Με κάθε επισημότητα η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ: Τη Δευτέρα έπαρση σημαίας στις Βρυξέλλες – Πήρε τη θέση που δικαιούται, λέει ο Στόλτενμπεργκ – Τ [videos]

FILE PHOTO: epa10935900. Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (L) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg attend a press conference at the Swedish government headquarters in Stockholm, Sweden. EPA, Jonas Ekstromer SWEDEN OUT




Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα σήμερα ότι η χώρα θα ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ η παράδοση από τη Σουηδία των ενταξιακών εγγράφων που έγινε στη διάρκεια τελετής στην Ουάσιγκτον, επισφράγισε την από μακρού αναμενόμενη ένταξη της με μακρά παράδοση «ουδετερότητας» χώρας στην Συμμαχία.

Η Σουηδία έγινε, λοιπόν, αμέσως σήμερα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, με το που κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Με την παραλαβή αυτού του εγγράφου προσχώρησης, επιτρέψτε μου να είμαι ο πρώτος που θα καλωσορίσω τη Σουηδία ως συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και το 32ο μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δίπλα στον Σουηδό πρωθυπουργό.

Τα έγγραφα τοποθετούνται σε θησαυροφυλάκιο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χρησιμεύει ως θεματοφύλακας της Συνθήκης του  ΝΑΤΟ.

Η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη Συμμαχία υποκινήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά για μήνες παρεμποδίστηκε από την Τουρκία και την Ουγγαρία, που έχουν φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και καθυστέρησαν συστηματικά να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας.

Τελευταία χώρα που επικύρωσε την ένταξη ήταν η Ουγγαρία.

  • «Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα».

 

Με πληροφορίες από  CNN

 

Και η Γερμανία, μετά την Ελλάδα, αναζητά σκανδιναβικό μοντέλο οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων: Μάλλον θα προτιμήσει το Σουηδικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: