Ο ρωσόφιλος Όρμπαν και πάλι έτοιμος να δυναμιτίσει την σύμπνοια της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας: Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο στέλνοντας όπλα

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σε “ψιλοκουβέντα” με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET




Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν αρχίσει να συζητούν τα πολλά και σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής στα οποία περιλαμβάνεται το μείζον θέμα της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το κατάλογος των μελλοντικών χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Στη συνέχεια, αύριο Παρασκευή, οι ηγέτες από τις χώρες της ευρωζώνης θα παραμείνουν για να μιλήσουν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ οι θυμωμένοι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες…

Εδώ και μήνες, το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας έχει αναδείξει διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά το μέγεθος και το είδος της στρατιωτικής βοήθειας, με την Ουγγαρία να έχει πρωταγωνιστήσει σε αναβολές και επαπειλούμενες σοβαρές κρίσεις συνοχής της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Και η εικόνα αυτή δείχνει να επαναλαμβάνεται και σήμερα, καθώς η Ουγγαρία δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει το 90% των κερδών των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία.

  • «Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο, ώστε να μην στέλνουμε όπλα», είπε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Μπαλάζ Όρμπαν, δεξί χέρι του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν [σ.σ. πρόκειται για συνωνυμία].

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 90%   των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη – αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως – θα διατεθούν για την αγορά πυρομαχικών, ενώ τα υπόλοιπα θα παρέχουν μη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Ο Μπαλάζ Ορμπαν, υποστήριξε είτε τη μείωση του μεριδίου της στρατιωτικής υποστήριξης «στο μηδέν» ή τη διασφάλιση μιας εξαίρεσης σύμφωνα με την οποία η Ουγγαρία δεν θα συνεισέφερε στην αγορά όπλων – κάτι που θεωρείται τεχνικά δύσκολο.

 

Και ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν συνεχάρη τον Πούτιν…

Θα πρέπει να σημειωθεί ως σημειολογικώς ενδιαφέρουσα χειρονομία, το γεγονός ότι ο Βίκτορ Όρμπαν επέλεξε την σημερινή ημέρα για να συγχαρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επανεκλογή του στην ρωσική προεδρία…

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός  ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχάρη σήμερα τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου σύμφωνα με ανάρτηση του Ούγγρου κυβερνητικού εκπροσώπου στο Χ:

«Έπειτα από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών, ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του», χαιρετίζοντας τη διατήρηση του διαλόγου «σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο», έγραψε ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ζελένσκι: Δώστε μας αντιπυραυλική άμυνα και βλήματα πυροβολικού

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους ηγέτες της ΕΕ πριν ξεκινήσουν τη συζήτησή τους για την Ουκρανία, με τους περισσότερους  ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν σε κοινή γλώσσα, αλλά με την Βουδαπέστη να εξακολουθεί να θέλει να αποδυναμώσει αυτή την ομοφωνία.

Το τρέχον προσχέδιο συμπερασμάτων λέει ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί και όσο εντατικά χρειάζεται», και η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι το δεύτερο μέρος αυτής της πρότασης είναι υπερβολικό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες  να στείλουν περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στη χώρα του και να αξιοποιήσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Στο μήνυμα του, που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης, προς τη διήμερη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τους συμμάχους του να παράσχουν περισσότερα βλήματα πυροβολικού για τα στρατεύματα του.

Πώς θα χρησιμοποιήσει η Δύση τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας;

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα που θα δημιουργήσει ένα δυνητικά αμφιλεγόμενο προηγούμενο.

Η ΕΕ εκτιμά ότι 210 δισεκατομμύρια ευρώ του παγωμένου χρήματος — ομόλογα και άλλοι τίτλοι σε διάφορα νομίσματα — διατηρούνται στο μπλοκ, κυρίως στο Euroclear, ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων με έδρα τις Βρυξέλλες.

Όταν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ωριμάσουν — φτάσουν τις τελευταίες ημέρες πληρωμής τους — μετατρέπονται σε μετρητά, τα οποία στη συνέχεια επανεπενδύονται κανονικά από την Euroclear για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, στην προκειμένη περίπτωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Οι δικηγόροι της ΕΕ λένε ότι θα αντιτίθετο στους  διεθνείς κανόνες η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων στο σύνολό τους, αλλά η λήψη μόνο των κερδών από τα επανεπενδυμένα μετρητά θα μπορούσε να σταθεί  νομικά στο δικαστήριο εάν η Ρωσία προσπαθούσε να κινηθεί δικαστικά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε «περιφράξεις» των κερδών που προέκυψαν από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία από τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, χωρίς να αγγίξει το κεφάλαιο.

Μόλις η πρόταση εγκριθεί επίσημα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες, η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει από 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρά ετησίως από τέτοια κατασχεθέντα κέρδη. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τα παγκόσμια επιτόκια.

Τεχνικά, το Βέλγιο θα πάρει τον φόρο από τα κέρδη, αλλά αποφάσισε να στείλει αυτά τα χρήματα στην Ουκρανία. Το Βέλγιο αναμένει να λάβει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τον φόρο φέτος και λέει ότι θα στείλει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία αμέσως και τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια το 2025.

Μόλις η πρόταση της Επιτροπής γίνει νομοθεσία της ΕΕ, τα χρήματα από τα κέρδη θα καταβάλλονται δύο φορές το χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Η Euroclear θα διατηρήσει το 3% των κερδών για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και θα διατηρήσει προσωρινά το 10% των κερδών για την κάλυψη των αναμενόμενων δικαστικών εξόδων, εάν η Μόσχα προσφύγει στο δικαστήριο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένουν από τη Ρωσία, μέσω δικαστηρίων, να προσπαθήσει επίσης να κατασχέσει μετρητά της Euroclear σε αποθετήρια τίτλων στο Χονγκ Κονγκ, στο Ντουμπάι και αλλού.
Με πληροφορίες από Reuters/ POLITICO

 

Σφοδρή επίθεση της Ρωσίας κατά του Κιέβου με 31 πυραύλους: Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη Σάλιβαν * 25.000 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο μετρό [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: