Πιο κοντά στο πιάτο το κοτόπουλο εργαστηρίου: Εγκρίθηκε για ανθρώπινη κατανάλωση στις ΗΠΑ και 2ο υποκατάστατο φτιαγμένο από ζωικά κύτταρα [videos]

FILE PHOTO: Η εταιρεία Good Meat για την δημιουργία του κοτόπουλου στο εργαστήριο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα. Photo via pixabay.com/RitaE




Το τεχνητό κρέας πλησιάζει όλο και περισσότερο στο πιάτο μας.

Μια δεύτερη εταιρεία, η Good Meat,  έλαβε το πράσινο φως ασφάλειας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ [FDA] και τώρα μπορεί να προχωρήσει προς την πώληση του υποκατάστατου κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Οι επιθεωρητές του οργανισμού «δεν έχουν ερωτήσεις αυτή τη στιγμή», σχετικά με την ασφάλεια του «καλλιεργημένου υλικού κυττάρων κοτόπουλου» της Good Meat, σύμφωνα με επίσημη επιστολή της  FDA που εστάλη στην εταιρεία την περασμένη Δευτέρα.

  • Ή, με λιγότερο γραφειοκρατικούς όρους: η FDA έκρινε ότι το κοτόπουλο της Good Meat που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο είναι αρκετά καλό για κατανάλωση.

Η θετική, χωρίς παρατηρήσεις έγκριση είναι μόλις η δεύτερη που εκδόθηκε ποτέ από την αμερικανική υπηρεσία επιτήρησης για την ασφάλεια των τροφίμων σε εταιρεία καλλιέργειας κρέατος.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο οργανισμός έδωσε την πρώτη σφραγίδα του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο στην UPSIDE Foods — επίσης για ένα προϊόν καλλιέργειας κοτόπουλου.

  • Αν και τεχνικά δεν είναι μια «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση της FDA για το παρασκευασμένο κοτόπουλο της Good Meat ισοδυναμεί με επίσημο πράσινο φως για την τεχνολογία και τις μεθόδους παραγωγής της εταιρείας.

Το 2020, η Good Meat έλαβε έγκριση να πουλήσει καλλιεργημένο κοτόπουλο  στη Σιγκαπούρη. Και η εταιρεία το κάνει εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, αν και σε μικρή κλίμακα. Ωστόσο, τώρα μπορεί να αρχίσει να εισέρχεται στην αγορά των ΗΠΑ.

 «Εφόσον η Σιγκαπούρη ενέκρινε το GOOD Meat προς πώληση, ξέραμε ότι η επόμενη στιγμή θα ήταν αυτή η τωρινή. Είμαι τόσο περήφανος που φέρνω αυτόν τον νέο τρόπο παρασκευής κρέατος στη χώρα μου», δήλωσε στη δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Josh Tetrick.

  • Το Good Meat, όπως και άλλοι κυτταρικοί παραγωγοί κρέατος, χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων και ένα μέσο ανάπτυξης για να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος, με πολύ λιγότερη σφαγή.

Αυτή η εναλλακτική λύση στο τυπικό, βιομηχανικό κρέας έχει προαναγγελθεί εδώ και χρόνια ως πιθανή λύση σε πολλά από τα ηθικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά μειονεκτήματα του σημερινού μας συστήματος στο οποίο τα ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται μαζικά. 

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, το καλλιεργημένο κρέας παρέμενε ως επί το πλείστον σε επίπεδο θεωρίας. Αυτές οι σφραγίδες της FDA ΄φερνουν πιο κοντά ένα μέλλον όπου το ευρέως  αγοραζόμενο καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

  • Ωστόσο, τα προβλεπόμενα κλιματικά οφέλη τέτοιων προϊόντων παραμένουν ασαφή.Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο περιθώριο – έως και 96%. Ενώ άλλες μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν έχει παράγει πραγματικά καλλιεργημένο κρέας σε συγκρίσιμη κλίμακα με τη βιομηχανική βιομηχανία κρέατος, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της ανάπτυξης κυττάρων έναντι της εκτροφής κοτόπουλων και βοοειδών. 

Και τα δύο απαιτούν ενέργεια και γη για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται ως «μέσο ανάπτυξης» ή τροφή.

Σε αυτό το σημείο, οι αναλύσεις του κύκλου ζωής μπορούν μόνο να μαντέψουν και να εκτιμήσουν το πραγματικό βάρος της ανάπτυξης ζωικών κυττάρων για να καλύψουν την πείνα του κόσμου για κρέας.

Τώρα, με την σφραγίδα ίσως επιτέλους να έχουμε μια βιομηχανικού μεγέθους δοκιμαστική θήκη σύντομα.

  • Τον Μάιο του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο στις ΗΠΑ.

Μένει να δούμε αν οι προτεινόμενες δεξαμενές κρέατος των 250.000 λίτρων της εταιρείας είναι τεχνικά εφικτές. 

Προς το παρόν, τουλάχιστον, το Good Meat ξεκινάει μικρότερα μεγέθη.

Αφού περάσει και τον έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το καλλιεργημένο κοτόπουλό της σε ένα μόνο εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο ανήκει στον διάσημο σεφ Χοσέ Αντρές. Και απο κεί,  είναι πιθανό το καλλιεργημένο κοτόπουλο Good Meat να εξαπλωθεί σε οποιαδήποτε από τις 30 και πλέον  άλλες τοποθεσίες του συγκροτήματος εστιατορίων του σεφ — ή ακόμα και στα ράφια των παντοπωλείων.

 

Με πληροφορίες από Gizmodo

Το τρελό σενάριο της πικραλίδας: Εξωγήινο σκάφος ίσως παραμονεύει στο ηλιακό μας σύστημα και μας παρακολουθεί λένε δύο επιστήμονες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: