Η συμφωνία με Λίβανο για τη μετανάστευση, νέα πρόκληση για την ΕΕ λέει ο Σχοινάς: Συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών

Ο Μ. Σχοινάς με τον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου. ΠΗΓΗ: ΓΤΠ ΡΙΟ




Η επόμενη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο, τόνισε από την Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε ότι η πολιτική βούληση είναι υπαρκτή και δεδομένη προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κοινές δηλώσεις του με τον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου μετά από διυπουργική συνάντηση στο κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, ο Μ.Σχοινάς ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε η ΕΕ μετά την πετυχημένη συμφωνία με την Αίγυπτο που ακολούθησε αυτή με την Τυνησία, να προχωρήσει προς μια αντίστοιχη προσέγγιση προς τον Λίβανο.

Σημείωσε τις θετικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια συμφωνία για την Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική βούληση είναι υπαρκτή και δεδομένη προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο -όπως είπε- για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι παράμετροι αυτής της συμφωνίας και χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία. «Αλλά νομίζω ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό να κινηθούμε με ανάλογο τρόπο προς τον Λίβανο», ανέφερε.

Από πλευράς του, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάθεση και την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια τέτοια συμφωνία.

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.

Προσέθεσε πως «η χώρα μας… αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού Σύρων που φτάνουν στην Κύπρο».

Η Λευκωσία θέλει το μπλοκ των 27 να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει ασφαλή τμήματα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, κάτι που θα επιτρέψει στις αρχές να επαναπατριστούν άνθρωποι που φτάνουν από αυτή τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «η μικρή Κύπρος αναδεικνύεται σε ευρωπαϊκό πρωταθλητή επαναπροωθήσεων» με πολύ σημαντικές επιτυχίες, 60% παραπάνω επαναπροωθήσεις. «Νομίζω ότι είναι ένα νούμερο που τα λέει όλα» είπε. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρά τη σημασία του, το δεδομένο αυτό δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού. Εξήγησε πως ακόμα και η υιοθέτηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που θα αλλάξει συνολικά το υπόδειγμα διαχείρισης για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη, δεν είναι από μόνο του αρκετό για να λύσει τα προβλήματα.

Ο Μ.Σχοινάς σημείωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη.

Σε ερώτηση εάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο παρελθόν με αποφασιστικότητα απέναντι στο νέο αυτό μοντέλο υβριδικής απειλής. Προσέθεσε ότι στη νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο, προβλέπονται για πρώτη φορά στη νομοθετική φαρέτρα της Ένωσης, συγκεκριμένες δράσεις σε περίπτωση κρίσεων, όπως η εργαλειοποίηση.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: