Νίκη για τον Τραμπ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: Νόμιμη η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο και τις εκλογές

Former US President Donald Trump speaks to supporters during a Super Tuesday campaign rally in Richmond, Virginia, USA. EPA/JIM LO SCALZO




«Μεγάλη νίκη για την Αμερική» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ανατρέπεται  δικαστική απόφαση με την οποία είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια στην Πολιτεία του Κολοράντο, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στη σημερινή αποφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρεται πως το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε λανθασμένα υποθέσει ότι οι Πολιτείες μπορούν να καθορίσουν εάν ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει διάταξης της 14ης τροπολογίας του Συντάγματος. Η απόφαση καθιστά σαφές ότι το Κογκρέσο, και όχι οι Πολιτείες, πρέπει να θέσει κανόνες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη της 14ης τροπολογίας.

  • Το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα οποιονδήποτε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείσχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».

Η γνωμοδότηση είναι μια τεράστια νίκη για τον Τραμπ,  καθώς εξουδετέρωσε μια από τις πολλές νομικές απειλές που έχουν ταλαιπωρήσει και περιπλέξει την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Εκτός από τη διασφάλιση ότι ο Τραμπ θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει παρόμοιες υποθέσεις που έχουν προκύψει. Μέχρι στιγμής δύο άλλες πολιτείες, το Μέιν και το Ιλινόις, έχουν ακολουθήσει τον δρόμο του Κολοράντο.

Η απόφαση έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την περίφημη «Σούπερ Τρίτη», την ημέρα δηλαδή που διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε 16 κρίσιμες Πολιτειές των ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ τους και στο Κολοράντο.

  • Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφανθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, εξαιτίας των πράξεών του όταν έγινε η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, απόφαση που χαρακτηρίστηκε πολιτικό σοκ

Έξι ψηφοφόροι του Κολοράντο, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι και δύο ανεξάρτητοι, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια του Κολοράντο κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Ζητούσαν μεταξύ άλλων να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ο Λευκός Οίκος και η εκστρατεία Μπάιντεν αρνήθηκαν να σταθμίσουν την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να παραμείνει ο προκάτοχός του στο ψηφοδέλτιο, τονίζοντας ότι επί του θέματος θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως άμεση απειλή για τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της έντονης κριτικής για τον ρόλο του στις 6 Ιανουαρίου. Αλλά ο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν ως επί το πλείστον αποφύγει να ασχοληθούν με τις νομικές υποθέσεις εναντίον του Τραμπ, θέλοντας να αποφύγουν οποιαδήποτε υπόνοια πολιτικής παρέμβασης.

Με πληροφορίες από CNN

 

Πρώτη νίκη της Χέιλι στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων: Αύριο ταυτόχρονες ψηφοφορίες σε 15 πολιτείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: