«Απλώς μου βγήκε»: Μετά από σχεδόν 30 χρόνια σιωπής, ο τεράστιος Ερικ Καντονά αποκαλύπτει την έμπνευσή του για την κορυφαία ατάκα του με τους γλάρους [video]

File Photo Former Manchester United forward Eric Cantona arrives for the UEFA Champions League 2019-20 Group Stage draw in Monaco, 29 August 2019. EPA/ALEXANDRE DIMOU




Ήταν μια από τις πιο μπερδεμένες αλλά και ανεξίτηλες στον χρόνο δηλώσεις που έγιναν ποτέ από ποδοσφαιριστή. (Από παράγοντα ομάδας είναι άλλη και ως Έλληνες δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι..).

Σε μια συνέντευξη Τύπου το 1995 ο Ερίκ Καντονά είπε, μεταξύ άλλων: «Όταν οι γλάροι ακολουθούν τις βάρκες, το κάνουν επειδή θεωρούν πως οι σαρδέλες θα πεταχτούν ξανά στη θάλασσα»

Όλοι έμειναν να αναρωτιούνται.

Τι στο καλό σήμαινε αυτό; Ήταν ο Καντονά εκτός από κορυφαίος επιθετικός, και επίδοξος φιλόσοφος; Το μόνο που θα έλεγε ως επεξήγηση ήταν: εννοούσα αυτό που εννοούσα.

Σήμερα, μετά από δεκαετίες εικασιών και αναλύσεων, ο 57χρονος πρώην ποδοσφαιριστής και ηθοποιός δηλώνει ότι ήταν μόνο το πρώτο πράγμα που του ήρθε στο μυαλό όταν αναγκάστηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους. Και η σχεδόν 30ετής σιωπή του για το θέμα ήταν ένα είδος εκδίκησης εναντίον του Τύπου που είπε ότι τον «κατέστρεψε».

Ο πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε φωτογράφος, ηθοποιός, δημιουργός ντοκιμαντέρ, προπονητής, ποιητής και πλέον είναι τραγουδιστής, έκανε την θρυλική πλέον δήλωσή του αναφορικά με τους γλάρους και τις σαρδέλες, αφού του δόθηκε εντολή να μιλήσει στον Τύπο για να εξηγήσει το περιβόητο κουνγκ-φου λάκτισμά του σε έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας που τον «στόλιζε» τη στιγμή που πήγαινε στα αποδυτήρια σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι στο Selhurst Park τον Ιανουάριο του 1995.

Η κίνησε στοίχισε τον αποκλεισμό του μέχρι το τέλος της σεζόν ενώ γλύτωσε παρά τρίχα τη φυλακή για επίθεση, αφού η ποινή φυλάκισης δύο εβδομάδων μειώθηκε σε κοινωφελή εργασία. Ωστόσο, ο Τύπος είχε μια μέρα στο γήπεδο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικρίθηκε επειδή χρειάστηκε 36 ώρες για να τον αποκλείσει, ενώ η Mirror περιέγραψε το επεισόδιο ως «το βράδυ που πέθανε το ποδόσφαιρο από ντροπή» και αποκάλεσε τον Καντονά ως «τον τρελό» και η Express τον κατηγόρησε για «απόλυτο τραμπουκισμό μπροστά στα παιδιά». Ο Μπράιαν Κλαφ, ο πρώην προπονητής της Νότιγχαμ Φόρεστ, είπε για τον παίκτη ότι «θα τον είχε τσακίσει (sic)»

Το λάκτισμα προβλήθηκε 93 φορές στην τηλεόραση τις επόμενες δύο ημέρες. Ο Καντονά θα έλεγε αργότερα για το ακριβώς είχε μετανιώσει: «Θα ήθελα πολύ να τον είχα κλωτσήσει πιο δυνατά».

File Photo Manchester United star Eric Cantona fights with a spectator during Manchester United ‘s 1-1 draw at Crystal Palace 25 January 1995 (color key: red board) EPA

Εμφανιζόμενος αυτή την εβδομάδα στο δημοφιλές γαλλικό σόου C dans l’air για να ερμηνεύσει ένα τραγούδι από το νέο του άλμπουμ, ο Καντονά γέλασε καθώς θυμήθηκε πώς η φράση είχε προκαλέσει φρενίτιδα τον βρετανικό Τύπο.

«Μετά την απόφαση [του δικαστηρίου], η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήθελε οπωσδήποτε να μιλήσω στον Τύπο. Δεν ήθελα, αλλά μου είπαν ότι είναι σημαντικό να το κάνω. Είπα, εντάξει, θα μιλήσω».

«Ήθελαν να μιλήσω, μίλησα. Απλώς μου βγήκε [η φράση] και μετά έφυγα. Και τότε, ο Τύπος, όλοι, προσπάθησαν να τα κάνουν όλα φιλοσοφικά. Ξέρεις, απλά βγήκε έτσι. Ίσως προήλθε από το υποσυνείδητό μου και ίσως ασυνείδητα δημιούργησε μια αίσθηση, αλλά η καλύτερη αίσθηση ήταν, με κάνεις να μιλήσω, μιλάω λοιπόν και ποιος νοιάζεται αν οι λέξεις βγάζουν νόημα».

Ο Καντονά, ο οποίος σημείωσε 82 γκολ για τη Γιουνάιτεντ και κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα και δύο νταμπλ, πρόσθεσε: «Ξέρετε, [ο Τύπος] με κατέστρεψε. Αλλά κατά κάποιο τρόπο πήρα την εκδίκησή μου. Όλοι προσπαθούσαν να βρουν ένα νόημα και όλοι μου ζήτησαν να τους εξηγήσω και δεν είπα τίποτα».

Οι γλάροι εμφανίζονται στο τραγούδι του I Love You So Much από το άλμπουμ του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, «Cantona Sings Eric». Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στο Μάντσεστερ και το ερμήνευσε σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην πόλη αυτή τον περασμένο Οκτώβριο στην πρώτη του επίσημη συναυλία.

«[Οι άνθρωποι του Μάντσεστερ] μου έδωσαν τόσα πολλά, ήθελα να δώσω κάτι πίσω. Το Μάντσεστερ τη δεκαετία του 1990 ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», είπε ο Καντονά στο C dans l’air, προσθέτοντας: «Ήμασταν σταρ της ροκ».

Με πληροφορίες από Guardian

 

«Top Gun 3»: Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει στον ρόλο του Μάβερικ, αλλά άγνωστο πότε…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: