά: “Τότε να μας επιστρέψουν τους ομήρους που κρατούν”.

 

 

.Mε πληροφορίες από CNN

Τρεις βασικοί «παίκτες» στην διχασμένη Λιβύη συμφώνησαν σε ενοποιημένη κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: