Συμβαίνουν κι αυτά, αλλά γιατί συμβαίνουν; Στη Σαουδική Αραβία η προεδρία του φόρουμ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών [videos]

FILE PHOTO The United Nations General Assembly EPA, JUSTIN LANE




Ο ΟΗΕ επέλεξε τη Σαουδική Αραβία να ηγηθεί του φόρουμ για τα δικαιώματα των γυναικών παρά το «αβυσσαλέο» ιστορικό της

Το Βασίλειο επιλέχθηκε να προεδρεύσει της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών μετά από απαράδεκτη προσφορά, προς απογοήτευση των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Σαουδική Αραβία επιλέχθηκε ως πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ που υποτίθεται ότι προωθεί την ισότητα των φύλων και ενδυναμώνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, μετά από μια απαράμιλλη προσπάθεια για ηγεσία που καταδικάστηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του «αβυσσαλέου» αποτελέσματος του βασιλείου στα δικαιώματα των γυναικών.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Abdulaziz Alwasil, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), δια «βοής» την Τετάρτη, καθώς δεν υπήρχαν αντίπαλοι υποψήφιοι και καμία διαφωνία στην ετήσια συνεδρίαση του CSW στη Νέα Υόρκη. .

O Alwasil εγκρίθηκε από την ομάδα των κρατών Ασίας-Ειρηνικού στην επιτροπή.όταν ο απερχόμενος πρόεδρος, ο απεσταλμένος των Φιλιππίνων στον ΟΗΕ, Antonio Manuel Lagdameo, ρώτησε τα 45 μέλη εάν είχαν αντιρρήσεις, επικρατούσε σιωπή στην αίθουσα.

«Δεν ακούω αντίρρηση. Έτσι αποφασίστηκε», είπε ο Lagdameo.

Κανονικά μια χώρα κατέχει την προεδρία για δύο χρόνια, αλλά οι Φιλιππίνες δέχθηκαν πίεση από άλλα μέλη της ομάδας της Ασίας να χωρίσει τη θητεία της και να μεταβιβάσει τη θέση σε άλλη χώρα μετά από ένα χρόνο. Αναμενόταν να αναλάβει το Μπαγκλαντές, αλλά αργά στη διαδικασία, η Σαουδική Αραβία παρενέβη και άσκησε πιέσεις για την προεδρία, σε κάτι που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να λαμπρύνει την εικόνα του βασιλείου.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επεσήμαναν γρήγορα την ειρωνεία ότι η CSW ηγείται από μια χώρα στην οποία το χάσμα μεταξύ των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, ακόμη και στα χαρτιά, είναι τόσο μεγάλο.

Η Sherine Tadros, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει την προεδρία του χρόνου, στην 30ή επέτειο από τη διακήρυξη του Πεκίνου, ένα ορόσημο για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.

«Όποιος είναι στην προεδρία, που τώρα είναι η Σαουδική Αραβία, είναι σε θέση κλειδί να επηρεάσει τον σχεδιασμό, τις αποφάσεις, τον απολογισμό και το βλέμμα στο μέλλον, σε μια κρίσιμη χρονιά για την επιτροπή», είπε η Tadros. «Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται τώρα στο τιμόνι, αλλά το ιστορικό της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι αβυσσαλέο και απέχει πολύ από την εντολή της επιτροπής».

Η αποστολή της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι επισήμαναν έναν νόμο για την «προσωπική κατάσταση» που θεσπίστηκε το 2022 ως απόδειξη προόδου στα δικαιώματα των γυναικών.

Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι μια γυναίκα πρέπει να λάβει την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα για να παντρευτεί. Σύμφωνα με το νόμο, η σύζυγος πρέπει να υπακούει στον σύζυγό της με «λογικό τρόπο», ενώ η οικονομική υποστήριξη του συζύγου της εξαρτάται από την «υπακοή» της συζύγου.

Η άρνηση να κάνει σεξ με τον σύζυγό της, να ζήσει στο συζυγικό σπίτι ή να ταξιδέψει μαζί του χωρίς «νόμιμη δικαιολογία» μπορεί επίσης να δικαιολογήσει την απόσυρση της οικονομικής υποστήριξης βάσει του νόμου. Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι ένα προσχέδιο του επικείμενου νέου ποινικού κώδικα που διέρρευσε «δεν προστατεύει τις γυναίκες και τα κορίτσια από όλες τις μορφές βίας λόγω φύλου».

«Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας ως προέδρου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών δείχνει συγκλονιστική περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γυναικών παντού», δήλωσε ο Louis Charbonneau, διευθυντής του ΟΗΕ στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Μια χώρα που φυλακίζει γυναίκες απλώς και μόνο επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους δεν έχει καμία δουλειά να είναι το πρόσωπο του κορυφαίου φόρουμ του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτή η τιμή δεν ήταν εντελώς άδικη και να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κρατούμενους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, να τερματίσουν την ανδρική κηδεμονία και να διασφαλίσουν τα πλήρη δικαιώματα των γυναικών στην ισότητα με τους άνδρες».

Ο Charbonneau είπε ότι η HRW προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες μεταξύ των σημερινών 45 μελών της CSW, στα οποία περιλαμβάνονται κράτη με πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τα δικαιώματα των γυναικών όπως η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

«Αν όλοι έβγαζαν αρκετά μεγάλη «βρώμα,» τότε δεν θα συνέβαινε», είπε. «Όμως όλοι είναι ήσυχοι. Κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει ψηφοφορία αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να το κάνει αυτό, κάτι που μου φαίνεται γελοίο».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

«Απλώς μου βγήκε»: Μετά από σχεδόν 30 χρόνια σιωπής, ο τεράστιος Ερικ Καντονά αποκαλύπτει την έμπνευσή του για την κορυφαία ατάκα του με τους γλάρους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: