Ωρα αποφάσεων για την ExxonMobil: Ολοκληρώθηκαν οι 3D σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης

FILE PHOTO: An aerial drone photo taken on 03 November 2023 shows a drilling platform at the Kaiping South oilfield in the eastern part of the South China Sea (issued 08 March 2023). EPA/XINHUA / Xinhua CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το εάν οι έρευνες για τον εντοπισμό τη δυναμικότητα και την εκμετάλλευση υδρογονάνθρακων νότια της Κρήτης θα προχωρήσουν, καθώς το σεισμογραφικό σκάφος RAMFORM HYPERION της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS ολοκλήρωσε τις εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων (3D) δεδομένων από τις υποθαλάσσιες γεωλογικές δομές της περιοχής.

Στόχος ήταν να καταγραφεί με τον πλέον ευκρινή τρόπο η δυναμικότητα των υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένους στόχους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ (Χρήστος Κολώνας) του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το RAMFORM HYPERION απέπλευσε χθες από τα δύο θαλάσσια μπλοκ που έχει μισθώσει η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», έχοντας προηγουμένως, από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου προχωρήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες με τον ειδικό εξοπλισμό.

Με τα νέα δεδομένα καθώς και με εκείνα (2D) που συνέλεξε πριν από ένα χρόνο ακριβώς, η αμερικανική πετρελαϊκή – είναι ο operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ ENERGY – θα προχωρήσει σε εκ νέου ερμηνεία τους προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις, που θα αφορούν στη διενέργεια ή μη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στις θαλάσσιες περιοχές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι εργασίες πρόσκτησης 3D δεδομένων από το υπέδαφος των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων είναι επί της ουσίας το τελευταίο στάδιο των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil.

Οι πληροφορίες θέλουν το σεισμογραφικό RAMFORM HYPERION να κινήθηκε σε συγκεκριμένη έκταση και με τον εξοπλισμό του να έλαβε γεωφυσικά δεδομένα από συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θεωρούνται ως πιθανοί να έχουν αξιόλογες και αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.

Αν η απόφαση αυτή είναι θετική ως προς τη διενέργεια γεώτρησης, τότε θα απαιτηθεί να τρέξουν διαδικασίες ωρίμανσης της, δηλαδή έκδοση περιβαλλοντικών αδειών, διασφάλιση κατάλληλης λιμενικής υποδομής για την εφοδιαστική βάση καθώς και η προηγηθείσα μίσθωση γεωτρύπανου.

Εάν τελικά ο πετρελαϊκός κολοσσός αποφασίσει να προχωρήσει σε επενδυτική απόφαση τότε αυτή, με βάση και τα προηγούμενα δεδόμενα αυτή θα διενεργηθεί εντός του 2025.

Με πληροφορίες από Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ο Έβρος σταυροδρόμι μεγάλων ενεργειακών υποδομών: Ευκαιρία για ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντός του, λέει ο καθηγηγής Γιάννης Μανιάτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: