Και η Γερμανία, μετά την Ελλάδα, αναζητά σκανδιναβικό μοντέλο οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων: Μάλλον θα προτιμήσει το Σουηδικό

File Photo epa11200317 German Defense Minister Boris Pistorius (L) and Swedish Defense Minister Pal Jonson (R) sign a letter of intent after their meeting at Karlberg Palace in Solna, Stockholm, Sweden, 05 March 2024. EPA/PONTUS LUNDAHL SWEDEN OUT




Η περιοχή της Βόρειας Ευρώπης βιώνει σημαντικές εξελίξεις σε θέματα άμυνας. Η Σουηδία προετοιμάζεται για την επίσημη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη σημαία της να αναμένεται να υψωθεί σύντομα στην έδρα του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Η Σουηδία, αν και δεν είναι ακόμη μέλος, συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις όπως η Nordic Response, που φιλοξενείται από τη Νορβηγία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius επισκέπτεται τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία για να αξιολογήσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής. Θεωρεί το μοντέλο επιστράτευσης της Σουηδίας ως πιθανό μοντέλο για την άμυνα της Γερμανίας.

Η Σουηδία και η Γερμανία υπέγραψαν δήλωση για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Η Σουηδία, που επανέφερε τη στρατιωτική θητεία το 2017, στοχεύει στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Η Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, έχει υψηλή ζήτηση για θέσεις στρατιωτικής θητείας.

Η Φινλανδία, έχοντας εγκαταλείψει την ουδετερότητά της και ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διατηρεί μεγάλη έμφαση στη συνολική άμυνα, ενσωματώνοντας αποτελεσματικά την πολιτική και τη στρατιωτική άμυνα. Η Φινλανδία χρησιμεύει ως παράδειγμα ανθεκτικού αμυντικού σχεδιασμού και ετοιμότητας, με υψηλό επίπεδο δημόσιας υποστήριξης και στρατιωτικής εμπειρίας.

Η αμυντική στρατηγική της Φινλανδίας περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονα στρατιωτικά μέσα, όπως η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [WEHRPFLICHT UND RESERVISTEN:Was Pistorius im Norden Europas lernen kann]

Βρυχηθμοί Ρωσίας για πλήρους κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη: «Η πιθανότητα να συρθούμε σκόπιμα σε νέες συγκρούσεις αυξάνεται σημαντικά»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: