Μια πολύ αμφιλεγόμενη φανέλα: Η woke εκδοχή της σημαίας του Αγίου Γεωργίου διχάζει (και εξοργίζει) τους οπαδούς της Εθνικής Αγγλίας

A close-up of the flag on the new Nike England soccer jersey at a fan store in London, Britain, 22 March 2024. Nike’s new England soccer kit has caused a stir amongst England fans after the Union flag on the back of the shirt was changed from red and white to red blue and purple. Both British Prime Minister Rishi Sunak and Labour leader Keir Starmer have questioned the decision by the FA to approve the shirt, while the FA said “a number of design elements which were meant as a tribute to the 1966 World Cup winning team.” EPA/ANDY RAIN




Οργή προκαλεί σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στην Αγγλία η επιλογή της Nike να χρησιμοποιήσει ένα τροποποιημένο σχέδιο του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου στις νέες ποδοσφαιρικές ενδυμασίες της εθνικής ομάδας της χώρας.

Το σχέδιο εξόργισε ορισμένους οπαδούς, έγινε πρωτοσέλιδο σε σοβαρές εφημερίδες και ανάγκασε μέχρι και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να δηλώσει ότι οι εταιρίες «δεν πρέπει να μπλέκονταμε τις εθνικές σημαίες».

Η Nike, η οποία κατασκευάζει τις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων της Αγγλίας, αποκάλυψε το νέο της σχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Περιγράφοντας το concept είπε ότι αποτίει φόρο τιμής στην ανδρική ομάδα της χώρας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966.

[Για να πούμε την αλήθεια δεν βλέπουμε πολλές ομοιότητες με εκείνη τη φανέλα, και για του λόγου το αληθές ιδού και το σχετικό βίντεο].

Το θέμα όμως είναι άλλο: Η NIKE εγκαλείται ότι διασκεύασε, χρωματικώς, τον κόκκινο Σταυρό του Αγίου Γεωργίου  (ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του γιακά της νέας αθλητικής εμφάνισης της Αγγλίας), σε μια ενδιάμεση απόχρωση κόκκινου, μπλε και μωβ.

Ως γνωστόν (περισσότερο ή λιγότερο), η βρετανική σημαία, ο περίφημος Union Jack, συντίθεται από τρεις σημαίες με τους εξής σχηματισμούς:

  • Τον κόκκινο και λευκό σταυρό της σημσίας του Αγίο Γεωργίου, προστάτη της Αγγλίας και της Ουαλίας.
  • Το χιαστί μπλε και λευκό για την σημαία του Αγίου Ανδρέα, προστάτη της Σκωτίας
  • Και τo επίσης χιαστί κόκκινο μέσα σε λευκό για τον Αγιο Πατρίκιο, προστάτη της Ιρλανδίας

Μέσα σε αυτόν τον χαμό, η Nike θέλησε να πρωτοτυπήσει. Χαρακτήρισε την αλλαγή ως ένα «update» που είχε σκοπό να «ενώσει και να εμπνεύσει», προσθέτοντας ότι η σχεδίαση «μπλέκει την ιστορία με μια μοντέρνα αντίληψη του κλασικού».

Όμως αυτή η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους φιλάθλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας την κατάργηση του νέου σχεδίου.

«Λοιπόν, προφανώς, προτιμώ το πρωτότυπο», είπε ο Σουνάκ στους δημοσιογράφους. «Η γενική άποψή μου είναι ότι όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, δεν πρέπει να μπλέκουμε μαζί τους, γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι».

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε στην εφημερίδα «The Sun» ότι η Nike θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο.

 

Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας Πίτερ Σίλτον, ο οποίος έπαιξε με την εθνική ομάδα σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, είπε ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει η σημαία.

«Νομίζω ότι βλέπουμε πολλές αλλαγές αυτές τις μέρες με διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι τα χρώματα για την Αγγλία, όπως τα «Τρία Λιοντάρια», είναι παραδοσιακά», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

  • Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας ανέφερε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που «διαφορετικά χρώματα του σταυρού του Αγίου Γεωργίου και εμπνευσμένα από διασταύρωση σχέδια» εμφανίζονται στις φανέλες της Αγγλίας.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ερυθρόλευκο σταυρό του Αγίου Γεωργίου, τη σημαία της Αγγλίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους οπαδούς μας, πώς ενώνει και εμπνέει, και θα εμφανιστεί σε περίοπτη θέση στο Γουέμπλεϊ αύριο, όπως είναι πάντα, όταν η Αγγλία θα παίξει με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FA.

Nationalmannschaft χωρίς τρεις ρίγες: «Διαζύγιο» της Γερμανικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με την Adidas μετά από 77 χρόνια, «για τα μάτια» της Nike [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: