Οργανωμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με έδρα τη Ρωσία, βλέπουν ερευνητές πίσω από το όργιο φημών για την υγεία της Κέιτ: Τα σημάδια που τους πρόδωσαν

FILE PHOTO: Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Γουίλιαμ, με την σύζυγό του πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ. EPA/ANDY RAIN




Αξιωματούχοι ασφαλείας θεωρούν ότι μία ομάδα παραπληροφόρησης με έδρα στη Ρωσία συνέβαλε στη φρενίτιδα των θεωριών συνομωσίας που κατέκλησαν τα social media σχετικά με την υγεία της Πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Όπως είναι γνωστό, πριν το βίντεο της Κέιτ, με το οποίο αποκαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο, το διαδίκτυο οργίαζε από κάθε είδους φήμης που έφταναν σε ακραία υστερία, προσθέτοντας επιπλέον συναισθηματική πίεση στο πριγκιπικό ζεύγος.

Τώρα, ειδικοί στην ασφάλεια εκφράζουν την υποψία ότι όλα αυτά ήταν μία συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, η οποία έχει έντονη συνάφεια με προηγούμενα μοτίβα μιας ρωσικής ομάδας παραπληροφόρησης.

Οι εμπλεκόμενοι λογαριασμοί μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, είχαν επίσης διαδώσει περιεχόμενο όπου αντιτίθονταν στην υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία, υποδηλώνοντας ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο για τις βασιλικές φήμες.

Αυτό το συγκεκριμένο δίκτυο ξένης επιρροής έχει ιστορικό σε αυτόν τον τομέα, με έμφαση στη διάβρωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η προσέγγισή τους είναι να αναζωπυρώσουν τη διαδικτυακή φλόγα μιας υπάρχουσας ιστορίας – υποδαυλίζοντας διαφωνίες και αμφιβολίες που υπάρχουν ήδη, μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση και πιο δύσκολο να εντοπιστεί από το να ξεκινήσει η παραπληροφόρηση από την αρχή.

Παράλληλα, «πειρατεύουν» λαϊκές αξιώσεις και προκαλούν περισσότερη σύγχυση και χάος. Στη συνέχεια, γίνεται πιο δύσκολο να διαχωριστεί η συντονισμένη παραπληροφόρηση από άτομα που μοιράζονται συνωμοσίες και κυνηγούν κλικ.

Όμως, τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που εξέτασε η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δείχνουν ακραίες αιχμές και την ταυτόχρονη κοινή χρήση μηνυμάτων με τρόπο που πιστεύουν ότι συνάδει με ένα δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών.

Ο Δρ Jon Roozenbeek, ειδικός στην παραπληροφόρηση στο King’s College του Λονδίνου, λέει ότι αυτή η ρωσική εμπλοκή σε θεωρίες συνωμοσίας είναι υπεράνω θέματος – καθώς δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά το θέμα, μπορεί να είναι οτιδήποτε “πατάει κουμπιά” και προσθέτει κοινωνικές εντάσεις.

Οι ερευνητές βρήκαν πολλούς νέους λογαριασμούς που μοιράζονταν πανομοιότυπα μηνύματα

Δείχνοντας την κλίμακα της πρόκλησης, το TikTok ανακοίνωσε ότι κατέρριψε περισσότερους από 180 εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς σε μόλις τρεις μήνες.

Πολλοί από τους λογαριασμούς που διαδίδουν τις θεωρίες συνωμοσίας της Κέιτ Μίντλετον δημιουργήθηκαν πρόσφατα αυτόν τον μήνα, λέει ο καθηγητής Innes. Τροφοδοτούσαν έναν αποκαλούμενο «κύριο» λογαριασμό, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είχε ένα όνομα που ήταν μια έκδοση του «κύριου», με έναν καταρράκτη από άλλους ψεύτικους λογαριασμούς που απαντούσαν και μοιράζονταν μηνύματα και αντλούσαν από άλλους χρήστες.

Πανομοιότυπες φράσεις – όπως “Γιατί αυτά τα μεγάλα κανάλια μέσων ενημέρωσης θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για την Κέιτ και τον Γουίλιαμ;” – δημιουργήθηκαν από πολλούς λογαριασμούς. Αν και είναι γνωστό ότι οι πραγματικοί άνθρωποι μοιράζονται ξανά το ίδιο μήνυμα στους δικούς τους λογαριασμούς με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις σχετικά με τους λογαριασμούς, που υποδηλώνουν ένα πιο οργανωμένο δίκτυο.

Μια άλλη φράση για την Κέιτ κοινοποιήθηκε την ίδια στιγμή από φαινομενικά 365 διαφορετικούς λογαριασμούς στο X, πρώην Twitter. Υπήρχαν επίσης νέοι λογαριασμοί TikTok, που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, που δεν έμοιαζαν να βγάζουν τίποτα παρά μόνο βασιλικές φήμες.

Με πληροφορίες από BBC

Η άβολη αλήθεια για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας: Ξεχαρβαλωμένα συστήματα, απύθμενη εμμονή με τους αντιπάλους του Πούτιν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: