Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε συγκεκριμένα βήματα για το Κυπριακό με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ: Ελπίζει να υπάρχουν εξελίξεις εντός του Απριλίου, στόχος νέο “Κραν Μοντανά”…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κ. António Guterres. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, και “αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω”, όπως τόνισε.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά συζήτησε και τα συγκεκριμένα επόμενα βήματα, και ελπίζει σύντομα, εντός του Απριλίου, “να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά (Crans-Montana)”.

Προσερχόμενος σήμερα, 22 Μαρτίου 2024, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα:

«Να χαιρετίσω πρώτα και πάνω απ’ όλα τη χθεσινή συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κυπριακή πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δεν είναι μόνο στα συμπεράσματα, αλλά και στις παρεμβάσεις που έγιναν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλοι οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της χώρας μας. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Αναδεικνύει κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και καιρό, τον ρόλο μας στην περιοχή. Ήταν κάτι που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε και στην παρέμβασή του, αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε, το ότι θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο αυτήν την πρωτοβουλία της Λευκωσίας.

Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά συζητήσαμε και τα συγκεκριμένα επόμενα βήματα, και ελπίζω σύντομα, εντός του Απριλίου, να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Crans-Montana.»

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Ήταν σημαντική η εξέλιξη και σε αυτό το πλαίσιο να εκφράσω και την ικανοποίησή μου για την ανακοίνωση της Προέδρου της Επιτροπής ότι σε περίπτωση επανεκλογής της θα προχωρήσει και με τον διορισμό Επιτρόπου για θέματα Άμυνας. Είναι ένας τομέας που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι κάτι, του οποίου εμείς είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές. Χθες χάρηκα, γιατί υπήρξε μια γενικότερη συναντίληψη για την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη περισσότερο στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, να επενδύσουν και όλα τα κράτη περισσότερο, αλλά και να ενισχυθεί.

Ήταν ένα θέμα που συζητήσαμε και το οποίο άπτεται της ιδέας της Προέδρου της Επιτροπής για τη δημιουργία του Επιτρόπου Άμυνας, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε αυτό που όλοι λέμε γεωπολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, [πρέπει να αντιληφθούμε ότι] αυτός ο γεωπολιτικός ρόλος περνά μέσα και από μια ισχυρή βούληση, αλλά και μέσα από πολιτικές πράξεις και ενέργειες ενίσχυσης του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.»

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Χθες είχαμε μια συνάντηση οι τρεις μας, δηλαδή ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και εγώ. Στη συνέχεια υπήρξαν διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Αργά το βράδυ συνομίλησα ξανά με τον Γερμανό καγκελάριο. Αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη.

Επαναλαμβάνω, η δική μας θέση -αυτό ανέφερα και στον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον οποίο ευχαρίστησα για το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνει στο Κυπριακό, δεδομένου ότι η Γερμανία διαδραμάτισε ρόλο στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, αλλά και στην αντίδραση από πλευράς Τουρκίας- είναι ότι εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος-μέλος θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά. Θετικές εξελίξεις, οι οποίες περνούν και μέσα από το Κυπριακό, μέσα από μια, αν θέλετε, βήμα με βήμα προσέγγιση. Μια προσέγγιση, με την οποία μέσα από έναν ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει τα εργαλεία, να οδηγηθούμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων. Θα δούμε σήμερα πώς θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις που, όπως σας ανέφερα, βρίσκονται σε εξέλιξη.»

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει σήμερα κάποιο αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε:

«Θέλω να σας πω ότι συζητάμε, ειδικά από χθες το βράδυ, και συγκεκριμένο κείμενο σε επίπεδο των δύο. Οφείλω να σας πω ότι την ίδια στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη μέλη. Άρα σε περίπτωση που υπάρχει μεταξύ μας μια κοινή προσέγγιση, ενδεχομένως να τοποθετηθεί κάτι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για παράδειγμα, προσέγγιση είχα χθες και από άλλους αρχηγούς κρατών μελών, όπως για παράδειγμα τον Γάλλο Πρόεδρο, που ενδιαφέρεται και για τα ευρωτουρκικά και για το Κυπριακό. Ζήτησε να τον ενημερώσω για τις διαβουλεύσεις με τη Γερμανία. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σημερινή μέρα και αναλόγως είτε θα υπάρξει κάτι στο τραπέζι είτε αυτό θα γίνει σε ένα επόμενο Συμβούλιο. Έχουμε και τον Απρίλιο Συμβούλιο. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.»

Στον Απρίλιο παραπέμπεται η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ώστε η Αγκυρα να δώσει δείγμα γραφής (και) για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: