Ο Νίκος Δένδιας διαβεβαιώνει τη Λευκωσία: Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων για την Ελλάδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η Κύπρος και το πρόβλημα της

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στο Λονδίνο, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Το Κυπριακό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε ομιλία του σε εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 που έγινε στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Αρχιεπισκοπή.

Η Λευκωσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε στην ίδια εκδήλωση ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Στην ομιλία του, την οποία εκφώνησε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου – καθώς ο κ. Δένδιας λόγω κοινοβουλευτικής υποχρέωσης δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση – ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είπε ότι, «όπως τονίζει σταθερά και κατ΄ επανάληψη η ελληνική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού».

«Θα επαναλάβω για ακόμα φορά προκειμένου να καταστεί σαφές από όλους. Η Κύπρος δεν κείται μακράν», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ελλάδας στο Κυπριακό, είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο Κυβερνήσεων μας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του αμυντικού».

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε τη «σταθερή συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου στον κοινό αγώνα και στόχο για μία λύση, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επί τη βάσει των αποφάσεων των ΗΕ με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Με κατάργηση, όπως είπε, «των αναχρονιστικού και απαράδεκτου για ένα κυρίαρχο κράτος μέλος των ΗΕ και της ΕΕ, συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών ‘δικαιωμάτων’ τρίτων».

«Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και επιδιωκόμενης λύσης» πρόσθεσε.

Μακριά, συνέχισε, «από παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές και προσπάθειες αναμόχλευσης του παρελθόντος μέσω διαστρέβλωσης της ιστορίας, με αφηγήματα και πρακτικές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο για τις οποίες ο εισβολέας έχει καταδικασθεί πολλάκις από τη διεθνή έννομη τάξη».

Τακτικές σαν τις προαναφερόμενες, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν συμβάλλουν στην διακηρυγμένη από κοινού βούληση για μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Ανέφερε ότι πρόσθετη επικαιρότητα προσλαμβάνει το φρόνημα και ο Αγώνας του ’21 και για τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος, όπως είπε, «50 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να υφίσταται τα δεινά της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, του εποικισμού, της τύχης των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Δεν είναι δυνατό μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη επί 50 χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, είναι από το 2004, πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ανέφερε επίσης ότι «η ευρωπαϊκή συμμετοχή και ταυτότητα προσδίδουν στην Κύπρο ισχυρή φωνή και αξιόπιστη παρουσία, καθώς και το δικαίωμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Απτή απόδειξη της υψηλής αξιοπιστίας και γεωπολιτικής αξίας της μεγαλονήσου, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είναι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε την κοινή δέσμευση για την προώθηση του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι «η ηγετική δράση της Κύπρου» για τη σύσταση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου.

Πρόσθεσε ότι κομβική υπήρξε η συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην προσφάτως αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με μια άλλη σημαντική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο.

«Μια χώρα η οποία συνδέεται στενά με Αθήνα και Λευκωσία, όχι μόνο εντός του πλαισίου των δράσεων της ΕΕ αλλά και μέσω των στρατηγικών διμερών σχέσεων που διατηρούμε καθώς και των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που συμμετέχουμε και οι τρεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμη ότι «είναι γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας» και πρόσθεσε πως «η στενή μας συνεργασία και αδελφική σχέση λειτουργούν προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής και της ειρηνικής τους συνύπαρξης, εντός πάντα του πλαισίου του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας».

Αναφέροντας ότι αυτή την χρονική περίοδο η Ελλάδα ξεκινάει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο κ. Δένδιας είπε ότι το σχέδιο δίνει βάρος σε μια νέα δομή οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, στη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα και στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ώστε «να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα», όπως είπε.

«Μια ατζέντα που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί αποτελεσματικά να απαντάει σε κάθε μορφή απειλών από όπου και αν προέρχονται», πρόσθεσε.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι «ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρή Κύπρος» και πρόσθεσε ότι «αυτονόητα όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανένωση της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, μεταφέροντας «την αδελφική αγάπη, συμπαράσταση και συμπαράταξη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας», ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε «για την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και σύσσωμου του ελληνικού λαού στον κυπριακό ελληνισμό».

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός, Λευκωσία – Κύπρος

Ο Χριστοδουλίδης αρνείται τις πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα Μνημόνια του ΔΝΤ, απαντά στην αντιπολίτευση: Ανέξοδες, ωραίες δηλώσεις και πολιτικές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: