Ο Economist προαναγγέλλει νέα επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι Times κάνουν λόγω για κατάρρευση των αμυντικών της γραμμών: Αβελτηρίες της Δύσης και λάθη Ζελένσκι

File Photo epa11247917 A handout photo made available by the State Emergency Service of Ukraine (SESU) shows rescuers working at the site of a shelling in Hirnyk, Pokrovsk district, Donetsk region, Ukraine, 28 March 2024, amid the Russian invasion. EPA/STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL




Τον κίνδυνο η Ρωσία να έχει στα σκαριά μια νέα επίθεση στο ουκρανικό μέτωπο όταν οι καιρικές συνθήκες γίνουν ευνοϊκές, επισημαίνει ο Economist καλώντας την Ουκρανία να προετοιμαστεί άμεσα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Όπως ειδικότερα σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, ο ερχομός της άνοιξης στην Ουκρανία φέρνει δύο είδη ανάπαυσης: Ο θερμότερος καιρός σημαίνει ότι οι φρενήρεις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας σε υποδομές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου δεν θα είναι τόσο αφόρητες. Και με την αύξηση της θερμοκρασίας έρχεται η λάσπη, και ένας μήνας περίπου στον οποίο η κίνηση των στρατευμάτων γίνεται δύσκολη. Αυτό θα πρέπει να εμποδίσει το κύμα των ρωσικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής που εκτείνεται σε όλη την ανατολική και νότια Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν θα κρατήσει όμως πολύ.

  • Καθώς η άνοιξη στρέφεται προς το καλοκαίρι, ο φόβος είναι ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη νέα επίθεση, όπως έκανε πέρυσι. Και η ικανότητα της Ουκρανίας να τη συγκρατήσει αυτή τη φορά φαίνεται πολύ λιγότερο σίγουρη τώρα από ό,τι τότε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται επειγόντως να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα και να δημιουργήσει πιο ισχυρές άμυνες πρώτης γραμμής.

Οι Ουκρανοί έχουν κάθε λόγο να κατηγορούν τους ξένους πολιτικούς για τα δεινά τους. Απασχολημένοι με τη Μέση Ανατολή, τις επερχόμενες εκλογές και τα δικά τους οικονομικά δεινά, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας στρέφουν την προσοχή τους αλλού. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η απόφαση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που υποστηρίζουν τον Trump να μπλοκάρουν το στρατιωτικό πακέτο 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Biden για την Ουκρανία έχει αντίκτυπο στην πρώτη γραμμή και πάνω από τις πόλεις της Ουκρανίας.

Οι στρατιώτες της Ουκρανίας αναγκάζονται να είναι φειδωλοί με τα πυρομαχικά τους, ενώ η Ρωσία υπερτερεί σε ορισμένα σημεία σε αναλογία πέντε προς ένα. Περισσότερα από 150 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της Ουκρανίας μόλις μια νύχτα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η Ουκρανία εξαντλείται από αναχαιτιστές -ειδικά αυτούς που μπορούν να απομακρύνουν τους πιο θανατηφόρους εισβολείς.

Το αδιέξοδο της Αμερικής κινδυνεύει να αφήσει τη Ρωσία να διαπεράσει τις ανεπαρκείς αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας. Και οι Ευρωπαίοι δεν τα πάνε πολύ καλύτερα, παρά τις ζωηρές παροτρύνσεις του προέδρου της Γαλλίας Macron ο οποίος επιμένει ότι η Ρωσία πρέπει να νικηθεί, αλλά στέλνει ελάχιστα υλικά για να συμβεί αυτό – ή τον άνευρο καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz που αρνείται την προμήθεια ισχυρών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Η Ευρώπη απέτυχε να πετύχει τον στόχο της να φέρει ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία μέχρι αυτόν τον μήνα, αν και οι Τσέχοι οργώνουν τον κόσμο για να καλύψουν το έλλειμμα. Τα χρήματα είναι επίσης ένα πρόβλημα. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει και σε αυτό. Αλλά η Πολωνία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να εμποδίσουν τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους αγρότες.

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν μπορεί απλώς να κατηγορήσει τους συμμάχους της. Φταίει και για τα δικά της λάθη. Το ένα ήταν η αποτυχία της στο ανθρώπινο δυναμικό. Η Ρωσία προετοιμάζεται για ένα ακόμη κύμα επιστράτευσης, με το βλέμμα στην επόμενη μεγάλη επίθεσή της. Η τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας στις 22 Μαρτίου μπορεί πραγματικά να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τον Vladimir Putin, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για να ισχυριστεί ότι η Ρωσία πρέπει να είναι ισχυρή απέναντι σε αιμοδιψείς εχθρούς.

  • Όμως, στην Ουκρανία, οι απόπειρες συγκέντρωσης νέων στρατευμάτων εξακολουθούν να είναι βραχυκυκλωμένες για διαδικαστικούς λόγους. Περισσότερες από 1.000 τροπολογίες φέρεται να έχουν κατατεθεί σε νομοσχέδιο στη Βουλή που θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερα περιθώρια για να αυξήσει τον στρατό που χρειάζεται. Χωρίς μετρητά και φοβούμενος την κατάρρευση της δημοτικότητάς του, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν προσπάθησε αρκετά σκληρά για να βρει το δρόμο του.

Η Ουκρανία έχει επίσης καθυστερήσει πολύ να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές θέσεις. Κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι κατανοητό. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ονειρεύεται μια νέα αντεπίθεση και φοβάται την ιδέα ότι η σημερινή γραμμή του μετώπου μπορεί να παγιωθεί και να γίνει κάτι σαν σύνορο, αφαιρώντας το ένα πέμπτο της χώρας και στερώντας την από το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας πρόσβασής της. Η ιδέα ότι αυτή η γραμμή μπορεί να γίνει η βάση για μια μελλοντική ειρηνευτική διαπραγμάτευση είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να αποφύγει ο Zelensky.

Αλλά οι κίνδυνοι είναι πλέον τόσο μεγάλοι που είναι η λιγότερο κακή επιλογή. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει αρχίσει να ακονίζει τα μαχαίρια της και ο δράκος πλέον τρίζει τα δόντια του. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα και ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πλέον πολύ αργά, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

Economist [Russia is gearing up for a big new push along a long front line]

The Times: το εφιαλτικό σενάριο μιας κατάρρευσης

Για ένα «εφιαλτικό» σενάριο που έχει αρχίσει να διαγράφεται στον ορίζοντα ενόσω η Δύση αποτυγχάνει να στείλει όπλα στην Ουκρανία, κάνει λόγο άρθρο γνώμης του Iain Martin που φιλοξενούν οι Times.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, αν η Δύση είχε ακούσει και είχε κάνει περισσότερα όταν οι γενναίοι Ουκρανοί παρακαλούσαν για βοήθεια, αυτό θα μπορούσε να είχε κάνει τη διαφορά. Ενώ οι σύμμαχοι μάλωναν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τελικά άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, καθώς η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι, τα στρατεύματα του Putin «θα σπάσουν» τις γραμμές αμύνης της Ουκρανίας στο νότο και στα ανατολικά, με τις ουκρανικές δυνάμεις που θα υποχωρούν να έχουν καταφέρει μόνο να επιβραδύνουν την προέλαση. Όταν οι Ρώσοι περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, ένα νέο κύμα προσφύγων θα εγκαταλείψει την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

  • Επισημαίνεται ότι αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που εξετάζουν τώρα οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Τα γεγονότα αναγκάζουν στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες να χαρτογραφήσουν την καταστροφική κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων που στερήθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται.

Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη ότι πρόκειται για μια διαρκή «παγωμένη σύγκρουση», με καμία πλευρά να μην μπορεί να κερδίσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, η πρώτη γραμμή αμύνης σφυροκοπείται σφοδρά και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να απωθηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις, προειδοποιεί η εφημερίδα. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να ευελπιστούν ότι η συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο για μια σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό της 75ης επετείου της συμμαχίας δεν θα αναλωθεί από μια τέτοια κρίση.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Τότε η ελπίδα ήταν μια ουκρανική εαρινή επίθεση που θα ανακτούσε εδάφη. Αυτό δεν λειτούργησε και, όπως το έθεσε το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs αυτήν την εβδομάδα, «Η Ουκρανία αιμορραγεί. Χωρίς νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις μπορεί να μην είναι σε θέση να κρατήσουν τη γραμμή ενάντια σε έναν ανελέητο ρωσικό στρατό».

Οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουν πιο έντονα την Ουκρανία είναι ξεκάθαρα ανήσυχες και εξετάζουν ακόμη και τα χειρότερα σενάρια. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει απευθύνει πολλές προειδοποιήσεις ότι η Ουκρανία ξεμένει από χρήματα, ενώ προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια που έχει κολλήσει εν μέσω νομοθετικών εσωτερικών συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ κινδύνευαν να είναι υπεύθυνες για την ήττα της Ουκρανίας, είπε.

Μια ρωσική προέλαση θα ήταν προφανώς καταστροφική για τους Ουκρανούς. Θα αντιμετωπίσει επίσης τη Δύση με κάθε είδους σκληρές προκλήσεις. Θα έστελναν οι σύμμαχοι στρατεύματα για να υπερασπιστούν το Κίεβο; Ο Πρόεδρος Macron έχει διαισθανθεί ξεκάθαρα τον κίνδυνο και προσπαθεί να κατευθύνει τη Δύση προς μια πιο δυναμική προσέγγιση, αυξάνοντας την πιθανότητα αποστολής χερσαίων στρατευμάτων. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται έντονα. Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό το μήνυμα ότι η ειρήνη για τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς διασφαλίζεται μόνο με την ισχύ; Τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία πέσει και ο Putin συνεχίζει να απειλεί τη Βαλτική, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία ή τη Νορβηγία;

Κανείς που είναι υποστηρικτής της αυτοδιάθεσης της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική βαρβαρότητα δεν θέλει αυτό το εφιαλτικό σενάριο να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και πρέπει να γνωρίζει κανείς το τρομερό τίμημα της ήττας.

  • Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αρθρογράφος δηλώνει υπέρ της μέγιστης στρατιωτικής υποστήριξης στη βάση ότι η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει. Οι συνέπειες μιας μερικής ή πλήρους ήττας θα ήταν καταστροφικές με τρόπους που οι δυτικοί πληθυσμοί μετά βίας έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Αλλά υπάρχει μια νωχελική συνήθεια στην άνετη Δύση – μακριά από την πρώτη γραμμή της Ευρώπης στην ανατολική και νότια Ουκρανία – να καλλιεργεί ευσεβείς πόθους και να είναι ως εκ τούτου απροετοίμαστη για τις κακές εκπλήξεις.

Πράγματι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια έκπληξη για τις περισσότερες χώρες. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεξήγαγαν μια δημόσια εκστρατεία για να προειδοποιήσουν τους συμμάχους τους. Λίγοι άκουσαν, εκτός από τη Φινλανδία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όπου ξέρουν τι σημαίνει να ζεις δίπλα σε μια επεκτατική Ρωσία. Αλλού όμως , οι προειδοποιήσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν αδιάφορα και Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγορήθηκαν για υπερβάλλοντα ζήλο.

Πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Biden είχε στιγματιστεί επειδή απέτυχε να προβλέψει την άμεση κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2021, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν. Στη συνέχεια, οι πρώτες φάσεις του πολέμου προκάλεσαν μια άλλη εξαιρετική έκπληξη. Η άρνηση του Zelensky να φύγει από το Κίεβο έδειξε τη δύναμη του ατόμου στην ιστορία να δώσει ένα παράδειγμα αντίστασης που ακολουθούν οι συμπολίτες του.

Αυτές είναι τρεις τεράστιες εκπλήξεις σε λιγότερο από τρία χρόνια και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξανά. Ωστόσο, η κουρασμένη δυτική κοινή γνώμη φαίνεται να έχει καταλήξει στην άποψη ότι παρόλο που βοηθάμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, έχουν κολλήσει σε ένα αδύνατο αδιέξοδο πριν από αυτό που είναι πιο πιθανό να είναι κάποιου είδους συμφωνία «ειρήνης» που θα διορθώσει τις τρέχουσες γραμμές μάχης.

Και τότε μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο. Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων τον Ιανουάριο σε 12 χώρες έδειξε ότι μόνο το 10% των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει. Περίπου το 37 % θεώρησε ότι ένας συμβιβασμός ήταν πιο πιθανός και το 19,5% πίστευε ότι η Ρωσία θα κερδίσει στο τέλος.

Υπάρχουν φυσικά και άλλα σενάρια εκτός από τη στρατιωτική ήττα. Θα μπορούσε να γίνει ένα πραξικόπημα στη Ρωσία ή ένας νεοεκλεγείς Πρόεδρος Trump μπορεί να επιδιώξει να επιβάλει εκεχειρία και de facto Ουκρανική παράδοση. Ίσως πάλι η Ουκρανία αντέξει και η Ευρώπη συνέλθει, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που της παρέχει ένα ΑΕΠ δέκα φορές μεγαλύτερο από μια Ρωσία που διαθέτει πληθυσμό τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο.

Όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, , κινδυνεύουμε να χάσουμε από τα μάτια μας ένα από τα κύρια μαθήματα του πολέμου της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο αρθρογράφος. Η υποχώρηση στη μεταψυχροπολεμική αυταρέσκεια για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν αποτελεί επιλογή. Πρέπει να σκεφτούμε εντελώς διαφορετικά πόσο επικίνδυνες είναι οι απειλές, να οπλιστούμε ανάλογα, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και στην καλύτερη περίπτωση να ελπίζουμε να εκπλαγούμε ευχάριστα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

The Times [It’s time we talked about the fall of Kyiv]

Το Κρεμλίνο πνέει μένεα κατά του ιδιοκτήτη της Telegram: Θεωρούν ότι η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε για στρατολόγηση των τρομοκρατών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: